De erfenis van Slippens én Stam

‘Denk dat we best trots mogen zijn’

(Door Edward Swier)
ROTTERDAM (GPD) – Het is de wens van ieder mens. Dat hij of zij wat kan nalaten voor een volgende generatie. Welnu, Danny Stam (39) kan gerust zijn bij zijn afscheid van de Nederlandse wielerpiste. Mede dankzij de Noord-Hollander is er voor de baansport in het algemeen, en de Zesdaagsen in het bijzonder, een stevige basis gelegd. ,,Ik denk dat we best trots mogen zijn.”

Stam nam gisteravond in Ahoy afscheid van het podium waarop hij zeker tien jaar de boventoon voerde. Met koppelmaatje Robert Slippens bereidde hij de weg voor een jongere generatie. Moest Slippens eind 2008 zijn carrière beëindigen na een zware val in een wegwedstrijd, Stam zal aan het eind van deze winter de remmen dichtknijpen. De Zesdaagse van Rotterdam was zijn laatste op Nederlandse bodem. Op zijn erelijst staan zestien Zesdaagse-overwinningen (maar ook vier EK- en drie WK-medailles), waarmee hij de meest succesvolle Nederlandse Zesdaagserenner van de laatste twintig jaar is.

,,Ik reed hier deze week zo in Ahoy rond, keek naar de gevulde tribunes, en had er een goed gevoel van. Er is toch maar mooi wat neergezet. Ik hoop dat ze, zonder mij, op dezelfde voet verder gaan.” Met de opkomst van het koppel Slippens-Stam kreeg de Zesdaagse in Nederland weer een gezicht. Frank Boelé durfde het aan om in 2001 – Slippens en Stam hadden zich juist in de Duitse Zesdaagsen bewezen – in Amsterdam te herbeginnen. Inmiddels vindt het wielercircus ook alweer voor het achtste opeenvolgende jaar plaats in Rotterdam. ,,In onze beginjaren moesten Robert en ik altijd maar weer naar het buitenland. Daarna waren we opeens de publiekslievelingen op eigen bodem.” Met het evenement in de havenstad heeft Nederland iets om, volgens Stam, trots op te zijn. ,,Na de Amstel Goldrace en de Eneco Tour is het onbetwist het derde wielerevenement van ons land.”

Met de terugkeer van de Zesdaagsen in Nederland groeide ook het animo voor de baansport. ,,Een jaar of acht terug kon nog amper iemand een fatsoenlijke koppelkoers rijden, nu zijn ze er in overvloed.” In het Zesdaagse-veld rijden inmiddels een kleine twintig Nederlanders mee. Stam reed de afgelopen dagen in Rotterdam met zijn neefje Yoeri Havik, met zijn twintig jaar één van de grootste talenten. De baanselectie, gecoacht door Stams vroegere maatje Slippens, kan weliswaar nog wel wat breder (en moet nog maar zien dat er olympisch succes kan worden geboekt), de groep is in ieder geval heel wat groter dan eind jaren negentig.

In 1998 ging een mini-afvaardiging naar de wereldtitelstrijd op de piste in Bordeaux. ,,We waren met drie renners: Leontien van Moorsel, Robert en ik. Eric Geserick was de bondscoach, we konden met z’n allen, bij wijze van spreken op één kamer. En erheen met één auto.”

Stam waakt ervoor om het zijn verdienste te noemen dat de WK-ploeg in de loop van de jaren zoveel groter en – toen ook de sprinters Theo Bos en Teun Mulder zich aandienden – succesvoller werd, maar voelt wel enige trots. ,,Er zijn natuurlijk meerdere factoren van belang geweest. Frank is met de Zesdaagsen begonnen, Leontien had succes op de piste, Peter Pieters heeft als coach meer wegrenners naar de baan kunnen trekken.”
En daarmee hield het niet op. Inmiddels ligt er – ,,al heb ik daar zelf niet zoveel mee”, erkent Stam – een internationaal aansprekende baan in Apeldoorn. Stam, tot slot: ,,Het hoogtepunt in mijn carrière? Dat is niet een mooie uitslag of een goede wedstrijd. Maar het idee dat Robert en ik de baansport en het fenomeen Zesdaagse terug op de kaart hebben kunnen zetten. Daar, zeg ik eerlijk, ben ik best een beetje trots op.”

KADER

Staande ovatie voor Danny Stam

ROTTERDAM (GPD) – Met een staande ovatie van een uitverkocht Ahoy heeft Danny Stam afscheid genomen van het Nederlandse publiek. De 39-jarige baanrenner erkende ,,niet zo van alle heisa te houden”, maar zei wel vereerd te zijn met de huldeblijken. Stam, vijfvoudig winnaar in Rotterdam, werd in zijn laatste Nederlandse Zesdaagse, met zijn neef Yoeri Havik, derde. De overwinning ging naar het koppel Peter Schep-Wim Stroetinga. In de sprints van de afsluitende koppelkoers troefden ze het duo Jens Mouris-Franco Marvulli af.

Met een traditionele erehaag namen zijn Zesdaagse-collega’s eerder op de avond al afscheid van Stam, zijn vroegere koppelgenoot Robert Slippens groette hem via een videoverbinding. Bondscoach Slippens is met de baanselectie in Peking voor een wereldbekerwedstrijd. Slippens herinnerde Stam en het publiek aan hun eerste Zesdaagse samen, waarin ze door de concurrentie op 51 ronden werden gereden. ,,Maar”, roemde speaker Cees Maas, ,,Danny was een doorzetter, een bijter.” Stam won in 2005, 2006 (met Slippens), 2008 (met Leif Lampater), 2010 (Iljo Keisse) en 2011 (Leon van Bon) de Zesdaagse in Rotterdam.

Stam won 16 Zesdaagsen, 4 EK- en 3 WK-medailles, maar kon in zijn jaren ook op de weg goed uit de voeten. Na het winterseizoen, dat wordt afgesloten met een drietal Zesdaagsen in het buitenland, wordt Stam ploegleider bij de AA Drink-formatie van Leontien van Moorsel en Michael Zijlaard. Bovendien zal hij de jonge generatie, onder wie zijn neef Yoeri Havik, van tips blijven voorzien.
Stam kreeg als dank voor bewezen diensten onder meer een vakantie met het gezin, een fotocollage en een horloge cadeau. Bovendien volgde, tijdens een ereronde, een staande ovatie.

Voor de GPD-bladen, 10 januari 2012

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Baanwielrennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s