Olympische walvis slokt springers op

Met letterlijk een sprong in het diepe werd onlangs het Aquatics Centre in gebruik genomen. Tijdens de Spelen moet in het olympische bad Ranomi Kromowidjojo vlammen, half februari  testten de schoonspringers de faciliteiten in Londen. Een Nederlands viertal deed mee aan de Worldcup, de Spelen zullen ze naar alle waarschijnlijkheid niet halen. ,,We mogen niet liegen.”

(Door Edward Swier)

LONDEN (GPD) – Het is een grapje van de architect geweest. De houten betimmering van het grijze, golvende plafond van het Aquatics Centre zorgt voor een zinsbegoocheling, het design zou wat weg hebben van baleinen. Wie op de duikplank staat, en met zijn hoofd naar boven kijkt, zou de indruk moeten krijgen alsof hij – zoals Jona uit de Bijbel – in de buik van een walvis zit. Inge Jansen kent het verhaal. ,,Maar, eenmaal in het bad denk je daar niet meer aan hoor.”

Met Ginni van Katwijk, Yorick de Bruijn en Ramon de Meijer probeert Jansen olympische kwalificatie af te dwingen. Olympisch Londen maakt indruk op ze. Het bad is prachtig, de concurrentie groot. ,,Iedereen is hier.” Bovendien zijn de regeltjes, omdat het een Test Event is en feitelijk de Spelen worden geïmiteerd, net even anders. Van Katwijk: ,,Tussen de sprongen zoek ik normaal altijd een rustig plekje in het bad, pak ik een boek. Maar hier word je geacht bij elkaar in een gezamenlijke ruimte plaats te nemen. Daar moet je mee leren omgaan.” Jansen: ,,Het is zaak dan heel erg bij jezelf te blijven.”

Overwinnen ze die stress, en halen ze de IOC-eis, dan wacht altijd nog het reglement van de spotkoepel NOC*NSF, die slechts sporters wil uitzenden als ze potentieel bij de top-acht kunnen eindigen. Daarvoor zou in de aanloop naar de Spelen naast een top-twaalfplek in Londen ook nog eens een top-tienklassering in een GP moeten worden behaald. ,,En dat is waarschijnlijk voor niemand van ons haalbaar”, erkent Van Katwijk, gisteren zelf 35ste na twee mislukte kwalificatiesprongen van de 10 meter-toren. ,,Ja, we mogen daar niet over liegen”, zegt Jansen. De Bruijn en De Meijer onderschrijven dat met een schamele achttiende plaats bij het synchroonspringen vanaf de 3 meter-plank.

Bondscoach Balazs Ligart acht Jansen het meest kansrijk, maar eerder voor Rio de Janeiro 2016 dan Londen 2012. ,,Ze heeft talent, ontegenzeggelijk, maar is feitelijk nog junior, nog geen achttien. Zij, maar ook het programma zoals we dat nu in Nederland hebben, moet nog wat tijd krijgen.” Vijf jaar geleden maakte Jansen de overstap van het turnen naar het schoonspringen. Dagelijks reist ze vanuit het Limburgse Maasbracht naar Eindhoven, waar wekelijks elf trainingen gepland staan.

Ligart is de enige fulltime coach in Nederland, de Hongaar roeit tegen de stroom in. Waar hij pleit voor meer investeringen, en meer beroepstrainers, wacht hem waarschijnlijk een korting van de NOC*NSF-subsidie. ,,Ik snap de keuze van NOC*NSF om meer te gaan investeren in de acht zogeheten medaillesporten, maar dat hoeft volgens mij niet te betekenen dat je de dromen van anderen dood moet laten bloeden.”

Geld is een heikel punt. Van Katwijk en Jansen waren toch wel enigszins jaloers dat de zwemploeg een trainingskamp opsloeg op Curaçao, terwijl zij in het koude Duitsland trainden. ,,Maar, ik snap het ook wel. Iedereen gelooft in het zwemmen, wij hangen er een beetje bij”, zegt de 26-jarige Van Katwijk, die in Londen een lichter programma afwerkte dan ze normaal doet.

Een kleine twee jaar terug overstrekte ze haar arm, diverse banden scheurden af. ,,Als je niet met je handen eerst het water raakt, kan het flink misgaan. Je raakt met 65 kilometer per uur het water, de impact is enorm. Alsof je een botsing met een auto maakt.” Een flinke operatie was noodzakelijk. ,,Ze hebben mijn hele elleboog moeten reconstrueren.”

Van Katwijk keert na het Test Event in Londen terug naar Texas. Daar, aan de University of Houston, combineerde ze jarenlang studie en sport. Jansen traint verder in Eindhoven, Ligart hoopt dat ze ooit in de voetsporen van Daphne en Edwin Jongejans kan treden. ,,We hebben nieuwe voorbeelden nodig.”

Voor de GPD-bladen, 20 februari 2012

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Londen 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s