Kanis denkt vandaag niet aan de pijn

(Door Edward Swier)
APELDOORN (GPD) – Wekenlang was Willy Kanis met niets anders bezig dan haar pijnlijke rug. En vandaag? Op de openingsdag van het WK baanwielrennen in Apeldoorn probeert ze er eventjes niet aan te denken. Op de 500 meter hoopt Kanis (26) de eerste Nederlandse medaille te scoren. Pijnstillers moeten haar figuurlijk een zetje in die gekwetste rug geven.

Bezoekjes aan de manueel therapeute hoorden de laatste weken tot de dagelijkse routine. ,,Het was als het ware onderdeel van de training geworden.” Elke dag werd haar pijnlijke rug met grote zorg behandeld, niet zomaar eventjes gekraakt. ,,Je kunt de boel natuurlijk niet eindeloos vaak manipuleren.” Trainen deed ze met pijnstillers, ook vandaag zal er een pilletje ingaan. Zodat ze eventjes niet voelt van de discus, de tussenwervel, die niet helemaal op zijn plaats zit. ,,Als het aan mij ligt trap ik, zeker nu met zo’n pijnstiller, overal doorheen. Maar dat is, met het oog op de Spelen van Londen, niet verstandig. Ik moet niet forceren.”
Vandaar ook dat ze na het WK twee weken rust neemt én misschien later deze week ook wel de sprint (vrijdag/zaterdag) en keirin (zondag) laat schieten. ,,De teamsprint op donderdag is verreweg het belangrijkst, via dat onderdeel kunnen we ons plaatsen voor de Spelen, daar moeten we punten pakken.”
Met Yvonne Hijgenaar hoopt Kanis op een plekje in de kleine finale. ,,De strijd om het goud bereiken zal lastig worden, als het meezit moeten we de wedstrijd om het brons kunnen rijden. Maar, het is natuurlijk wel afwachten hoe de rug zich woensdag na de 500 meter houdt.”
De pijnlijke rug was er altijd al een beetje, het is een tere plek. ,,Mijn rugspieren zijn heel erg sterk, mijn buikspieren iets minder. Eigenlijk moeten die twee in balans zijn, dat is nu in ieder geval even niet zo.”
Op trainingskamp op Mallorca ging het deze winter mis. Kanis wilde uit het startblok schieten, maar dat weigerde dienst. De rug kon de explosie van kracht niet aan, een wervel protesteerde. Tijdens de wereldbekerwedstrijden in Manchester, half februari, verergerden de klachten. Sindsdien is haar trainingsschema drastisch aangepast. Bondscoach René Wolff: ,,We hebben de oefeningen die je met een bolle rug op de fiets doet tot een minimum beperkt, vervangen voor trainingen met rechte rug in het krachthonk.”
Kanis nam gisteren voor het eerst in twee weken weer plaats in de startmachine, die had ze tot nu angstvallig gemeden. Ze heeft de laatste weken niet meer maximaal getraind, heeft dan ook geen houvast waar ze staat. De klok kan haar niet ondersteunen in de gedachte dat het wel goed zit. Wolff: ,,Willy mist nu even dat gevoel waar een renster naar op zoek is, ze mist bevestiging. Vraagt zich af: hoe snel ben ik nu eigenlijk?”
Volgens Wolff hoeft ze echter niet te twijfelen. Dat heeft geen zin. ,,Ze moet én zal toch maximaal rijden.” Kanis wil niets liever dan het startblok uit schieten: ,,Dat heb ik jaren gedaan, autorijden verleer je toch ook niet in twee weken.”
Door de rugklachten zijn de euforie en opwinding over een WK in eigen land wat naar de achtergrond verdreven. ,,Het is natuurlijk niet wat je je er van voorgesteld had.” De voormalig BMX-wereldkampioene uit Kampen weet zich vandaag echter wel gesteund door veel fans. ,,Er komen er een stel uit het BMX-wereldje, en mijn ouders zijn er ook. Die gingen vroeger met het fietscrossen wel altijd mee, maar ze hebben me nog nooit een wereldbeker of WK op de baan zien rijden.” Ze heeft de familie er alvast op voorbereid dat ze eind van de week waarschijnlijk niet meer mee zal rijden. ,,Ik denk dat ze dan ook niet meer komen. Die hebben op de boerderij genoeg andere dingen te doen.”

Voor de GPD-bladen, dinsdag 22 maart 2011

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Baanwielrennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s