Waalse wederopstanding

Gilbert ook oppermachtig in Luik-Bastenaken-Luik

(Door Edward Swier)
ANS (GPD) – Ze zochten allemaal aanknopingspunten. Hoopten op een zwakte bij Philippe Gilbert. Dat hij de dagen voor Luik-Bastenaken-Luik niet in zijn eigen Wallonië sliep, maar in Maastricht werd zelfs als een teken gezien. Allicht dat de slokop van de laatste twee weken inmiddels voor zijn favoriete klassieker toch te gespannen was, de drukte wilde ontlopen. Maar nee, ook die vlieger ging niet op.
Gilbert mag als inwoner van Monaco van de Belgische fiscus niet te vaak op ‘eigen bodem’ slapen. Zijn teammanager Marc Sergeant: ,,Maar ook een paar kilometer over de grens blijft hij dezelfde hoor. Wees niet bang: tuurlijk voelt ook hij spanning. Maar ik kon de laatste dagen geen verschil zien aan hem. Of hij nu op het punt stond om te starten in een klassieker, of dat hij gewoon even naar toilet ging, het bleef dezelfde. Phil is altijd in balans.” Rond de bus van OmegaPharma-Lotto was het een heissa van jewelste, maar extra dranghekken had de ploeg niet geplaatst. ,,We zijn een ploeg van het volk, Philippe is van het volk.”
Zoon van Wallonië, de vleesgeworden wederopstanding van Frank Vandenbroucke, die in 1999 heel België verenigde dankzij een prachtige zege in LBL. Met VDB liep het slecht af. Diens moeder had het Gilbert ingefluisterd: ‘Frank fietst met je mee’. ,,Ik vind het mooi in zijn voetsporen te treden. Dit is een hommage”, glom Gilbert. ,,Het zal de mooiste dag uit mijn carrière zijn.”
Waar Fabian Cancellara de sterkste was in Vlaanderen en Parijs-Roubaix, maar het niet in winst kon omzetten, slaagde Gilbert binnen twaalf dagen viermaal. Merckxiaans knap. Klimklassiekers als La Doyenne liegen nooit. Daar wint altijd de beste. Zelfs al lijkt het gevecht oneerlijk.
‘Twee tegen één, dat is gemeen.’ Ook Gilbert zal de volkswijsheid kennen. Maar zondag zocht hij toch de confrontatie. Na een jump op La Roche aux Faucons vond hij zich voorop met de Schleckjes, Andy en Fränk. ,,Meer dan zomaar ploeggenoten.” Geloof het of niet, Gilbert genoot van de situatie. Hij monsterde de twee Leopards, straalde suprematie uit, legde het duo zijn wil op. In Ans sprintte hij de Schlecks uit zijn wiel en gaf hij invulling aan een nieuw rijmpje. ‘Eén tegen twee, dat valt wel mee’.
’s Morgens bij de start in Luik was het zelfs 1 tegen 200 geweest. Iedereen en alles keek naar Gilbert, al winnaar van de Brabantse Pijl, Amstel Goldrace en Waalse Pijl. Ze hadden plannen gesmeed, bezworen Gilbert te attaqueren. ,,Maar”, schamperde Laurens ten Dam achter de finish, ,,Leopard en Katoesja maakten hun woorden niet waar.” Zelf had de Rabo wel wat geprobeerd. Met ploegmaat Garate joegen ze het tempo in een vluchtgroep van 14 op, Gilbert raakte na het wegvallen van Jurgen van den Broeck voor La Redoute zowaar ietwat geïsoleerd. Bang hun eigen kansen te verspelen staken de Schlecks de helpende hand toe, tot verbijstering van velen. Gilbert: ,,Het was mooi dat ze meewerkten.” Rabo-directeur Erik Breukink: ,,De rest had veel meer poker moeten spelen.”
Even dacht Ten Dam stiekem dat hij voorop zou kunnen blijven. IJdele hoop. Robert Gesink, uiteindelijk dertigste, had het even daarvoor al ervaren. ,,Ze reden gedrieën zo explosief weg, ik kon er niks aan doen. Ik explodeer ook, maar op een andere manier dan die mannen. Ik explodeer van binnen.” Gesink – tweede Nederlander achter de ook niet bijster contente Johnny Hogerland (24e) – is gematigd tevreden over de voorbije klassiekerweek. De topvorm ontbrak. ,,Misschien moet ik mijn piekmoment van de etappekoersen die hiervoor zijn verreden meer naar deze koersen verleggen.” Het is maar de vraag. Gesink is en blijft meer een man voor de klassementen. En Gilbert is een eendagscoureur, kent zijn tekortkomingen als een wedstrijd langer duurt. ,,Al zou ik nu wel graag eens een dagje in de Tour het geel dragen.”

Voor de GPD-bladen, 25 april 2011

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Wielrennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s