Lot- en bondgenoten

Ivan Lendl moet Andy Murray de weg wijzen

De afgelopen twee jaar stond Andy Murray telkens in de finale van de Australian Open. Maar ook dat maakt van de Brit nog geen favoriet voor het toernooi in Melbourne, dat maandag begint. Murray struikelde tot op heden, in zijn 24 grandslamoptredens, altijd over één van de hordes. Voormalig toptennisser Ivan Lendl moet daar verandering in brengen. Hij heeft ervaring met het verliezen van finales.

(Door Edward Swier)

DEN HAAG/MELBOURNE (GPD) – Het verhaal gaat dat ze zich in de voorbije decembermaand – bij hun eerste ontmoeting in Florida – direct blootgaven aan elkaar. En dat voor twee figuren die toch niet bepaald bekend staan als de meest spontane ter wereld. Drie uur lang werd er gepassioneerd gepraat. Ivan Lendl en Andy Murray bleken elkaar gevonden te hebben.

Lendl, zonder enige ervaring als coach, vertelde honderduit over wat hij dacht van de huidige generatie toptennissers, had scherp de sterke én zwakke punten van Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic voor ogen. Op vragen van Murray, die steeds verder op het puntje van zijn lederen fauteuil was gaan zitten, had Lendl geregeld een pasklaar antwoord. De voormalige Tsjech, die toch maar weinig op leek te hebben met het moderne tennis, maakte indruk op Murray én de rest van zijn begeleidingsstaf.

Dat de twee sinds de jaarwisseling samenwerken, is er een niet meer dan logisch vervolg op. Dat Murray nu ook een grandslam gaat winnen, moet dáár weer een vanzelfsprekend uitvloeisel van worden. De twee hebben namelijk meer gemeen dan hun lengte, ietwat saaie voorkomen en solide baselinespel. Net als Murray weet Lendl dondersgoed wat het is om grandslamfinales te verliezen.

Murray stond de afgelopen twee jaar in de finale van de Australian Open, maar de queeste om zijn eerste grandslamtitel te behalen, liep op de klippen tegen Federer (2010) en Djokovic (2011). In 2008 had hij ook al een kans gekregen op de US Open. In de finale was daar Federer een bangige Murray de baas. Lendl verloor, tot zijn 24ste, zelfs zijn eerste vier grandslamfinales, voor hij er acht wél op zijn naam wist te schrijven. Murray is nu, inderdaad, 24.

,,Het is net Groundhog Day”, aldus Lendl. Hij verwees daarmee naar een film met Bill Murray – een Amerikaan en dus geen familie van de Schotse Andy – waarin alles zich, als de wekker gaat, weer herhaalt. Het maakt het leven, op een gegeven moment, zoveel makkelijker. Wie weet dat er over twintig tellen een auto van rechts komt, steekt óf snel over óf wacht gewoon eventjes.

Lendl kan, met andere woorden, Murray precies vertellen wat hem, op jacht naar een eerste grandslamzege, te doen staat. ,,Hij heeft een hoop meegemaakt waar ik ook tegenaan ben gelopen. Ik ben zeker dat hij me mentaal met sommige dingen kan helpen”, vertelde Murray afgelopen week in Brisbane, waar hij – de samenwerking was amper gestart – een voorbereidingstoernooi op de Australian Open op zijn naam schreef.

Lendl stond in zijn hoogtijdagen weliswaar bekend als een wat nukkig heerschap, maar werd ook immer geroemd om zijn professionalisme, tactische vermogen, ijzeren discipline en haast obsessieve oog voor detail. Hij was bovendien, na zijn eerdere miskleunen, mentaal ijzersterk. ,,Als geen ander kan Ivan aan Andy Murray leren hoe belangrijk body language, lichaamstaal, is”, aldus Mats Wilander.

Dat Lendl, die liefst 270 weken nummer één van de wereld was, zich nu als coach op de tennisbaan begeeft, is opmerkelijk. Niet eerder toonde hij aspiraties in die richting. De tot Amerikaan genaturaliseerde Tsjech kwam afgelopen jaar voor het eerst uit in het veteranencircuit. Op Hilton Head Island, in South Carolina, opende hij vorig jaar een tennisacademie. Vier van zijn vijf dochters zitten inmiddels op de universiteit en zijn het huis uit. Op het golfen is hij stiekem een beetje uitgekeken en de rug die hem lang hinderde, speelt minder vaak op. ,,Steeds meer mensen vroegen me, wanneer ik het coachen nu eens op zou pakken. Dit leek me het juiste moment.”

Zelfs John McEnroe, eeuwige rivaal en bepaald geen vrienden met Lendl, is het daar mee eens. McEnroe noemde Lendl eerder al ,,iemand die niet bepaald het beste in anderen bovenhaalt, een egöist, een beangstigende robot.” Maar nu gelooft hij in de samenwerking tussen Murray en Lendl. ,,Murray moest iets aparts doen, Ivan kan Andy zeker helpen. Ik haat het om Lendl de credits te geven, maar dit zou kunnen werken.”

Overigens heeft Murray, als het gaat om het verwezenlijken van zijn allermooiste droom, ook na de aanstelling van Lendl nog wel één probleempje. Vanzelfsprekend wil de Schot niets liever dan Wimbledon winnen. Lendl echter won weliswaar tweemaal de Australian Open, was drie keer de beste in Parijs en pakte ook driemaal de hoofdprijs in New York, maar Wimbledon staat niet op zijn erelijst…

Voor de GPD-bladen, 12 januari 2012

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Tennis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s