Niki moet koersen, altijd en overal

(Door Edward Swier)

WAREGEM (GPD) – Er waren tranen in de laatste kilometer. ,,Ik moest aan van alles denken, aan de pech van vorig jaar vooral. En aan hoe happy ik me nu voelde.” Er was een eerbetoon aan zijn rijwiel. ,,Dat fietsie loopt zo mooi.” En er was bij Niki Terpstra het besef dat hij met Dwars door Vlaanderen na al die jaren eindelijk zijn klassieke zege binnen heeft. ,,Eindelijk eens mazzel.”

Hij zei het echt. ,,Eindelijk eens mazzel.” Terpstra (27) deed zichzelf ermee tekort. Terpstra was in de openingswedstrijd van de Vlaamse Wielerweek de sterkste, de Noord-Hollander had gekoerst zoals hij – als de ploegleiding van Omega Pharma-Quickstep het hem zou toestaan – altijd zou moeten doen.

,,Je moet mij laten koersen. Ik moet niet in een peloton blijven zitten, dan komt er bij mij het uiterste niet uit. Ik moet koersen, altijd en overal. Tuurlijk, soms is zo’n vroege aanval nutteloos. Maar dat zullen ze nu toch ook gedacht hebben toen ik, op de Oude-Kwaremont, ging.”

De hele dag was hij bij de les. Gefocust. ’s Morgens had hij in Roeselare als een van de eersten zijn handtekening gezet. In de eerste uren, toen er gemiddeld vijftig kilometer per uur werd afgelegd, was hij attent. ,,Ik ben niet van de fiets geweest om te plassen.” Eenmaal voorop met een zestal anderen, onder wie ploegmaat Sylvain Chavanel en Rabo’s Maarten Wynants, voelde Terpstra zijn benen niet. ,,De rest was meer een blok aan het been.” Op de Paterberg, met nog 32 kilometer voor de wielen, zat hij alleen. ,,Ik had een superdag.” Een blik op zijn kilometerteller leerde dat ze hem niet zomaar weer zouden achterhalen. ,,Ik merkte dat ik snelheid hield.” Tuurlijk, hij twijfelde ook. ,,Dat doe je als renner altijd. Je weet dat je het peloton geen bloed moet laten ruiken, het is net een haai.” Chavanel dekte hem echter in de rug en werd zelfs nog tweede. Koen de Kort (Project 1T4I) completeerde het Nederlandse succes door derde te worden.

Terpstra leek niet voor het geluk geboren. In 2008 brak hij tijdens de Spelen van Peking beide (!) polsen. Tot op heden was hij daardoor toch vooral de man van die ene nationale titel. In het Limburgse Beek zette Terpstra in 2010 de gehele Rabo-ploeg te kijk. Hij, de coureur die nooit het oranje van de bank gedragen had, die zich een plek in het wegpeloton had verworven na een opleiding als baanrenner.

Ook met het rood-wit-blauw om de schouders werd hij achtervolgd door pech. De Tour van 2010 moest hij al snel verlaten met zware griep, het voorjaar van 2011 bracht veel meer ellende. Tijdens de tijdrit in de Driedaagse van De Panne werd Terpstra door een rukwind van zijn fiets geblazen, een sleutelbeenbreuk verpestte zijn voorjaar. Dit jaar begon niet veel beter. De Noord-Hollander verliet de Ronde van de Algarve met pijnlijke longen, moest bovendien de Omloop Het Volk laten schieten. Het begon prompt weer door zijn hoofd te spoken. ,,Het hield ook niet op.”

Sinds een week of twee ging het fysiek beter. In Milaan-Sanremo reed hij sterk, maar was zijn rol in de afdaling van de Poggio uitgespeeld toen Tom Boonen werd opgehouden. ,,Driehonderd kilometer voor niets.” De Italiaanse klassieker leerde Terpstra dat hij wel in orde was. En dat zijn ploeg, die gisteren alweer de negentiende zege van het seizoen boekte, draait. Met de komst van Omega Pharma is nieuw geld én nieuw elan binnengestroomd. ,,Al is de klassiekerploeg toch goeddeels dezelfde als vorig seizoen. Het verschil is vooral dat vorig jaar niet alleen ik, maar de hele ploeg pech had, en dat we daar nu juist van verschoond blijven.”

Bovendien, het is een publiek geheim, hebben de renners een betere fiets onder de kont. Vandaar ook dat Terpstra op de streep met zijn vingers een scherpe ‘S’ vormde, eentje zoals fietsenfabrikant Specialized op zijn snelle karretjes spuit. Vorig jaar nog gebruikte de ploeg van Patrick Lefevere materiaal van Eddy Merckx, maar daarover waren de coureurs bepaald niet tevreden.

 Voor de GPD-bladen, 21 maart 2012

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Wielrennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s