Niet langer twijfelen

NOC*NSF maakt, logisch en feitelijk veel te laat, harde keuzes

(Door Edward Swier)

DEN HAAG/PAPENDAL (GPD) – Goed is niet goed genoeg meer. Het moet beter. Dat is de boodschap die de sportkoepel NOC*NSF gisteravond uitdroeg op de extra algemene vergadering op Papendal. Om in de toekomst aan te kunnen klampen bij de tien beste sportlanden van de wereld zijn rigoureuze keuzes nodig. De verdeling van het geld zal daarom niet meer evenredig gebeuren. Medaillekansen worden maatgevend.

Het is een verstandig besluit. Het is nooit goed op twee gedachten te hinken, de kool en de geit te sparen. De Nederlandse mentaliteit om iedereen te vriend te willen houden, scoort internationaal allang niet meer. Zij die willen pappen en nathouden worden afgestraft, het gaat erom keuzes te maken.

Dat vraagt lef. NOC*NSF toonde dat door de subsidies voor sporten die (net) niet aan de topsportcriteria voldoen voor 2013 te halveren, en in 2015 zelfs helemaal te schrappen. Waar tot nu liefst 208 topsportprogramma’s een hap uit de ruif kregen, zal dat aantal slinken tot amper 75. Een achttal ‘medaillesporten’ zal met name profiteren van de cultuuromslag. Hippische sport, hockey, judo, roeien, schaatsen, wielrennen, zeilen en zwemmen scoorden op de Olympische Spelen veel beter dan de andere. Sterker nog, liefst 96 procent van alle na-oorloogse olympische plakken werd door sporters uit één van deze acht disciplines behaald.

De herverdeling van de gelden, zo’n 49 miljoen euro per jaar, is de meest in het oog springende maatregel van een veel breder plan dat Nederland tussen 2013 en 2016 een plek in de mondiale toptien moet garanderen en dat er tegelijkertijd voor moet zorgen dat meer Nederlanders gaan sporten (nu sport 65 procent, dat moet 75 procent worden). Er is ruim een jaar met betrokkenen gepraat over de zogeheten Sportagenda 2016. Onvrede bij de kleine bonden was maar moeilijk weg te nemen. Wie in zijn portemonnee gepakt wordt, kan daar nooit over juichen.

De nieuwe plannen brengen wel met zich mee dat medailles voor bijvoorbeeld boogschieters, zoals het brons voor Wietse van Alten tijdens de Spelen van 2000 in Sydney, nog meer dan nu toevalstreffers zullen worden. Volgens NOC*NSF zal er nog aandacht zijn voor uitzonderlijke talenten, maar de Sportagenda geeft wel degelijk aan dat er tussen 2013 en 2016 ,,geen gelegenheid is voor tussentijdse erkenning.” Wie in de hoek zit waar de klappen vallen, zal grote moeite hebben om daar ooit nog uit op te krabbelen.

Uniek zijn de keuzes die nu in Nederland worden gemaakt overigens geenszins. Het is geen geheim dat andere landen flink investeren in hun topsportprogramma’s en met name de structureel presterende sporten ondersteunen. Het is zelfs de vraag waarom Nederland nu pas volgt. Feitelijk loopt NOC*NSF achter op ontwikkelingen in het buitenland.

Het investeren van extra geld in sporten waarop internationale roem en glorie te behalen viel, was in de DDR en andere Oostbloklanden, ter meerdere eer en glorie van de heilstaat en haar partijbonzen, altijd al in zwang. Meer politiek correct vond het recenter navolging in het Westen. Voor de Spelen van 2000 in Sydney zochten de Australische (sport)autoriteiten doelbewust naar sporten waarop met flinke investeringen snel te scoren viel. Dergelijke ideeën doen de laatste jaren ook opgeld in Groot-Brittannië, waar het behalen van een WK- of olympische plak automatisch betekent dat de subsidie het volgende jaar alleen nog maar toeneemt. Berekeningen hebben aangetoond dat een grotere investering ook rechtstreeks de kans op een medaille vergroot. Eremetaal is te koop. Nederland, met zijn eeuwenoude koopmansgeest, begeeft zich nu eindelijk ook op die markt.

Voor de GPD-bladen, 24 januari 2012

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Londen 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s