Kwajongens weer samen op pad

Teun van Vliet zamelt met eigen Classic geld in voor hersenonderzoek

(Door Edward Swier)
VLAARDINGEN/MAASLAND (GPD) – Liefst drie maanden heeft hij, de ex-beroepsrenner, getraind. Voor een fietstocht van amper vijftig kilometer, zijn eigen Classic. Maar, Teun van Vliet heeft dan ook een goed excuus. Tot twee keer toe overleefde de nu 49-jarige Westlander een hersentumor. Fietsen is een hele toer.
Tijdens de laatste behandeling, in 2006, kreeg Van Vliet de ‘garantie’ dat hij nog maximaal een jaar te leven had. Zijn spraakvermogen is aangetast, de coördinatie allesbehalve optimaal. ,,Maar het is een wonder, een sprookje, dat we elkaar hier überhaupt weer zien”, glimt zijn vroegere slapie Phil Anderson. De Australiër is uit Melbourne overgevlogen voor de fietstocht door het Westland op eerste paasdag, waarmee door de stichting Topsport for Life geld wordt ingezameld voor hersenonderzoek op de Erasmus Universiteit. Anderson vindt het doel nobel, achtte het ook hoog tijd om zijn collega’s van de Panasonic-ploeg weer eens te treffen.
De wielerploeg, samengesteld met Japanse miljoenen, was tussen 1984 en 1992 toonaangevend in de wielersport. Het team van Peter Post droeg bij aan de internationalisering van de sport, was de tijd ver vooruit, vervolmaakte het bij Raleigh uitgevonden totaalwielrennen en reeg de successen aaneen.
Anderson en Van Vliet hebben samen veel meegemaakt in hun jaren bij Panasonic, meer dan het daglicht kon velen. Ze maakten elkaar gek. Kocht Anderson een Corvette, dan moest Van Vliet er ook één. Het ging met vrouwen eender. En met gele truien, beiden droegen het leiderstricot in de Tour. ,,We hielden van de mooie dingen in het leven: vrouwen en auto’s. Het was altijd fijn met hem. Ik ben blij dat al onze gebeden verhoord zijn, dat hij er nog is.”
Met Eric Vanderaerden en Eddy Planckaert vormden ze een schelmenkwartet, die ploegmanager Peter Post soms tot waanzin dreef. Er volgen anekdotes over leeggespoten brandblussers, uit de scharnieren getilde deuren en tochtjes op de rug van een niet-gezadelde ezel. ,,Vanderaerden was net een kind, moest zich na de koers ontspannen door toeren uit te halen”, verhaalt Ludo de Keulenaer. De Belg is de enige zuiderbuur die op de ‘reünie’ is afgekomen. Vanderaerden heeft andere bezigheden. Op het laatste moment heeft hij, net als onder meer Walter Planckaert en Erik Breukink, af moeten zeggen. Hun aanwezigheid in de koers is gewenst, met Pasen zijn dit jaar onder meer ook Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Noord-Holland en de Ronde van Turkije.
Hun afwezigheid wordt minder gevoeld dan het ontbreken van Peter Post, de geestelijk vader van de Panasonic-ploeg. Post overleed half januari, zijn geest is niettemin nog voelbaar. ,,Ze flikten veel, maar altijd als Post even weg was. Die hield niet van geintjes”, weten Henk Lubberding, Peter Winnen, Peter Harings, Jos Lammertink en Louis de Koning nog. Er wordt gerefereerd aan Posts moeilijke karakter. Anderson heeft het over het dictatorschap van Post, maar erkent ook dat het ,,buiten-de-box-denken van Post maakte dat zijn ploeg zo succesvol was.”
Lubberding zegt het oprecht jammer te vinden dat Post zo star was. ,,Hij werd pas laat, heel laat, mild.” Theo de Rooij had graag gehad dat ze zich de champagne eens hadden laten smaken. ,,Nooit een schouderklopje, nooit de opmerking dat we goed bezig waren geweest. Er mankeerde altijd wel iets aan, het moest de dag erna steevast beter.”
De Rooij bouwde, toen hij ploegleider werd, een sterke band op met Post. ,,Toen ik hem tegen kon gaan spreken, mijn mening mocht geven, werd onze verhouding steeds beter.” Met Van Vliet had hij een haat-liefdeverhouding. ,,Teun en ik zaten sportief bepaald niet op één lijn. Ik hield niet van zijn branie, vond dat het inhoudelijk niet al te veel diepgang had. Maar ik ben wel blij dat ik hem hier nu nog zoveel plezier zie hebben.” Dat Van Vliet zondag in Maasland mag winnen, vindt De Rooij ook niet meer dan logisch.

Voor de GPD-bladen, 25 april 2011

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Wielrennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s