‘Olympia’s Tour als statement’

Bondscoach Aart Vierhouten daagt Nederlands talent uit
 
(Door Edward Swier)
HOOFDDORP (GPD) – Bondscoach Aart Vierhouten daagt Nederlands wielertalent uit zich volgende week in Olympia’s Tour te onderscheiden. Volgens Vierhouten krijgen de vaderlandse renners in een sterk internationaal veld, waarvan de samenstelling gistermiddag in Hoofddorp bekend werd gemaakt, een uitgelezen kans ,,een statement” af te geven. Wie zich komende week laat zien, maakt goede kans op selectie voor het WK in Kopenhagen.
Met de komst van liefst elf buitenlandse ploegen (en dertien teams uit Nederland) telt Olympia’s Tour het sterkste deelnemersveld van de laatste tien jaar. Met name de Australische Jayco-formatie, twee Russische selecties, een Britse opleidingsploeg en teams uit de Scandinavische hoek (Zweden, Noorwegen en Denemarken) brengen kwalitatief sterke renners aan de start. Het grote aantal sterke tijdrijders, veelal coureurs die ook op de baan al furore maakten, springt in het oog.
Vierhouten, coach van de junioren en beloften, reed zelf zevenmaal Olympia’s Tour. En weet dus wat er gevraagd wordt om in de etappewedstrijd een rol van betekenis te kunnen spelen. ,,Deze wedstrijd vraagt van start tot finish concentratie. Het is vaak dringen. En achter elke bocht kan zich een waaier vormen, die binnen no-time weg is. Dat specifieke aspect is een beetje vergeten de laatste jaren, maar moeten Nederlanders blijven ontwikkelen.”
Vierhouten is bovendien zeer te spreken over het aantal tijdritkilometers in Olympia’s Tour. Behalve de proloog van 4,7 kilometer, aanstaande maandag in Hoofddorp, volgt ook nog een 12,1 kilometer lange tijdrit, op vrijdag in Reuver. De 192 renners, een recordaantal, hebben diezelfde ochtend al een rit gereden. Hen wacht bovendien een dag later de koninginnenrit door Limburg.
Vierhouten: ,,Als wielerbond KNWU willen we het belang van het tijdrijden de komende jaren gaan benadrukken. Olympia’s Tour is nu voor veel renners één van de weinige momenten om zich op dat terrein te onderscheiden.” Naar verwachting zal ook nu de buitenlandse concurrentie, zoals vorig jaar Taylor Phinney, in de race tegen het uurwerk heersen. Om in de toekomst weerwerk te kunnen bieden, zal de KNWU in 2012 een heuse tijdritcompetitie over vijf wedstrijden gaan organiseren. Bovendien krijgen, zowel in Reuver als later dit jaar bij de proloog van de Eneco Tour in Amersfoort (8 augustus), een flink aantal talentvolle junioren, beloften en dames de kans zich te onderscheiden. ,,Het hoort bij je opleiding als wielrenner. Wie kan tijdrijden kan ook voor het peloton uitrijden en dus wedstrijden winnen.”
 
‘Wouter hield niet van kaas’
 
HOOFDDORP (GPD) – Bij de presentatie van het deelnemersveld van Olympia’s Tour werd door de aanwezigen in Hoofddorp vanzelfsprekend ook nog even stilgestaan bij het overlijden van de Belgische wielerprof Wouter Weylandt, maandag in de Giro d’Italia.
Na een moment stilte vertelde Herman Brinkhoff, koersdirecteur van Olympia’s Tour, over zijn vriendschap met de beminnelijke Belg. Die ontstond in 2007 nadat de toen nog betrekkelijk onbekende Weylandt in Woerden de eerste editie van de (ook door Brinkhoff georganiseerde) Ronde van het Groene Hart had gewonnen. De coureur van Quick Step verdiende met zijn zege onder meer zijn gewicht in kaas. Brinkhoff: ,,Die 72 kilo hebben we hem later dat jaar, bij de start van de Eneco Tour in Nieuwegein, overhandigd. Aan het eind van de week was vrijwel alles op, er is geloof ik nog een klein stukje meegegaan naar België voor het kantoorpersoneel. En dan te bedenken dat Wouter er zelf niets van gegeten heeft, want Wouter hield helemaal niet van kaas.”
 
Etappeschema Royal Smilde Olympia’s Tour. Maandag 16 mei: proloog in Hoofddorp (4,7 km.) Dinsdag 17 mei: Hoofddorp-Noordwijk (150,8 km.) Woensdag 18 mei: Noordwijk-Olst (202,4 km.). Donderdag 19 mei: Ulft-Gendringen (165,0 km.). Vrijdag 20 mei: Elst-Reuver (110,7 km.) en tijdrit in Reuver (12,1 km.). Zaterdag: Reuver-Buchten (218,5 km.)
 
Voor de GPD-bladen, 10 mei 2011
Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Wielrennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s