Voorproefje vergroot de honger

Londen moet nog wel wat bouwen en breken, maar is bijna klaar voor de Spelen

(Door Edward Swier)
LONDEN (GPD) – Nog precies 150 dagen en dan wordt in Londen de vlam ontstoken. Tot die tijd moeten in en rond het Olympisch Stadion absoluut nog flink wat handen uit de mouwen. Maar niemand die zich zorgen hoeft te maken. Weliswaar wacht nog het nodige bouwen en breken, Londen lijkt er wel degelijk al bijna klaar voor.
De lange man en zijn wat meer gedrongen vrouw zouden, met enige fantasie, zo van de set van Fawlty Towers kunnen zijn weggelopen. Zij, net even te gewoon om chique te zijn, hij wat slungelig en onhandig. Nadat manlief bij het instappen zijn hoofd heeft gestoten in de dubbeldekker die het tweetal naar de eerste wedstrijden op de olympische wielerpiste zal brengen, verbazen de nep-Basil en pseudo-Sybil zich hardop over de vorderingen op het Olympisch Park. ,,O dear, this is amazing, I’ve never seen anything like this”, laat zij haar bewondering horen voor de 24 uur per dag voortdoende bouwers. Onderwijl trekt de bus, via het Aquatics Centre langs de hockeyvelden richting de Velodrome en basketbalarena. Hij is wat sceptischer, ziet vooral de gaten in de weg, de nog onafgebouwde staal- en steenconstructies en de talloze bouwketen. ,,Ja schat, heel mooi. Maar ik heb wel de indruk dat ze nog wat af moeten maken. ”
Londen loopt zich warm. Vorige week testten de baancoureurs en schoonspringers hun hypermoderne accommodaties, komende week worden de startblokken en kleedkamers in het zwembad ook nog eens geprobeerd voor de Open Britse Zwemkampioenschappen. Vrijwel alle testevenementen zijn en waren uitverkocht, wereldwijd worden momenteel de laatste kaartjes voor de Spelen zelf verkocht. Ondertussen werd afgelopen woensdag in het in onbruik geraakte metrostation Aldwych ook nog een aanslag gesimuleerd en testten de hulpverleners hun onderlinge communicatie. In de metro is het aantal uitingen dat naar de Spelen verwijst inmiddels al ontelbaar. De Londenaren worden erop gewezen dat ze in juli en augustus gastheer zijn voor nog miljoenen anderen en dat ze gezamenlijk de Underground moeten delen. Er wordt gevreesd voor opstoppingen bij de nauwe entrees van diverse metrostations. Bovendien wordt er op en rond King’s Cross nog flink gebouwd aan een nieuw station. Daarvandaan moet een supersnelle trein – de ‘Javelin’ – in amper twintig minuten naar het Olympisch Park speren.
De werkzaamheden aan het metro- en treinennetwerk maken sommige Britten, die toch al huiverig zijn voor overschrijding van de kosten, sceptisch. Waarnemers proeven echter steeds meer olympisch optimisme in de metropool, zelfs de tabloids zijn minder zuur. De meerderheid lijkt vooral begrip te hebben voor de hectiek, nu het feest der Spelen nadert.
Maurits Hendriks, de technisch directeur van NOC*NSF, bezocht Londen ettelijke malen, nog niet eerder zag hij zoveel beleving op en om het Olympisch Park. De wedstrijden in de Velodrome, waar vorige week menig Brits succes werd behaald, gaven volgens hem ,,een voorproefje van wat we straks in Londen gaan zien.” Hendriks proefde de afgelopen week groot optimisme. ,,Je merkt, ook op straat, het besef dat het allemaal nu toch echt dichtbij komt. De man in de straat weet dat dit gaande is. En hij zal iets bijzonders mee gaan maken. Dit gaat, schat ik zo in, iets groots met dit land doen. De honger daarnaar voel ik ook.”
