‘Als het maar goed komt’

Knieblessure bedreigt wielercarrière Stöpler

(Door Edward Swier)
ROTTERDAM (GPD) – De wielertoekomst van één van Neerlands grootste baantalenten staat op het spel. De 21-jarige Nick Stöpler kwam zaterdagavond tijdens de Zesdaagse van Rotterdam in Ahoy zwaar ten val. Een ernstige verwonding aan de rechterknie was het gevolg.

Stöpler trachtte uitschakeling in de afvalkoers te voorkomen, maar het gaatje aan de railing was te klein. De belofte raakte daarop met zijn rechterknie de boarding en maakte daarna een zware val van enkele meters diep. Direct was de ernst van de situatie duidelijk. Stöpler werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Vanuit het ziekenhuisbed stuurde de op Papendal woonachtige coureur al snel een sms naar Zesdaagse-organisator Frank Boelé, waaruit de ernst van de situatie bleek. ,,Knieschijf ondersteboven en bovenbeenspier los. Drie maanden herstel en daarna revalideren. Zal lang gaan duren.”

Via twitter toonde Stöpler zich wel strijdvaardig. ,,Als het goed is moet dit kunnen herstellen. Ik ga van het beste uit. Eén ding weet ik wel, mocht het herstellen, ga ik er alles aan doen om deze 6daagse nog een keer te winnen!” Stöpler is zich welbewust dat een dergelijke spierblessure bij het kniegewricht zeer ernstig is; de knie is het scharnierpunt voor elke fietsbeweging. Er zal veel tijd voor nodig zijn voor de uit Woerden afkomstige renner volledig hersteld zal zijn. Frank Boelé sprak al de verwachting uit dat ,,de Zesdaagse van Amsterdam van oktober 2012 een lastig verhaal zal worden.”

Stöpler, die bekend staat om zijn doordachte carrièreplanning, gaf zaterdagnacht al aan geen overhaaste comeback te willen maken. Hij sms’te Boelé dat het hem ,,eigenlijk niet uitmaakt” of de revalidatie een jaar moet duren. ,,ALS het maar goed komt.” Boelé voelde mee met de jongeling. ,,Nick zet zich er helemaal voor, heeft alles prima op een rijtje. Zo’n val als deze is dan heel dramatisch, zeker op die leeftijd. Ik hoop van harte voor hem dat het allemaal goed komt, en er zijn ook wel voorbeelden uit het verleden. Maar zeker is dat je er nooit beter van wordt.”

De uitschakeling van Stöpler komt op een bijzonder moment in de Nederlandse Zesdaagse-geschiedenis. Danny Stam rijdt in Rotterdam zijn laatste zesdaagse op eigen bodem, aan het eind van het winterseizoen stapt hij af. Eerder nam zijn vaste koppelmaat Robert Slippens afscheid. Het duo zette de Nederlandse baansport weer op de kaart. In de Zesdaagse-wereld worden Stöpler en Yoeri Havik gezien als de beoogde opvolgers van het koppel Slippens-Stam.

Het jonge tweetal won afgelopen jaar al de Zesdaagse van Brabant en eindigde in Amsterdam op de laagste tree van het podium. Ondanks een val van Havik overigens, die daarbij toen een scheurtje in een rugwervel opliep. Boelé: ,,Ik zie die twee inderdaad als de Stam-Slippens van de toekomst. Nick is in twee jaar tijd enorm gegroeid. Hij wil tot het gaatje gaan. Dat is hem misschien ook nu wel opgebroken. Hij probeerde uitschakeling in die afvalkoers te voorkomen. Een meer ervaren coureur had mogelijk het risico niet genomen, had het laten lopen.”

Stöpler kende ook individueel een sterk seizoen. Eind december werd hij in Apeldoorn Nederlands kampioen op de puntenkoers. Bovendien legde hij bij het EK voor beloften in Portugal beslag op zilver bij de achtervolging. Stöpler was een tijdje in beeld bij bondscoach Robert Slippens voor een plek in de olympische achtervolgingsploeg. Die kans is nu sowieso verkeken.
Midden in de nacht, allicht kon Stöpler de slaap niet vatten, stuurde hij overigens een foto van zijn compleet ingepakte rechterbeen. Het bijschrift getuigde van galgenhumor én twijfel: ,,Will the mummy return?”

Voor de GPD-bladen, 8 januari 2012

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Baanwielrennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s