Teun Mulder is gegroeid

Baansprinter zoekt op weg naar Spelen nog wel naar sponsor

(Door Edward Swier)
AMSTERDAM (GPD) – Hij is, met zijn brede borst, stevige schouders en turbodijen een ideaal uithangbord voor sponsors. Immers, bij de huldigingen en ererondes staat zijn truitje of broek zo strak gespannen dat de tekst uitermate goed leesbaar is. Eén nadeel, Teun Mulder fietst ook heel hard. En dan is de sponsornaam juist weer zo goed als onleesbaar. Niettemin doet hij deze week, tijdens de Zesdaagse van Amsterdam, zijn uiterste best om een nieuwe geldschieter te vinden. Het zou het leven richting de Spelen van Londen net even wat makkelijker maken.
Mulder, die het ook vandaag nog op het Velodrome van Amsterdam met succes opneemt tegen drie jonge Nederlandse talenten en een trio Amerikanen, kreeg dit seizoen een kleine teleurstelling te verwerken. Zag hij zich in 2009 eindelijk eens beloond voor al zijn inspanningen met een fraai sponsorcontract bij de Franse wielerploeg Cofidis, onlangs besloot de Franse kredietverstrekker de baanploeg op te heffen. Mulder: ,,Cofidis wil al zijn pijlen op de wegploeg richten. Het budget van de baanploeg konden ze goed gebruiken. Helaas.” Mulder, die overigens een verbintenis met de politie heeft die hem in staat stelt het merendeel van zijn tijd aan het fietsen te besteden, is nog drukdoende een nieuwe privé-sponsor te vinden. ,,Maar, lukt het niet, dan is er dankzij mijn contract bij de politie geen man overboord.”
Nu Cofidis ophoudt te bestaan, kan Mulder tijdens de wereldbekerwedstrijden weer uitkomen voor de Nederlandse baanselectie. Dat is een welkome versterking. Immers, om in aanmerking te komen voor het (via een ingewikkeld kwalificatiesysteem te verkrijgen) maximale aantal startbewijzen op de Olympische Spelen moeten er nu al punten worden gesprokkeld. Met de teamsprint is het zaak bij de beste vijf Europese ploegen te komen, op de sprint en met name keirin jaagt Mulder individueel succes na. De kilometer, zijn favoriete onderdeel, is niet langer olympisch. ,,Eeuwig zonde.”
Stiekem draait het weliswaar al om Londen 2012,  maar de wereldtitelstrijd in Apeldoorn, eind maart 2011, is voor Mulder een doel op zich. De baancoureur uit Zuuk groeide immers groot op de oude wielerpiste van De Adelaar in Apeldoorn. Hij is door de WK-organisatie ook tot boegbeeld van de titelstrijd benoemd. ,,Mijn hele familie zal op de tribune van de Omnisport-piste zitten. Op de kilometer mag ik als wereldkampioen als laatste starten. Ik zal de grote favoriet zijn. Zou me dat in het verleden verlegen hebben gemaakt, nu kan ik dat volgens mij wel aan.”
Teun Mulder is gegroeid. Telt internationaal mee, is inmiddels ook een vaste waarde in het Japanse keirincircuit. De verbintenis met Cofidis gaf hem nog meer zelfvertrouwen. Toch is hij er de persoon niet naar om eens flink om zich heen te slaan als het hem niet bevalt. Sommigen zeggen dat hij, die 29-jarige drievoudig wereldkampioen, eigenlijk een beetje te lief is. Al profileert Mulder zich – sinds de charismatische Theo Bos afscheid nam van het baansprinten – wel steeds nadrukkelijker.
Begin deze week protesteerde Mulder dat hij niet tot de genomineerden voor de titel Wielrenner van het Jaar behoorde. Immers, was hij niet de enige wereldkampioen in het gezelschap Nederlandse wielerprofs? Hij pakte die titel op de kilometer al eerder in 2008 en won bovendien in 2005 de regenboogtrui bij keirin. ,,Ik baal ervan dat baanwielrenners nog steeds niet door iedereen voor vol worden aangezien.”

Voor de GPD-bladen, 22 oktober 2010

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Baanwielrennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s