Niemand kon zo mooi choken als Elena

Russische Dementjeva neemt afscheid van tennissport

(Door Edward Swier)
DEN HAAG/DOHA (GPD) – Als je haar, gracieus en goedlachs, tijdens een groot tennistoernooi tegenkwam in de catacomben, of haar in galajurk op de rode loper zag, kon je je amper voorstellen dat het Elena Dementjeva zo nu en dan ernstig aan zelfvertrouwen ontbrak. En toch was het de grote makke van de Russische tennisster, die gisteren op 29-jarige leeftijd aankondigde per direct een punt achter haar carrière te zetten.

Een leuke meid naast de baan, wekte Elena Dementjeva op de tennisbaan al jaren de indruk aan haar laatste seizoen bezig te zijn. Wat stijfjes, houterig. Zeurderig ook, weinig sprankelend. En, op de belangrijke punten werd dat allemaal nog eens veel erger. Geen tennisster die zo ‘mooi’ kon choken als Dementjeva. Ze schreef het met hoofdletter C, werd op het moment dat er toe deed altijd ongewoon gestresst.
Het maakte dat de erelijst van Dementjeva niet veel groter werd dan in haar fysieke vermogen lag. Gecoacht door haar moeder Vera brak Dementjeva na haar overstap naar de profs in 1998 al snel door. Liefst 328 weken stond Dementjeva in de toptien, haar hoogste klassering was, in het voorjaar van 2009, plek drie.  Van de laatste 48 grandslamtoernooien nam ze er aan 47 deel, vaak met behoorlijk succes. Winnen op de belangrijke momenten ging haar echter minder makkelijk af. Een chemische reactie in haar hersenen maakte dat de laatste klap vaak niet over maar in het net ging. Negen keer stond ze op een grandslamtoernooi in de halve finales, tweemaal haalde ze de eindstrijd. In 2004 ging ze tot twee keer toe in tranen de baan af na een échte Finale. In Parijs troefde eendagsvlieg Anastasia Myskina haar af, Svetlana Koeznetsova maakte de wonden in New York nog wat groter. Het waren overigens de eerste twee geheel Russische grandslamfinales uit de geschiedenis.
Wat in de grandslams niet lukte, ging haar in kleinere evenementen beter af. Dementjeva won er uiteindelijk zestien. Haar grootste resultaat was het olympisch goud dat ze in 2008 in Peking veroverde. Daar klopte ze Vera Zvonareva, Dinara Safina en Serena Williams. In 2005 had ze met haar landgenotes al de Fedcup gewonnen.
Dit jaar begon haar lichaam steeds vaker te haperen, een belangrijke reden om er al op 29-jarige leeftijd een punt achter te zetten. Haar schouder, enkels en kuit stuiten haar in 2010 geregeld. In Doha speelde ze haar laatste partij tijdens de WTA Championships. Francesca Schiavone klopte haar met 6-4, 6-2. ,,Het is moeilijk om afscheid te nemen, ik zal jullie allemaal missen”, vertelde Dementjeva haar collega’s in tranen. De Russische gaf haar moeder een groot compliment. ,,Je hebt me altijd gesteund, aangemoedigd, geïnspireerd. Het was een lange weg die we samen hebben afgelegd, dank daarvoor.”
Kim Clijsters zwaaide Dementjeva uit met mooie woorden. ,,Ze was één van de meest professionele en aardigste vrouwen van het circuit. We zullen na haar nog maar zelden iemand zoals zij treffen.”

Voor de GPD-bladen, 29 oktober 2010

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Tennis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s