Alles valt en staat met Federer

 ABN Amro-toernooi verkoopt, tegen de trend in, meer kaartjes

(Door Edward Swier)

AMSTERDAM (GPD) – Het is een (door de economische situatie meegegeven) trend, dat het publiek steeds langer wacht met het aanschaffen van kaartjes voor evenementen. De directie van Ahoy kan dat duidelijk zien aan de voorverkoopcijfers, van zowel popconcerten, beurzen als sportspektakels. Het ABN Amro-tennistoernooi, dat van 13 tot en met 19 februari wordt gehouden, vormt echter een uitzondering. Dankzij Roger Federer.

Federer is een ware publiekstrekker. ,,De kaartverkoop loopt super”, kon toernooidirecteur Richard Krajicek gisteren trots op het hoofdkantoor van de hoofdsponsor melden. ,,We zitten met een plus ten opzichte van de laatste paar jaar.” Het is te danken aan een ware ‘Roger-rage’. ,,Dan zie je wat een impact zo iemand heeft.” Federer, die het toernooi in 2005 won, liet zijn gezicht zes jaar lang niet in Rotterdam zien. De Zwitser is echter nog altijd mateloos populair. Krajicek droomt van een recordaantal toeschouwers. ,,Vorig jaar verkochten we voor de finale 9400 plaatsen, nu hopen we met tienduizend op een compleet uitverkocht huis.”

Feit is echter wel dat Krajicek dusdanig diep voor Federer in de buidel heeft moeten tasten, dat hij verder maar weinig echte toppers kon strikken. Tomas Berdych, Juan Martin Del Potro en Robin Söderling zijn weliswaar goede spelers, maar kunnen het toernooi niet dragen. Jo-Wilfried Tsonga, een graag geziene gast in Rotterdam, speelt in het weekeinde voorafgaand aan het toernooi met Frankrijk voor de strijd om de Davis Cup in Canada en heeft weinig trek om overhaast terug naar Europa te keren. ,,Dat is jammer, maar wel begrijpelijk. Tsonga had ik er graag nog bij gehad”, aldus Krajicek.

Weliswaar heeft hij zeven spelers uit de toptwintig, en met Robin Haase en een weer opgeleefde Thiemo de Bakker twee Nederlandse troeven, het valt en staat wel heel erg bij de aanwezigheid van Federer.

Vandaar ook dat Krajicek enigszins bezorgd de blessureperikelen van Federer volgt. De nummer drie van de wereld trok zich voor de halve finales in Doha terug vanwege een rugkwetsuur. ,,Maar ik word pas echt bezorgd als mensen in de tweede week van de Australian Open over pijntjes klagen. Dan ga ik ze sms’en en hun managers bellen.”

Krajicek sluit echter niet uit dat hij, ook als Federer eenmaal in Rotterdam is, gespannen blijft. ,,Het jaar dat alles bij ons om Nadal draaide, in 2009, sloot ik me elke wedstrijd van hem op in mijn kantoortje. Hij maakte het me toen niet makkelijk, verloor telkens de eerste set, maar haalde gelukkig wel de finale.”

Dat nu is, met Federer, andermaal Krajiceks droomscenario. Op vragen als: ‘Wat nu als Federer afhaakt?’, wilde Krajicek liever niet antwoorden. ,,Althans, daar wil ik liever niet aan denken.” Wel heeft hij als organisator nu voor het eerst een extra wildcard achter de hand voor het aantrekken van een absolute topspeler (,,uit de categorie A-plus”) als zich in de laatste dagen voor het evenement onheil aftekent. ,,Het geeft me wat armslag. Maar vanzelfsprekend heb ik veel liever dat ik die wildcard niet hoef te gebruiken.”

Voor de GPD-bladen, 12 januari 2012

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Tennis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s