Michaëlla Krajicek kan aan de bak

Nederlaag tegen Ana Ivanovic leert dat er nog veel valt te verbeteren

(Door Edward Swier)
DEN HAAG/MELBOURNE (GPD) – Haar trainer Eric van Harpen had het vooraf al voorspeld. Zijn nieuwe pupil zou voor zijn oude pupil moeten buigen. Misschien, ja misschien, komen er dagen dat het Michaëlla Krajicek gaat lukken om van Ana Ivanovic te winnen, maar nu is het nog te hoog gegrepen voor de Nederlandse tennisster, die van ver terugkomt. De huidige nummer 91 van de wereld was vannacht op de Australian Open kansloos tegen Ivanovic, voormalig nummer één van de wereld: 6-2, 6-3.

Opmerkelijk genoeg was de start van Krajicek zeer sterk, maar trad al snel verval in. Ze opende haar wedstrijd in de tweede ronde met een drietal aces, maar gaf de sterke opslag geen vervolg. Niet veel later begon ze dubbele fouten te slaan. Ivanovic liet daarentegen niets liggen op eigen service, de Servische was soeverein in de Hisense Arena. Krajicek klaagde over ,,nervositeit. Ik kon er niet optimaal van bewegen.” De Nederlandse wilde echter niet accepteren dat ze kansloos was geweest. ,,Zo zou ik het niet willen noemen.” Daarbij vond ze de oppositie van een dermate hoog niveau, dat ze dacht wel enige clementie te verdienen. ,,Je moet trouwens ook bedenken dat zij al eens nummer één van de wereld was en een grandslamzege (Roland Garros 2008, red.) op zak heeft.”

Krajicek erkende wel dat het haar aan rust in haar spel ontbreekt. Ze weet dat ze dat vroeger wel had. Maar op de automatismen van voorheen kan Krajicek allang niet meer rekenen. Sinds ze haar kop in de wind gooide, ervoor koos om haar begeleiding over te laten aan haar toenmalige vriend Allistair McCaw, werd de bodem onder haar mooie tennistoekomst weggeslagen. Inmiddels is ‘Misha’ echter weer op aarde teruggekeerd. Ze verbrak de relatie, stichtte vrede met haar familie en luisterde naar de wijze raad van broer Richard. Die adviseerde haar om te gaan werken met trainer Eric van Harpen.

Van Harpen is hard aan het werk om van Krajicek (23) weer een tennisster van formaat te maken. De eerste maanden hebben sowieso al resultaat gehad. Van een klassering rond de 200 is Krajicek inmiddels opgeklommen naar de beste 100. Dat betekent dat ze de grandslams kan spelen, zich weer kan meten met de besten. Dat is volgens Van Harpen een begin. De kloof met de top is echter nog groot. Van Harpen analyseerde het slagenarsenaal van zijn nieuwe pupil en kwam tot de conclusie dat er veel te verbeteren valt.

In een interview met de NOS verklaarde de coach dat hij voor de komende maanden genoeg werk heeft. Net als Krajicek zelf bemerkte Van Harpen een bepaalde stijfheid bij zijn pupil. ,,En een veel te lange forehandslag. Zo kan je nooit accelereren, ze zien je slagen al ver van te voren aankomen. Ze zal bovendien nooit de nummer één atlete van de wereld worden, maar haar voetenwerk kan nog wel beter worden.” Bovendien ziet Van Harpen dat de opslag nog een stuk beter kan. ,,Het begint al bij haar toss. Die is niet goed. Ze werpt de bal naar voren, maar stapt zelf naar achteren.” De twee hebben geregeld discussies over Krajiceks opslag. ,,Michaëlla denkt dat ze meer aces moet slaan, ik vind dat haar opslagpercentage omhoog moet. Dan krijg je het in je eigen servicegames simpelweg gemakkelijker.”

Krajicek gaf vannacht zelf aan ook over mentale begeleiding na te denken. Het is de grote winst van de afgelopen maanden. De adviezen die haar in het verleden werden gegeven, sloeg Krajicek steevast af. Ze bouwde een schild om zich heen. Inmiddels staat ‘de kleine Kraai’ open voor tips en lijkt ze zelfs naar de raad van een sportpsycholoog te willen gaan luisteren. Het maakt dat er nog wel degelijk een toekomst voor Krajicek op de tennisbaan is.

Voor de GPD-bladen, 19 januari 2012

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Tennis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s