NBA-ring voor gewone sterveling

(Door Edward Swier)
DEN HAAG/LOS ANGELES (GPD) – Het is de kleinste, maar meest felbegeerde trofee in het basketbal. De Ring. Traditioneel wordt het blinkende vingersieraad uitgereikt aan de nieuwe kampioen in de Amerikaanse profcompetitie NBA. Wie een ring heeft, heeft het gemaakt. Behoort tot de fine fleur van het basketbal. Gewone stervelingen konden dromen wat ze willen, een ring zouden ze nooit winnen. Maar, daar komt dit najaar verandering in. Nota bene met dank aan een enfant terrible.

Er gloort nu ook hoop voor basketballers met matige skills, met een belabberde techniek of een allerminst zuiver schot. Spelers van BS Leiden 5, BV Batouwe 3, Groene Uilen 5 of Dunckers 4. Ja, zelfs niet-basketballers kunnen het kleinood nu winnen. Ron Artest, de veelbesproken forward van de NBA-kampioen Los Angeles Lakers, gaat zijn in mei gewonnen Ring verloten. Voor het goede doel. Op 25 december wordt in Los Angeles, voorafgaand aan de wedstrijd tussen de twee titelpretendenten LA Lakers en Miami Heat, de ring uitgereikt aan de winnaar van de zogeheten ‘Raffle’. Voor twee dollar per stuk verkoopt Ron Artest vanaf heden lootjes, hij hoopt er misschien wel miljoenen te verkopen.
De ring is, eerlijk gezegd, mooi van lelijkheid. Niet geschikt om er de straat mee op te gaan, eerder iets om in de kluis te leggen. Artest en zijn teamgenoten van de Lakers ontvingen hun ring afgelopen week. Het had even geduurd, de juwelier moest zijn werk wel kunnen doen. En dat valt niet mee. De kampioensringen van de NBA zijn geen simpele gouden dingen. Welnee, er zitten tientallen briljantjes op, er is door de kunstenaar gespeeld met wit en geel goud. Het is allemaal protserig, wat ze in Amerika ‘blingbling’ noemen.
Amper 24 uur na de uitreiking – hij moet er van tevoren al over nagedacht hebben – zat Artest bij Larry King Live. Waar anderen hun prijzen koesteren, hecht Artest er weinig waarde aan. Hij doet liever iets nuttigs met zijn verworvenheden. Artest is een bijzonder figuur. Een lastpak, een klein kind van dertig jaar. Hij schroomde er niet voor in televisieshows in louter een boxershort aan te treden, maakt rap-cd’s. Op het veld liet hij al menig wedstrijd ontsporen, hij werd zelfs al eens voor maanden geschorst. Zijn interviews na de wedstrijd zijn legendarisch. Omdat hij soms veel meer zegt dan de NBA-bazen, de clubs en eigenlijk ook Artest zelf lief is. Dat hij, in een piepklein appartementje met elf familieleden, opgroeide in de New-Yorkse probleemwijk Queensbridge waar moord en doodslag net zo gewoon waren als het eten van hamburgers en drinken van cola, heeft hem lang parten gespeeld. Binnen- en buitenshuis kon hij zijn handen maar moeilijk thuishouden.
Enkele jaren terug kwam hij tot bezinning. Artest besloot een serieuze carrière na te streven. ‘Ron-Ron’ hielp afgelopen seizoen met zijn sterke rebounds de Lakers kampioen te worden. En spande zich, met zijn miljoenensalaris, nog meer dan daarvoor in voor goede doelen. Omdat hij zelf de afgelopen jaren veel baat had bij de hulp van psychologen en psychiaters, gaat de opbrengst van de loterij naar een onlangs opgerichte stichting die het belang van goede geestelijke verzorging voor kinderen promoot.

Voor de GPD-bladen, 1 november 2010

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Basketbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s