Waarom het muntje nu wel goed valt

‘Rabo-ploeg plukt dit seizoen de vruchten van vooruitstrevend beleid’

De overwinning van Sebastian Langeveld in de Omloop Het Nieuwsblad was dit seizoen al nummer tien voor Rabobank. Rabo-trainer Louis Delahaije gelooft niet in een geheim, wel in een professioneel beleid dat zijn vruchten begint af te werpen. Ploegleider Erik Dekker vult aan: ,,We zijn het wielrennen de laatste jaren anders gaan benaderen. Tuurlijk, de winnaar komt nog steeds met de armen omhoog over de streep, maar het traject naar die overwinning is ingrijpend veranderd.”

(Door Patrick Delait en Edward Swier)
DEN HAAG (GPD) – Nee, Rabobank-trainer Louis Delahaije heeft afgelopen winter niet opnieuw het wiel uitgevonden. De trainingschema’s die hij meegaf aan de renners van de oranje brigade verschilden nauwelijks met die van voorgaande jaren. Ook de ploegleiding en de medische staf hebben hun werkwijze nauwelijks veranderd. Aardverschuivingen waren volgens Delahaije ook niet nodig om van Rabobank een winnende ploeg te maken. De successenreeks van de Nederlandse equipe in het nog prille seizoen is volgens de trainer veeleer het resultaat van een jarenlang proces.
Dekker beaamt dat: ,,De structuur is sterker dan ooit. Ons fundament staat, na jarenlang extra investeren, stevig.” Delahaije: ,,In het peloton zijn er geen twee ploegen die zoveel aandacht schenken aan het begeleiden van renners. Voeding, hoogtestages, mentale begeleiding: wij doen er alles aan om renners beter te maken. Het is mooi dat we de vruchten beginnen te plukken van dat beleid. Al vind ik dat we begin vorig jaar net zo sterk reden als nu. Alleen viel het muntje toen vaak net de verkeerde kant op.”
In 2010 telde Rabobank na het Vlaamse openingsweekeinde drie overwinningen. Dit seizoen staat de teller al op tien, met de eindzege van Robert Gesink in de Ronde van Oman en Sebastian Langeveld in de Omloop het Nieuwsblad als uitschieters. En tuurlijk: zien winnen doet winnen. Met name de Nederlandse coureurs hebben het naar hun zin. Liefst zeven van de tien zeges werden door Nederlandse talenten geboekt: Lars Boom, Sebastian Langeveld, Theo Bos (2) en Robert Gesink (3).
Renners met groeimarge. ,,Alle testen van Robert Gesink wijzen uit dat hij beter is dan ooit tevoren en hij was al een wereldtopper. Robert is pas 24. Op die leeftijd is het een natuurlijk proces dat je sterker wordt. Ook Lars Boom, Bauke Mollema, Steven Kruiswijk en Tom Leezer gaan nog beter worden.”
De vliegende start is volgens Delahaije het gevolg van een aantal zaken die op hun plaats vallen. Zo noemt de trainer het aankoopbeleid een schot in de roos. Met vroege sprintzeges wonnen Michael Matthews en Theo Bos het vertrouwen. Ook de integratie van Carlos Barredo, Luis Léon Sanchez en Matti Breschel verliep volgens Delahaije voorbeeldig. ,,Voor de teamspirit is het enorm belangrijk dat het klikt in een ploeg.” Tijdens de Ronde van Oman vertelde Robert Gesink aan Delahaije dat hij plots begreep waarom andere ploegen hun zeges zo uitbundig vieren. ,,Robert vond dat altijd overdreven, totdat hij in Oman zelf rond de nek hing van Theo Bos. Deze jongens gunnen elkaar het succes. Dat maakt ons op dit moment zo sterk.”
Oud-volleybalcoach Peter Murphy is sinds enkele jaren verantwoordelijk voor het mentale aspect. Ploegleiders leren van hem hoe ze beter kunnen coachen. Ook de renners worden door Murphy begeleid. Delahaije: ,,Mentale processen zijn superbelangrijk. In de top wordt het verschil gemaakt in het hoofd. Sebastian Langeveld was ook vorig jaar een goede renner. Doordat een aantal mensen veel met hem is gaan praten, is hij het fietsen alleen anders gaan beleven.”
Opmerkelijk genoeg zijn de grote veranderingen mede een gevolg van een dramatische gebeurtenis in de Rabo-geschiedenis. Michael Rasmussen moest in de Tour van 2007, nota bene in het geel, afstappen omdat hij ploegleiding en de dopingcontroleurs van de UCI had voorgelogen. De strapatsen van Rasmussen hadden geleerd dat ploegleiders veel intensiever contact moesten houden met hun renners. De ploegleider werd ‘renner-regisseur’.
Aanvankelijk leek het een papieren maatregel, voor de bühne. De ploegleiders hebben echter steeds meer lol in hun rol gekregen, praten veel meer met hun renners. Via intranet hebben renners, doktoren, trainers en ploegleiders veelvuldig contact met elkaar, iedereen houdt een logboek bij, alle mogelijke trainings- en wedstrijdgegevens worden geëvalueerd. Samen pakken ze de zaken al met al veel professioneler aan. Zo werd duidelijk dat de renners maar matig te spreken waren over de Colnago-fietsen, ontwerp van een conservatieve Italiaanse familie. De successen worden nu behaald op een Giant. Erik Dekker: ,,De wielersport had op zoveel fronten nog een inhaalslag te maken, wij lopen nu voorop. De folklore is definitief weg.”

Voor de GPD-bladen, 28 februari 2011

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Wielrennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s