Nog een half jaartje puzzelen

Teun Mulder werkt aan plan om Chris Hoy op Spelen wél te kloppen

De laatste wereldbeker, op de nieuwe olympische piste in Londen, heeft geleerd dat de Nederlandse baanwielerploeg komende zomer tijdens de Spelen op drie onderdelen medaillekansen heeft. Teun Mulder (keirin), Kirsten Wild (omnium) en de ploegachtervolgsters mogen hoop koesteren.

(Door Edward Swier)

LONDEN (GPD) – Met een schuin oog had hij de hoogte van het podium nog eens gemonsterd. ,,De volgende keer”, zei Teun Mulder na zijn vierde plaats op de keirin tijdens het Olympic Test Event, ,,ja, de volgende keer dat ik in Londen ben, sta ik daar hopelijk wel.”

Nu moest hij in Sir Chris Hoy zijn meerdere erkennen. Hoy is weer zo superieur als op de Spelen van Peking. De Britse baanploeg toonde in de gehele breedte aan klaar te zijn voor een nieuwe goldrush. ,,Hun niveau is heel hoog, ze steken er bovenuit”, zag ook Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. ,,Maar we moeten daar niet meer onrustig van worden.”

Mulder, zich bewust van de kracht van de onverzettelijke Real McHoy, koos in de keirinfinale misschien ook wel juist daarom voor het wiel van de Schot. ,,En ik heb nu nog een half jaartje om te bedenken of ik dat straks op de Spelen ook zal doen.”

Mulder weet het nog niet. En als hij het wist, zou hij het niet zeggen. Sprinten op de piste is als schaken, alleen worden de zetten gedaan met een snelheid van boven de zeventig kilometer per uur. Ieder beetje informatie, verbaal of fysiek, wordt uitgebuit.

De 31-jarige sprinter uit het Gelderse Zuuk, zag dat Hoy (35) goed was, Hoy erkende dat hij straks met zijn Nederlandse kompaan rekening houdt. Ze stonden zaterdagmorgen gezamenlijk te wachten op het busje dat hen naar de wielerbaan zou brengen. En dus was het tot een gesprekje gekomen. Teun Mulder en Chris Hoy, reeds een decennium lang opponenten. De vraag van de één was hoe ze de laatste maanden richting de Spelen zouden beleven, de ander vroeg zich hardop af of ze ook Rio 2016 nog zouden halen. Het was gegaan zoals ze elkaar op de baan bestrijden. Beleefd, en met groot wederzijds respect. Mulder: ,,Maar ik heb natuurlijk niet in mijn kaarten laten kijken.”

Mulder houdt het allemaal nog open. Tot een jaar na de Spelen heeft hij zijn planning rond, zowel in september 2012 als april 2013 gaat hij voor een periode van vier maanden naar Japan om er zwaar gedoteerde keirinwedstrijden te rijden. Hij leeft voor het duivelse onderdeel, waarop ook in Londen weer menig crash gebeurde. ,,In de zomer van 2013 beslis ik pas over mijn toekomst. Als de kilometer, zoals ze fluisteren, terug komt op het olympisch programma van Rio, ga ik zeker niet zomaar stoppen. Maar voor nu is alles wat me bezighoudt 7 augustus.”

Die dag is het olympisch keirintoernooi. Hoy is er al klaar voor. Mulder zelf zei dat hij ,,nu nog met een vierde plek kon leven.” En de hoop te koesteren dat Hoy, tijdens het Test Event vier dagen lang hartstochtelijk toegejuicht door een uitverkocht en haast overenthousiast Velodrome, straks ,,ook eens een foutje maakt. Hij heeft de druk, hier in eigen land.”

Begin april, op het WK in Melbourne, onderneemt Mulder met zijn maatjes Roy van den Berg en Hugo Haak nog een laatste, waarschijnlijk vruchteloze poging, om olympische kwalificatie op de teamsprint af te dwingen. Daarna zal Mulder zich solo focussen op die 7e augustus, op de hem kenmerkende stoïcijnse wijze. Dag in, dag uit zal hij zich de vraag stellen of hij op de Spelen het wiel van Hoy moet kiezen, of de Schot toch moet zien te verrassen met een vroege uitval. ,,Je zult het wel zien.”

Voor de GPD-bladen, 19 februari 2012

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Baanwielrennen, Londen 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s