Pensioen met een bijsmaakje

Lakers-spelers laten coach Phil Jackson (65) in de steek

(Door Edward Swier)
DEN HAAG (GPD) – Er zijn dagen dat zelfs zen, de kunst van de innerlijke rust, geen uitkomst meer brengt. Dat je hopeloos verloren bent. Maar ook dan blijft Phil Jackson, trouw aan zijn afkomst en overtuiging, glimlachen. Wie zelf volledig in balans is, accepteert het dat anderen je laatste werkdag, die toch een feestdag zou moeten zijn, volledig in het honderd laten lopen. Jackson – de meest succesvolle coach ooit in de NBA – is sinds gisteren met pensioen. Zijn Los Angeles Lakers werden uitgeschakeld in de play-offs van de Amerikaanse profbasketbalcompetitie.
Kobe Bryant en de zijnen lieten hun coach tegen de Dallas Mavericks schaamteloos in de steek. Met een ruime nederlaag, het werd liefst 122-86 voor de Mavs, werd de serie beslist: 4-0, een heuse ‘clean sweep’. Het moet de laatste weken enorm gerommeld hebben bij de Los Angeles Lakers. Later, in de memoires van Kobe Bryant, Derek Fisher of Pau Gasol zal allicht eens een tipje van de sluier worden opgelicht. Maar, het laat zich nu al raden. Dat zelfs Phil Jackson – meester in de conflictbestrijding – er niet in geslaagd is het team weer aan het winnen te krijgen, is opmerkelijk.
Twintig jaar lang wist Jackson als de beste wat er in andermans hoofd omging, maar het was slechts gissen wat er de afgelopen 24 uur allemaal bij hém door de bovenkamer spookte. De 65-jarige basketbalcoach won elf NBA-titels, een twaalfde blijft uit. Zijn laatste werkdag was er één vol van frustraties en vraagtekens. Het was het tamelijk onbevredigend eind aan een succesvolle carrière.
Het negatieve slot zal hem echter nu niet van gedachten doen veranderen. Het is geen tijd voor twijfel, ook niet voor een sabbatical. ,,Dit jaar”, zo had Phil Jackson, in januari al gezegd, ,,dit jaar is er geen misschien.” Hij stopt. Niet misschien, maar zeker. De Zenmaster, wiens gezondheid hem al jaren hindert, zal zich terugtrekken in zijn geboortestreek, in het bos- en bergrijke Montana.
Jackson komt uit een zwaar gelovig milieu, uit Deer Lodge, een voormalig gouddelversstadje. Zijn beide ouders waren voorganger bij de Pinkstergemeente. Pas rond zijn vijftiende ging hij voor het eerst naar de film, dansen deed hij niet eerder dan op college. De school bleek hem uiteindelijk ook de weg voor de toekomst te wijzen, op een heel andere wijze dan zijn ouders hadden voorzien. De 2.03 meter lange Jackson bleek een grote aanleg voor sport te hebben, was een begenadigd atleet, bovengemiddeld honkballer én een excellent basketballer. Het bracht hem, via het universiteitsbasketbal, tot in de NBA.
Won hij als speler twee kampioensringen bij de New York Knicks, het zou nog niets vergeleken zijn bij zijn prestaties als coach. Jackson bleek – mede dankzij zijn behoudende opvoeding en holistische aanpak – een buitengewoon goed strateeg, een manager met bijzondere gaven. En met een neusje voor timing. Zo verzamelde hij als hoofdcoach in relatief korte tijd – tussen 1989 en 2010 – liefst elf titels. Eerst zes met de Bulls, vooral dankzij Michael Jordan. En daarna vijf met de Lakers. Dankzij Kobe Bryant, volgens velen.
Daarbij wordt echter te gemakkelijk voorbijgegaan aan de enorme invloed die Jackson had. Hij smeedde namelijk wel degelijk een team rond zijn sterspelers, had te maken met enorme conflictsituaties. Zo kreeg Jackson bij de Bulls de excentrieke Dennis Rodman zo goed en zo kwaad als het ging in het gareel, leerde hij Scottie Pippen samen te werken met Jordan.
Bij de Lakers wist Jackson de grote ego’s van Kobe Bryant en Shaquille O’Neal enige jaren te laten samenwerken, al leidde dat tot een hoop gerel binnen de club. Bryant en Jackson leefden jaren op voet van oorlog. Jackson bleef niettemin, op die vulkaan, zelf altijd in balans. Het zal, zonder hem, ongetwijfeld even gaan duren voor ze in het altijd roerige LA de boel weer op de rails hebben.

Voor de GPD-bladen, 9 mei 2011

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Basketbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s