Invloedrijk, maar ook te beïnvloeden

Nederland en België proberen het WK voetbal van 2018 binnen te halen. Donderdag neemt de FIFA een besluit. Vandaag deel 5 in een miniserie: wie brengen hun stem uit?

(Door Edward Swier)
DEN HAAG (GPD) – Op 2 december wordt in Zwitserland beslist over de gezamenlijke WK-kandidatuur van Nederland en België. Zijn beide landen kansrijk voor de organisatie van het WK van 2018, of leggen ze het roemloos af. De concurrentie is groot. Rusland, Engeland en de combinatie Spanje/Portugal lijken stuk voor stuk betere kansen te hebben. Maar de wegen van de bonzen van de wereldvoetbalbond FIFA zijn ondoorgrondelijk.
De FIFA-heerschappen zijn invloedrijk, maar zouden zich û zo hebben schandalen en schandaaltjes uit het verleden bewezen û in ruil voor macht en geld ook volgaarne laten beïnvloeden. Hun keuzes worden bepaald door opportunisme en politiek. Slechts weinigen zijn van onbesproken gedrag. De Executive Committee, het Uitvoerend Comité, bestaat uit 24 leden. Zij zijn gekozen tijdens het FIFA-congres. Twee van hen – de Nigeriaan Amos Adamu en Reynald Temarii (Tahiti) – zijn, naar aanleiding van door Britse media onthulde omkopingspraktijken, onlangs geschorst. Op 2 december hebben dus maar 22 leden stemrecht, onder wie drie, die eerder deze week door de Britse zender BBC in verband werden gebracht met een oude smeergeldaffaire, in de jaren negentig.  Om het WK binnen te halen is de steun van 12 leden noodzakelijk. Wie zijn deze heren? En waar liggen hun voorkeuren?

De voorzitter
Sepp Blatter (Zwitserland)
Weet als voormalig ijshockeyprof wat het is om ‘het spel’ ruig te spelen. Heeft dictatoriale trekjes, heeft grote invloed op de overige leden van het Executive Committee. Werd grote vrienden met voetbalbestuurders in Afrika, gaf het continent zijn eerste WK, en stelde zo zijn herverkiezing veilig. Zou, vanwege het gegeven dat er daar veel via achterkamertjes te regelen valt, zijn voorkeur hebben voor een WK in Rusland. Al is de preses er een meester in om ieder land de indruk te geven dat het zijn stem krijgt.

De vice-voorzitters
Julio Grondona (Argentinië)
Bijgenaamd de Godfather. De 79-jarige trekt aan veel touwtjes in Zuid-Amerika. Houdt er rare denkbeelden op na: ,,Ik geloof niet dat een Jood ooit scheidsrechter op het hoogste niveau in Argentinië kan worden. Dat is namelijk hard werken en daar houden Joden niet van.” Kiest voor Spanje/Portugal.
Issa Hayatou (Kameroen)
Was kansloos toen hij het in 2002 opnam tegen Blatter in de strijd om het voorzitterschap van de FIFA. Kreeg op het eigen continent veel kritiek omdat de Afrikaanse voetbalfederatie weinig voor de landen kon/wilde betekenen. Is een van de drie FIFA-bobo’s die eerder deze week door de Britse zender BBC zijn beschuldigd van het aannemen van steekpenningen in de jaren negentig.
Chung Mong Joon (Zuid-Korea)
Bepaald geen vriendjes met Blatter. Via Chung Mong Joon zou de Aziatische federatie een poging willen doen Blatter volgend jaar te wippen. Politicus én zakenman. Grootaandeelhouder van scheepsbouwer Hyundai, zoals zijn vader. Die gebruikte geld van het bedrijf om zijn politieke campagne te sponsoren. Allicht dat zoonlief van zulke praktijken iets opgestoken heeft.
Jack Warner (Trinidad en Tobago)
Speelt hoofdrol in de boeken van Andrew Jennings. Flikte allerlei kunstjes, liet zelfs zijn vrouw eens stemmen op een voetbalcongres, toen hem duidelijk werd dat één van de naties afwezig was. Kocht al eens voor één dollar de tv-rechten van een WK voor het Caribisch gebied. Logisch dat hij daar iets aan verdiende. Waarschuwde Engeland onlangs dat het, omdat de Britse media twee FIFA-leden ontmaskerden, waarschijnlijk weinig kans maakt.
Angel Maria Villar Llona (Spanje)
Zal voor Spanje kiezen, vanzelfsprekend. Maar met leden uit Rusland, België én Engeland bij de 22 stemgerechtigden zal dat niet de doorslag geven. Villar zorgde eind oktober voor een controverse door een briefje met de tekst ‘Wij gaan winnen’ door te geven aan medebestuurder Mohammed Bin Hammam. Die hoopt met Qatar het WK van 2022 binnen te halen. Het zou er op kunnen duiden dat de twee elkaar hun stemmen hadden toegezegd. De FIFA achtte dat echter niet bewezen.
Michel Platini (Frankrijk)
Geen vriend van Blatter, twee kibbelden al meer dan eens in de media. Kwam als UEFA-bestuurder meermalen in conflict met de FIFA-baas. Zou best graag FIFA-president willen worden.
Geoff Thompson (Engeland)
Staat aan het hoofd van de Engelse bid voor het WK van 2018, nadat zijn voorganger iets te vrijpostig beweerde dat Rusland en Spanje/Portugal hun best deden om FIFA-leden om te kopen. Waar zijn stem heen gaat is wel duidelijk. De vroegere FA-baas is overigens rechter.

