Cavalerie te voet

In Cleveland weten ze niet meer hoe zoet een zege smaakt

(Door Edward Swier)
DEN HAAG/CLEVELAND (GPD) – De andere kant van de medaille is, daar zijn ze in Cleveland inmiddels ook wel achter, heel wat minder blinkend. De Cavaliers deden de afgelopen jaren aan de hand van sterspeler LeBron James mee om de titel in ’s werelds sterkste basketbalcompetitie, de NBA. Afgelopen zomer besloot James echter niet langer aan het roer te willen staan van de net-niet-club en sindsdien is het schip zinkende. De laatste 21 duels werden verloren.

Van de dertig teams in de NBA hebben de Cavaliers momenteel de slechtste resultaten geboekt. Van de 48 gespeelde wedstrijden werden er slechts acht gewonnen. Van de laatste 31 duels ging de winst 30 keer naar de tegenstander, de laatste uitzege lijkt alweer een eeuwigheid terug geboekt. Er dreigen allerlei (negatieve) records te worden gebroken. De spelers zijn allang vergeten hoe zoet een overwinning ook alweer smaakt. De cavalerie in Cleveland bestaat niet langer uit ruiters te paard, maar ridders te voet. Coach Byron Scott krijgt de boel maar niet aan de gang. ,,We hebben te maken met een enorme blessuregolf en allerlei andere rampspoed”, klinkt het niet vol vertrouwen op een betere toekomst. ,,We hebben twee keuzes: ervoor vechten of ons overgeven. Maar dat laatste doe je niet als speler of coach. We zullen blijven knokken, hard blijven trainen.”
LeBron James gaat ondertussen zelf wel lekker. De Miami Heat kende een wat stroeve start, maar heeft inmiddels aangetoond – met James, Chris Bosh en Dwyane Wade – een serieuze titelkandidaat te zijn. Scott, ietwat jaloers: ,,Zij draaien wel extreem goed.” Het was precies wat James voor ogen had toen hij de Cavaliers besloot te verlaten. Zeven seizoenen streefde hij, de jongen van de streek, het onmogelijke na. De leiding van de Cavaliers slaagde er maar niet in om voldoende sterke spelers rond James te verzamelen. Eenmaal werd de NBA-finale gehaald, in 2007. Het was voor het eerst in de 37-jarige geschiedenis van de Cavaliers, Cleveland stond op zijn kop, James was in die tijd de koning. De San Antonio Spurs veegden echter hun opponenten: 4-0, een clean sweep. Nadien lukte het, zelfs met steun van Shaquille O’Neal, niet meer de eindstrijd te bereiken. James bleef populair, tot hij begon te flirten met andere teams.
En nu kunnen ze zijn bloed wel drinken. James, die een mega-contract van de Cavaliers naast zich neerlegde, krijgt de schuld van de volledige ineenstorting van de club.
Wie denkt dat de superster, na de lading kritiek die hij uit monden van voormalige ‘vrienden’ kreeg, stiekem een beetje moet lachen om de totale ontmanteling van de Cavaliers heeft het mis. Begin deze week nog, toen de Miami Heat opnieuw duidelijk (117-90) van de Cavaliers won, wilde James niets van leedvermaak weten. ,,Ik wens de club en de fans, meer dan wie ook, het beste, ik heb geen enkele reden slecht over ze te spreken. We hebben een stel mooie jaren met elkaar gehad. Voor mij had het niks uitgemaakt als de Cavs nu een succesvol seizoen hadden gehad. Ik vond dat ik met mijn vertrek voor mezelf en mijn carrière de beste keus maakte. Er is geen enkele reden om de spelers die achterbleven te bekritiseren. Ik wens de club het beste.”
Rookie Manny Harris, eerstejaars spelverdeler bij de Cavaliers, had het genoegen na de wedstrijd tegen de Heat nog even van gedachten te wisselen met LeBron James. Hoe graag had hij willen debuteren in de NBA aan de zijde van James. LeBron was zijn favoriete speler toen hij opgroeide, James volgde de knaap toen deze nog collegebasketbal speelde. Harris: ,,Alles waar hij over sprak raakte me. LeBron vertelde me dat ik m’n uiterste best moest doen om – ondanks alle negatieve gevoelens van de laatste tijd – elke dag beter te worden. Alleen zo kan ik mijn team op weg helpen.”

Voor de GPD-bladen, 1 februari 2011

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Basketbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s