Omnivoor in Omnisport

(Door Edward Swier)
APELDOORN (GPD) – De ene dag soepeltjes wereldkampioen op de baan, 24 uur later weer lekker aan het ‘raggen’ op de weg. Marianne Vos draait er de hand niet voor om. Een uurtje na haar wereldtitel op de scratch had Vos haar strijdplan voor de zondag al klaar. De Limburgse Hills Classic, met heel andere klimmetjes dan op de houten Omnisport-piste in Apeldoorn, werd ook haar prooi. Vos is nu eenmaal een omnivoor.
De laatste jaren redt Marianne Vos geregeld de vaderlandse eer, of het nu om een wereldtitelstrijd op de weg, in het veld of op de baan gaat. Ook deze week tijdens het WK baan tekende de jonge Brabantse voor de enige gouden medaille, op een totaal van vijf plakken. Mogelijk dat hele volksstammen denken dat Vos daarom de aangewezen vrouw is om op de Spelen het nieuwe olympische omnium te rijden. Kirsten Wild echter ligt, nu ze – gezien haar nog geringe baanervaring – op indrukwekkende wijze brons won, op punten voor. ,,Ik heb de bondscoach wel laten zien wat ik kan”, zei Wild na haar brons in het olympische omnium. De scratch is één van de minst belangrijke WK-nummers.
Het laatste woord over olympische selectie is echter beslist nog niet gesproken. Het wordt voor bondscoach Robert Slippens een hele klus om een keuze te maken waarover geen discussie zal ontstaan. Dat Vos per se op haar Stevens-fiets wil rijden (en niet op de Koga van de bond), en daarom al af lijkt te vallen voor de ploegenachtervolging, lijkt nog het minste probleem.
Wild – die het WK-ticket afdwong via een heuse bike-off – heeft pas driemaal het omnium gereden, maar eindigde wel alle keren op het podium. Ze kan absoluut nog groeien, al zal de afsluitende 500 meter voor haar altijd een struikelblok vormen.
Vos kan echter bogen op een ander wapenfeit. Op de momenten dat het moet staat ze er eigenlijk altijd, stress lijkt haar vreemd. Vos heeft de sympathie van het grote publiek, voor wie Wild een grote onbekende is. Wat wil je ook anders. Vos, het zo frêle meisje uit Meeuwen, is pas 23 jaar en toch al zeven keer wereldkampioen. Ze schonk het Nederlandse volk redenen om te toosten tijdens de Spelen, heerst op de weg, in het veld en op de piste.
Vos is een winnaar. Die er ongelooflijk de pest in heeft als ze eens niet wint. Schoof ze op de Spelen met een olympische titel op de puntenkoers haar frustraties over het mislopen van eremetaal op de weg terzijde, in Apeldoorn klaarde ze een dergelijk klusje. De puntenkoers was ditmaal niet in haar voordeel verlopen, maar ,,na een dagje lekker raggen op de Veluwe”, had ze het hoofd weer schoon. Zaterdag rekende ze, in de scratch, af met haar medevluchters. ,,Ik had het heel vervelend gevonden dit WK zonder medaille achter me te laten.”
,,Marianne was ongelooflijk, als altijd”, zei de Australische nummer twee Katherine Bates. ,,Ik zou wel weten wie voor Nederland het omnium moet rijden.” Vos mengt zich voorlopig zelf niet in de discussie. ,,Ik was hier voor de puntenkoers en het omnium.” In de herfst pas wil Vos iets meer zeggen over haar olympische wensenlijstje.
Wild, die volgens bondscoach Robert Slippens ,,heel goed te sturen is”, had ook een hele fijne zaterdag. Ze dankte Slippens. ,,Het is altijd fijn als je een paar extra ogen hebt. Ik moet nog veel leren.” Na drie van de zes omnium-onderdelen leidde Wild, maar ze wist dat ze op de achtervolging en 500 meter teveel punten zou verliezen om de Canadese Tara Whitten en de Amerikaanse Sarah Hammer voor te blijven. Het brons vond ze niettemin ,,supercool. Ik wist van te voren dat een medaille moeilijk maar haalbaar zou zijn. Ik zie dit wel als een gouden plak.”

Voor de GPD-bladen, zondag 27 maart 2011

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Baanwielrennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s