De leden
Michel D’Hooghe (België)
Logisch waar zijn stem heen gaat.
Ricardo Terra Teixeira (Brazilië)
Schoonzoon van de vroegere Fifa-president Havelange. Kreeg het wheelen en dealen met de paplepel ingegoten. Werd eerder deze week door de BBC beschuldigd van het aannemen van steekpenningen in de jaren negentig. Zou het met Blatter op een akkoordje willen gooien: Blatter mag voorzitter tot 2015 blijven, als Teixeira hem dan maar mag opvolgen. Is bereid dus meestal de ideeën van Blatter te volgen. Vraag is of hij dus voor Rusland kiest, of toch – zoals de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie zegt – het Latijnse Spanje/Portugal zijn stem geeft.
Mohammed Bin Hammam (Qatar)
Goede vriend van Blatter. Maar wie is dat niet in dit gezelschap. Verkocht in 2002 WK-tickets die op zijn naam stonden (voor de hoofdprijs) aan wanhopig naar kaartjes zoekende supporters.
Senes Erzik (Turkije)
Guus Hiddink trachtte bij hem een goed woordje voor Nederland te doen.
Chuck Blazer (Ver. Staten)
Speelde in het begin van deze eeuw, als bestuurder van de omstreden Kirch-groep, diverse schimmige spelletjes rond tv-rechten en gokdeals. Is twee handen-op-één-buik met Jack Warner.
Rafael Slaguero (Guatemala)
Nicolas Leoz (Paraguay)
Zouden zij, net als de andere Zuid-(en Midden-)Amerikanen, inderdaad voor Spanje/Portugal gaan? Maar wat als die kandidatuur als eerste sneuvelt? Daarom ook toerde Ruud Gullit door het continent en hoopte er (desnoods tweede) stemmen te werven. Overigens: Leoz was een van de drie bestuurders die eerder deze week door de BBC werden genoemd in een smeergeldaffaire in de jaren negentig.
Worawi Makudi (Thailand)
Insiders zeggen dat Makudi, om welke reden ook, voor Spanje/Portugal kiest.
Junji Ogura (Japan)
Japan en Rusland doen hun uiterste best hun relaties te verbeteren. Grote kans dat daarmee de keuze van Junji Ogura wel bepaald is. Hoewel hij ook aan Engeland gelinkt wordt. En de Spanjaarden claimen op de stemmen van alle Aziaten te kunnen rekenen.
Marios Lefkaritis (Cyprus)
De HollandBelgium Bid speelde in op het gemoed van bestuurders uit kleine landen. Als een WK altijd maar in een grote natie wordt gehouden, worden de kansen van de kleintjes telkens kleiner.
Jacques Anouma (Ivoorkust)
Een van de FIFA-bestuurders waarop de Belgen hun hoop hebben gevestigd.
Franz Beckenbauer (Duitsland)
De beste voetballer in dit gezelschap. Heeft een beetje concurrentie van Michel Platini. Die heeft zich echter vooral ontwikkeld als een handig manoeuvrerend bestuurder. Beckenbauer zal volgend jaar overigens uit het Uitvoerend Comité stappen, hij schijnt de voortdurende controverses zat te zijn. Het is maar goed dat de ruzie tussen zijn club Bayern München en de KNVB, over de blessures van Arjen Robben en Mark van Bommel, voor even is geluwd.
Hany Abo Rida (Egypte)
Voor 2022 zal zijn stem naar Qatar gaan. En voor 2018 volgt hij ook daarom de lijn van Bin Hammam.
Vitaly Mutko (Rusland)
Ook hij kreeg bezoek van Guus Hiddink, de voormalig bondscoach van Rusland. Mutko’s stem zal echter, logischerwijs, naar zijn eigen land gaan.

Voor de GPD-bladen, 30 november 2010

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Voetbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s