Debbie Jevans, Director of Sport van het organisatiecomité LOCOG, liep afgelopen week – niet alleen vanwege Hendriks’ optimistische woorden – dan ook glimmend rond over het Olympisch Park. Stress lijkt haar vreemd. De Test Events van de voorbije tijd, inclusief die op de wielerpiste en in het Aquatics Centre, hebben weer waardevolle informatie opgeleverd. ,,We hebben nu meer dan dertig van 42 testevenementen gehad, daar hebben we een hoop lessen uit geleerd.” Experimenten met de temperatuur in het zwembad en met luchtstromen rond de wielerbaan kunnen slechts gedaan worden als de tribunes vol zitten.
Was het de eerste dag lastig de toestroom richting de wielerbaan te stroomlijnen, omdat het aantal bussen ontoereikend was; de dagen erna werden de rijen nooit lang. Het aantal bussen en vrijwilligers was flink verhoogd. Jevans (foto): ,,Elk testevenement leert je wat.” De meeste aanpassingen zijn eenvoudig. ,,Zo moesten we na het oefentoernooi in de basketbalhal constateren dat de route voor de spelers van de kleedkamer naar het speelveld anders moest. Nu kwamen fans en sporters elkaar tegen. Dat kon niet de bedoeling zijn. We werken aan alle routes, ook figuurlijk. Het enige waar de sporters zich straks in Londen om hoeven te bekommeren zijn hun eigen prestaties.” Ook de geluidsinstallatie bij het handbal en basketbal vroeg aanpassing.
Op de BMX-baan, in de schaduw van het Velodrome gelegen, zijn ingrijpender aanpassingen gaande. LOCOG en bouwers van de internationale wielerbond UCI gooiden begin februari de baan deels weer op de schop. ,,Bij het testevenement, in augustus vorig jaar, bleek dat een aantal sprongen voor de vrouwen eenvoudigweg te moeilijk was. En, als er wind zou staan tijdens de wedstrijden, ook te gevaarlijk.” Inmiddels zijn de aanpassingen gedaan en wordt ook de kopie van de baan, die NOC*NSF op Papendal realiseerde, aangepast. ,,Na elk testevenement hebben we met alle betrokkenen, de organisatoren, vrijwilligers, bonden, maar ook de sporters, een debriefing gehouden. Daar hebben we veel van geleerd.” Wielrenster Laura Trott vroeg na de wereldbeker op de piste bijvoorbeeld om meer toiletten voor sporters.
De zorgen, van ‘Basil’ en anderen, dat er op het Olympisch Park nog wel heel veel moet gebeuren, brengt Jevans niet van haar stuk. ,,Er worden nog de nodige bouwwerkzaamheden verricht, maar er zijn geen vertragingen.” Dat het allemaal nog wel rommelig oogt, erkent de voormalig tennisster grif. Jevans: ,,Maar weet bijvoorbeeld dat er nog 270 tijdelijke bouwwerken staan die nog weg gaan.” Steeds meer keten en opslagplaatsen maken plaats voor asfalt, de wandelpaden tussen de diverse stadions beloven spectaculair breed te worden.
Wie bezig is met het plannen van zijn reis naar Londen moet overigens voor de zekerheid de komende maanden wel nog maar extra sparen. Londen is peperduur. Accommodaties zijn prijzig, horecaprijzen hoog. Schrik niet als een wijntje in de hotelbar achtenhalve pond kost, bijna elf euro. Fastfood is beter betaalbaar. Net zoals een aantal restaurantjes in het nieuw opgetrokken Westfield Stratford City. Het gigantische, en zeer luxe winkelcentrum herbergt zowel de duurste winkels als de gewoonste supermarkt. Tijdens de Spelen zal zo’n zeventig procent van alle 7 miljoen bezoekers via het onder het Shopping Centre gelegen metro- en treinstation bij het Olympisch Park arriveren. Afgelopen week was een pizza er nog prima betaalbaar. Maar, erkende de serveerster, goede kans dat tijdens de Spelen diezelfde Quattro Stagioni het dubbele gaat kosten.

Voor de GPD-bladen, 27 februari 2012

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Londen 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s