Nieuwe gezichten, nieuwe coalities

Door vele veranderingen belooft 2012 een enerverend wielerjaar te worden

(Door Edward Swier)

DEN HAAG (GPD) – Er is veel veranderd in het wielerpeloton. Nieuwe gezichten, nieuwe ploegen, nieuwe coalities, nieuwe geschorsten. Het zijn op voorhand voorbodes van een enerverend seizoen.

Nieuw aan het front

Het leek er vorig jaar al van te komen, maar uiteindelijk achtte de internationale wielrenunie UCI het Pegasus-project in 2011 toch te onzeker, de financiële onderbouwing was wankel. Maar nu heeft dan alsnog een Australische ploeg, GreenEdge, een plekje in het peloton gevonden. Dat mocht ook wel, na de recente successen van het land in de wielersport. Het gloednieuwe team haalde een stel oude Australische rotten, zoals Stuart O’Grady, Robbie McEwen en Baden Cooke terug naar Down Under, maar heeft in coureurs als Jack Bobridge, Leigh Howard en Matthew Goss eveneens de toekomst in huis. Ook de Nederlanders Jens Mouris, Pieter Weening en Sebastian Langeveld werden aangetrokken.

Fusies

Een samensmelting leidt niet zelden tot een botsing. Bij de verhuizing van sponsor Omega Pharma naar de Quick Step-ploeg van Patrick Lefevere was er een hoop discussie, maar volgde geen enkele renner van Lotto. Ook Philippe Gilbert niet, hij koos voor BMC. Lefevere wist dankzij de financiële injectie wel onder anderen Tony Martin, de beste tijdrijder van het moment, te strikken. Bij een andere fusie stond alles op zijn kop. Leopard had in 2011 weliswaar de gebroeders Schleck en een opvallend fris shirt, maar feitelijk verder niks: geen grote geldschieter van naam, geen renners, geen ervaring, geen sterk management. Na de samensmelting met het RadioShack van Johan Bruyneel is dat allemaal anders. HTC-Highroad verdween overigens ook van het toneel, de ploeg kon geen nieuwe hoofdsponsor vinden. Het was de uitgelezen mogelijkheid voor Mark Cavendish om terug te keren naar het Groot-Brittannië van Sky.

Exoten

De dagen dat wielrenners louter uit Frankrijk, Spanje, Italië, Nederland of België kwamen, liggen inmiddels al decennia achter ons. De Angelsaksische wereld heeft zich alweer een tijdje terug gemeld. En nu mengen ook renners uit Azië en Afrika zich in de World Tour. Het Franse AG2R contracteerde de Iranees Amir Zargari, GreenEdge nam klimmer Daniël Teklehaimanot uit Eritrea in dienst. Beiden lieten al zien over kwaliteiten te beschikken, maar het zal nog niet makkelijk zijn op het allerhoogste niveau mee te komen. Lotto haalde met Mahdi Sohrabi ook een Iraanse coureur, eentje waar nieuwsgierig naar wordt uitgekeken. Hij won veertien koersen in 2011, waaronder de Rondes van Taiwan, Iran en Azerbeidzjan. Hij moet de kunst maar goed afkijken bij zijn nieuwe ploegmaat André Greipel, die 2012 vlammend startte.

Zonder Contador

OK, het is niet voor het eerst dat Alberto Contador de Tour niet zal kunnen rijden. In 2008 was zijn toenmalige werkgever Astana niet welkom in de Franse ronde. Nu is hij persoonlijk geschorst. Het maakt de strijd, net als in 2011, open. Heel, heel misschien heeft de uitsluiting van Contador ook nog in Nederland gevolgen. Mocht de internationale wielrenunie UCI besluiten om zijn ploeg, het Deense Saxo, de punten die Contador verzamelde te ontnemen, dan zal de formatie wegvallen uit het rijtje vaste volgers van de World Tour. Het is de vraag of die licentie alsnog wordt vergeven. Het Nederlandse Project 1t4i zou dan alsnog, net als Rabobank en Vacansoleil, misschien wel alle belangrijke koersen kunnen rijden. Met Marcel Kittel in de gelederen, en een gezonde filosofie, heeft de ploeg overigens sowieso goede papieren voor een wildcard voor de Tour.

En verder

Alejandro Valverde mag, na een dopingschorsing, weer fietsen. Bij het Spaanse Movistar krijgt de 31-jarige allrounder een nieuwe, laatste kans. Ook Thomas Dekker keert terug in de World Tour, bij Garmin. Nadat BMC in 2011 al van zich deed spreken, wil de ploeg in 2012 nog meer domineren. Naast Tourwinnaar Cadel Evans staan nu onder anderen ook Philippe Gilbert en Thor Hushovd op de loonlijst. Het Russische Katoesja tenslotte gooide, na dopingverdenkingen, vrijwel het complete management op straat en wisselde Sergei Ivanov, Alexander Kolobnev en Filippo Pozzato in voor Oscar Freire en Denis Mentsjov.

Voor de GPD-bladen, 22 februari 2012

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Wielrennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s