Missie mislukt

(Door Edward Swier)

LONDEN (GPD) – De missie van de baanselectie in Londen is mislukt. Nog voor het slotweekeinde van het olympische Test Event op de nieuwe Velodrome is duidelijk dat Nederland in augustus niet op alle olympische baanonderdelen vertegenwoordigd zal zijn. De teamsprinters Teun Mulder, Roy van den Berg en Hugo Haak en omnium-coureur Wim Stroetinga zagen de kansen op kwalificatie vervliegen.

Op acht onderdelen leek deelname aan de Spelen al zeker, voor twee disciplines moest er nog hard aan getrokken worden bij de laatste wereldbeker. Een wonder bleef gistermiddag echter uit. Sterker, er ging veel meer mis dan waarop gehoopt.

Het was maar een klein stuurfoutje. Maar het was er wel degelijk één. En één met grote gevolgen voor de teamsprintploeg. De kansen op de Olympische Spelen werden er door geminimaliseerd. Roy van den Berg reed weliswaar zijn snelste openingsronde ooit, slechts twee man in het startveld waren sneller, maar door bij het uitkomen van de bocht van zijn lijn te wijken, maakte de gewezen BMX’er het Teun Mulder vrijwel onmogelijk te passeren.

De frontman van de teamsprinters kon bij een kleine zeventig kilometer per uur ternauwernood een val voorkomen. ,,We mogen, hoe teleurstellend het resultaat ook is, blij zijn dat we hier nu staan te praten.” Gevolg was wel dat hij na het toucheren van Van den Berg veel van zijn snelheid kwijt was. De teamsprinters, uiteindelijk negende, schatten in dat het zo’n halve tel scheelde, en daarmee een handvol plaatsen in de eindrangschikking en een cruciaal aantal wereldbekerpunten.

Van den Berg: ,,Dit is superzuur, het was het rondje van mijn leven. En dan maak ik zo een einde aan onze olympische droom.” Slechts als het trio op het WK in Melbourne, begin april, minstens vijf plekken voor de concurrentie uit Polen eindigt, mag Mulder met Van den Berg en Hugo Haak nog naar Londen. Lukt dat niet, dan zal Mulder slechts individueel de keirin en sprint kunnen rijden.

De baansprinters dreigen nu de Spelen te missen omdat ze één wereldbekerwedstrijd, die in Cali in 2010, moesten laten schieten. Er was destijds geen budget voor. In 2009 had de wielerbond KNWU het beschikbare geld namelijk niet opgemaakt, waarop NOCNSF besloot te korten op het topsportbudget van 2010. De teamsprinters ontbraken zodoende in Cali, de duurste van alle wereldbekers; de Polen werd daar derde en sprokkelden kostbare punten.

,,Tuurlijk is dat zuur, maar dat we die punten in de tussentijd niet in hebben kunnen lopen, vertelt ook een deel van het verhaal”, aldus bondscoach René Wolff, die wel gezien had dat zijn trio ,,top was, beter dan ooit misschien wel. We zijn dan weliswaar nauwelijks ingelopen op de Polen, ik hou daarom wel hoop voor het WK. Het wordt nu anderhalve maand volle bak rammen.”

Gooit Wolff de deur voor de teamsprint nog niet dicht, op het omnium zijn de olympische kansen nu toch echt verkeken. Wim Stroetinga kwam zowel in de kwalificatie, de vliegende ronde als de puntenkoers amper vooruit en staat in de achterhoede. ,,Ik was vanaf oktober top, maar nu is het klaarblijkelijk op.” Bondscoach Robert Slippens: ,,Hij is echt niet goed.”

Stroetinga had in de top vijf moeten eindigen om uitzicht op olympisch Londen te houden, nadat in eerdere wereldbekerevenementen Tim Veldt telkens ver van het podium verwijderd bleef. Kon Veldt het fysiek en mentaal niet bolwerken, ook Stroetinga erkende dat de druk groot was. ,,Ik moet erkennen dat ik het omnium wel een beetje had onderschat. Het is, zeker als het niet goed gaat, heel moeilijk om je tussen de onderdelen door mentaal op te peppen voor het volgende nummer. Weliswaar hebben we nog een dag, maar wonderen gaan er niet meer gebeuren.”

Voor de GPD-bladen, 17 februari 2012

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Baanwielrennen, Londen 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s