De Heat is nu pas echt hot

Komst LeBron James maakt veel los in Miami

(Door Edward Swier)
MIAMI (GPD) – Basketballiefhebbers in Miami weten niet wat ze overkomt. Ze worden ineens voor vol aangezien. In het verleden werden ze altijd meesmuilend aangekeken. Basketbal leefde niet of nauwelijks in Miami. Het draait namelijk, in het diepe zuiden van Florida, doorgaans allemaal om football, de Miami Dolphins zijn er pas écht hot. Zelfs het kampioenschap van de Heat – in 2006 leidde Shaquille O’Neal de club naar de eerste NBA-titel – maakte weinig los. Maar dit jaar is alles anders. De Dolphins krijgen concurrentie, met de komst van LeBron James staat basketbal er nu écht op de kaart.
,,Ze houden hier niet van de middelmaat”, weet James Jones, al jaren speler van de Heat én opgegroeid in Miami. ,,De echte fans houden sowieso wel van je, maar de rest van Miami gaat pas achter je staan als je vaak wint. De gemeenschap vraagt uitmuntende prestaties van je. Liefst jaar in, jaar uit.” Dat nu, viel de laatste tijd niet mee. Dwyane Wade stond weliswaar elk jaar weer hoog op de topscorerslijsten, de guard kon het niet alleen af. Met de komst van LeBron James en Chris Bosh leeft echter ook bij de spelverdeler de overtuiging dat Miami kan gaan wedijveren met de Los Angeles Lakers en Boston Celtics.
Hij is niet de enige optimist. Voor de thuiswedstrijden van de Heat vliegen de tickets weg, de verkoop van shirts met rugnummer 1 (Bosh) en 6 (James) is sky-high. Ook in de rest van de Verenigde Staten is de groeiende interesse voor de verrichtingen van de Heat merkbaar. De kaartjes voor de seizoensopener,  komende nacht uit in Boston tegen de Celtics, doen het goed op de zwarte markt. Op StubHub, een betrouwbare site voor NBA-tickets, zijn nog twee ‘Court Side’-kaartjes te koop. Naast elkaar, voor 17.648 dollar. Per stuk natuurlijk. Zelfs vanuit Nederland is er bovenmatige belangstelling voor de Heat. Het Nederlandse bedrijf NBA Safaris organiseert betaalbare fanreizen naar duels van LeBron James en consorten.
Het is allemaal niet onlogisch. De Amerikaanse profbasketbalcompetitie is duidelijk wakker geschud, er dient zich – met de door Erik Spoelstra gecoachte Miami Heat – een nieuwe hoofdrolspeler aan. Het wordt meer en meer een gewoonte in de NBA een sterrenteam bij elkaar te kopen. Rustig bouwen aan een toekomstige kampioensploeg is nog maar weinig coaches gegeven. Boston Celtics kocht door het aantrekken van een handjevol ‘veteranen’ een paar jaar geleden de titel, nu hoopt Miami Heat-president Pat Riley dat ‘kunstje van het kapitaal’ te kopiëren met drie jeugdige sterren.
Dwyane Wade, een sterke guard en schutter, krijgt dit seizoen versterking van een beweeglijke, makkelijk scorende center (Chris Bosh) en de meest begeerde basketballer van Amerika, LeBron James. In de voorbereiding stond het trio, mede door de hamstringblessure én echtscheidingsperikelen van Wade, nog amper samen op het veld, maar er wordt veel verwacht van de relatief jonge, maar evenwichtige formatie.
Heeft er bijna niemand negatief commentaar op de beslissing van het Heat-management om flink in de bus te blazen, LeBron James moest de laatste weken ervaren dat er wél veel onbegrip is voor zíjn beslissing om de Cleveland Cavaliers de rug toe te keren. Grootheden als Magic Johnson en Michael Jordan bekritiseerden de beslissing van James om de Cavaliers te verlaten zonder er ooit een titel te hebben gewonnen. ,,Hij had niet weg moeten gaan, maar juist moeten zorgen dat andere toppers naar hem toe kwamen.” James wuifde de kritiek weg. ,,Veel mensen vertellen je wat je moet doen met je leven, maar ik moet mijn eigen lot bepalen. Ik wil niet blijven stilstaan, ik moet verder.”

Voor de GPD-bladen, 25 oktober 2010

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Basketbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s