Gebroeders Gasol zijn grote meneren

Marc treedt in voetsporen van broer Pau in NBA

(Door Edward Swier)
DEN HAAG (GPD) – Samen meten ze, inderdaad maar met zijn tweetjes, 4 meter en 29 centimeter. In thuisland Spanje, waar klein de norm is, steken ze dan ook boven iedereen uit. Maar zelfs in de Amerikaanse profbasketbalcompetitie NBA, de wereld van mastodonten en springveren, behoren de Gasol Brothers tot de grote meneren. LA Lakers-center Pau Gasol heeft al een tweetal kampioensringen en ‘broertje’ Marc maakt, bij de Memphis Grizzlies, inmiddels ook furore.

Beiden staan met hun team op het punt de tweede ronde van de play-offs te halen, voor Pau (30) en de Lakers geen bijzonderheid. In het verwende Californië wordt eigenlijk verwacht dat het team standaard de NBA Finals haalt. Marc (26) daarentegen beleeft wonderlijke weken met de Grizzlies. Sinds de NBA-ploeg in 2001 vanuit Vancouver naar de blueshoofdstad Memphis verhuisde, is het sportief nog nooit zo goed gegaan als deze aprilmaand. Marc Gasol en de zijnen worden mogelijk zelfs verantwoordelijk voor de uitschakeling van de San Antonio Spurs, een van de grote teams in de NBA.
De dag dat kleine broer Marc groot groeide ligt allang achter hem, inmiddels meet hij 2.16 meter. En is Marc drie centimeter langer dan Pau, de oudste van de drie basketballers uit een Spaans artsengezin. Lange tijd wees maar weinig erop dat Marc het tot de NBA zou schoppen. In de Spaanse selectie, die in 2006 wereldkampioen basketbal werd, was hij toen duidelijk nog ‘het kleine broertje van’. Marc zat voornamelijk op de bank. Maar inmiddels wordt hij net zo geroemd als Pau, die onder de borden van grote waarde is voor de Lakers. Waar Pau nog enige finesse in zijn spel legt, moet Marc het primair hebben van zijn fysieke kracht. Kobe Bryant, die in LA met Pau samenspeelt: ,,Marc is heel wat bruter, gooit zich er graag met zijn hele gewicht in.”
Voormalig topcenter Kevin McHale, ook lang, stevig én blank, roemt de vooruitgang van Marc. ,,Toen hij nog bij Barcelona speelde, was hij big. Ik bedoel eigenlijk stevig, dik. Daar heeft hij toch heel wat van af gekregen, hetgeen zijn spel ten goede is gekomen. Die twee hebben trouwens een neusje voor het spel. Ze kunnen meer dan alleen maar knokken onder de basket. Ze lezen het spel. Marc is weliswaar wat lomper, voor lange mannen zijn ze allebei behoorlijk handig.” Kurt Rambis, nog zo’n protype uit de categorie ‘stevig en stiff’: ,,Die twee hebben een extreem hoog basketbal-IQ. Ze zijn niet zelfzuchtig, passen graag en zorgen dat een ander beter gaat spelen. Ze hebben het spelletje door.”
Dat nu juist Marc en niet Pau bij de Grizzlies speelt, is in Tennessee overigens een pikant verhaal. Aanvankelijk basketbalde Pau voor de dolende Grizzlies. Totdat de Lakers zich in 2008 voor hem meldden en als ruil onder meer de schijnbaar waardeloze rechten om Marc aan te trekken weggaven. In Memphis vonden de fans het lang een slechte deal, mede omdat Pau een jaar later de Lakers kampioen maakte, maar inmiddels hebben ze vrede met de entree van de andere Gasol. Marc zelf: ,,De Lakers kregen wat ze wilden en het was voor de Grizzlies de kans om een nieuw team op te gaan bouwen. Op de lange termijn is de deal voor beide clubs goed uitgepakt. Zo zou een zakelijke transactie altijd moeten verlopen.”
Dat hij in de voetsporen van zijn broer moest treden, maakt Marc nog steeds niet zenuwachtig. ,,Ik ben gewend dat ze in Spanje altijd al naar me keken. Het woord druk ken ik niet. Je bent de enige die kan zorgen dat je in de stress raakt. Ik heb de aanmerkingen van Pau op mijn spel ook nooit als kritiek gezien, maar beschouw het als tips. Je kunt alleen maar profiteren van andermans op- en aanmerkingen.”
Waren de cijfers van Pau tot op heden altijd beter, de laatste weken is Marc, in zowel scorend opzicht, schotpercentage als aantal rebounds, duidelijk de beste. ,,Maar”, weet Marc, ,,maak je over Pau maar geen zorgen. Die zal, als de play-offs verder vorderen, ook de grote getallen wel weer halen.”

Voor de GPD-bladen, 28 april 2011

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Basketbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s