Geboren leiders laten benen spreken

Boonen en Breschel geven in Gent-Wevelgem blijk van waar kopmanschap

(Door Edward Swier)

WEVELGEM (GPD) – Geboren leiders schreeuwen niet. Slaan evenmin met de vuist op tafel. Geven hoogstens zo nu en dan een hint. Ze dwingen respect af door hun prestaties, laten hun benen spreken. En ze tillen zo, door het goede voorbeeld te geven, ook anderen naar een hoger niveau.

Tom Boonen is er zo één, bij Omega Pharma-Quickstep. De Belg heeft charisma én, zo toonde hij andermaal in Gent-Wevelgem, een stel snelle benen. Hij scoort, na twee mindere jaren, als in zijn beste tijd. Staat persoonlijk alweer op zeven zeges. En zijn team? Ook dat draait als een tierelier, al het hele voorjaar. ,,Een ploeg zit altijd op het niveau van zijn kopman”, aldus de 31-jarige Vlaming.

Het zijn woorden die Rabobank-ploegleider Nico Verhoeven onderschrijft, na de derde plaats voor Matti Breschel, achter de – het moet gezegd worden – superieure Boonen en Peter Sagan. Verhoeven had in Vlaanderen de zon zien schijnen. ,,Met een afmaker in de ploeg wordt iedereen naar een hoger niveau getild. Dan weten renners waarvoor ze het doen.”

Het is juist die duidelijkheid waar ze bij de Rabo-ploeg al weken op zoek naar waren. Het team kon zijn draai dit seizoen nog maar moeilijk vinden, hinkte op meerdere gedachten. Maar de kopman voor de twee komende weken heeft zich nu getoond. Breschel (27) is, zo toonde hij met een plaagstootje tijdens de tweede beklimming van de Kemmelberg, meer dan in orde. Gisteren kon de explosieve Deen eindelijk eens laten zien waarom de Rabobank hem eind 2010 gehaald heeft. Zijn knieklachten zijn verleden tijd, de derde plaats in Wevelgem was Breschels beste resultaat in Nederlandse dienst. ,,Dit is waarom ik hier ben. Ik heb eindelijk kunnen laten zien dat ik er nog ben. Eindelijk.”

Breschel voelde zich de hele dag op zijn gemak. Hij had goed geslapen. ,,En ’s morgens lekker lang ontbeten.” Er was rust. ,,Rust in mijn benen, rust in mijn hoofd.” In de ploegbus naar de start voelde Breschel vertrouwen. ,,Ik ging niet naar de wedstrijd, de race kwam naar mij toe.” Zijn ploeg merkte het, trok zich aan hem op. Breschel hoefde niet te commanderen, de boodschap was duidelijk. Verhoeven: ,,Een kopman hoeft niet te vloeken of te tieren, moet het met zijn benen doen. De rest gaat dan vanzelf mee.” Tijdens beide beklimmingen van de Kemmelberg zaten er vier Rabo’s bij de eerste twintig man.

Niet daar, maar op de Monteberg kwam de schifting. Alle alarmbellen gingen af toen Fabian Cancellara (Boonen: ,,Voor mij is hij nog steeds de nummer één favoriet in de Ronde van Vlaanderen. Daar verandert mijn overwinning niets aan.”) en Peter Sagan vertrokken. Een eerste peloton kwam terug, maar het lijntje brak bij Mark Cavendish. De Brit was zodoende de enige échte kanshebber die ontbrak op het sprintersbal in Wevelgem.

Er werd gisteren meer duidelijk. Verhoeven zag dat Lars Boom nog niet in de conditie is die hem in de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix zomaar op het podium doet belanden. Een lichte keelontsteking, en een antibioticakuur, hebben de fysiek van Boom ietwat aangetast. Verhoeven: ,,Er is in een ploeg niets belangrijker dan duidelijkheid. Na deze derde plek van Matti is duidelijk hoe de verhoudingen liggen. Hij is onze drijvende kracht, maakt anderen beter.”

Uit zijn Saxo-tijd kon Breschel zich nog wel dagen heugen dat hem gevraagd werd zich bovenmatig in te spannen voor een kopman waarvan hij wist dat deze niet mee zou doen om de winst. ,,Je kan ervan denken wat je wilt, maar dan ben je toch niet honderd procent toegewijd. Je moet iets hebben om voor te strijden. Als de kopman goed rijdt, verandert alles binnen een ploeg.”

Voor de GPD-bladen, zondag 25 maart 2012

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Wielrennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s