Samen op de tandem

Voordat er een politieke discussie over de kosten van het organiseren van de Spelen van 2028 ontstond, werd op Papendal het jaarcongres van Olympisch Vuur gehouden. Een verslag van deze bijeenkomst, op 8 maart 2012.

(Door Edward Swier)

PAPENDAL (GPD) – Burgemeesters, het is het volk er niet naar om met elkaar over straat te rollen. Maar zo vriendelijk als Ahmed Aboutaleb en Eberhard van der Laan gisteren voor elkaar waren, deed welhaast eng aan.

De eerste burgers van Rotterdam en Amsterdam deden op Papendal hun uiterste best uit te dragen dat het binnenhalen van de Olympische Spelen van 2028 een gezamenlijk streven is. Het is precies dat wat Olympisch Vuur, de organisatie die verantwoordelijk is voor het voorbereiden van een Nederlandse kandidatuur, wil uitstralen. Voorzitter Camiel Eurlings: ,,Het is niet Amsterdam of Rotterdam, maar Amsterdam én Rotterdam; 2028 wordt iets van heel Nederland.”  Volgens Eurlings zal zijn comité de komende maanden steeds zichtbaarder worden, is het de bedoeling het vuurtje flink op te gaan stoken.

Weliswaar kregen de burgemeesters tijdens het Jaarcongres van Olympisch Vuur de nodige spreektijd, liever vestigde de organisatie de aandacht gisteren op de aanwezigheid van 138 bedrijven onder de ruim 600 congresbezoekers. Voorzitter Camiel Eurlings: ,,U, als private sector, gaat een belangrijk onderdeel van het succes zijn.” Via speeddates werden gisteren zestig ondernemingen aan sporters en sportieve organisaties gekoppeld.

Waarschijnlijker is dat een groot deel van Nederland pas weer van Olympisch Vuur hoort als de Nederlandse kandidaatstad wordt gekozen. Het streven was tot op heden dat al voor de Spelen van Londen te doen. Maar zoals op geen enkel terrein écht haast wordt gemaakt, is ook hier geen strakke deadline. ,,Gezamenlijkheid is nu belangrijker dan snelheid”, aldus Eurlings.

Aboutaleb noemt Rotterdam ,,bij uitstek een sportstad”, verwijst naar grote recente, goed verlopen evenementen in de havenstad. Van der Laan vindt Amsterdammers ,,echte sportfreaks”. Hij legde het accent op het economische belang van de hoofdstad. Beiden beseffen echter dat hun stad te klein is om alles binnen de eigen gemeentegrenzen te organiseren.

Van der Laan denkt dat de keuze op Amsterdam zou moeten vallen omdat ,,Amsterdam een grotere naam in het buitenland is”. Volgens hem moet Nederland voorkomen wat Frankrijk met de kandidatuur van Lille overkwam. ,,Toen vroeg iedereen: Waarom Parijs eigenlijk niet?” Aboutaleb zegt dat zijn collega-burgemeester zich ,,weleens in de internationale bekendheid van Rotterdam zou kunnen vergissen”. Op bezoek in de VS las hij op de voorpagina van de New York Times een artikel over de internationale oliehandel. ,,Op de wereldbol, die er als illustratie bijstond, prijkte slechts de naam van één stad: Rotterdam”, aldus Aboutaleb, die wel zegt achterop de tandem bij Van der Laan te kruipen mocht Rotterdam het afleggen tegen Amsterdam. ,,Ik hoop op dezelfde support als het andersom wordt.”

De Rotterdamse burgervader stoort zich overigens wel ,,aan de zeer gereserveerde geluiden uit Den Haag. Bestuurders die vinden dat we dit niet moeten willen, kunnen beter Den Haag verlaten. Het gaat om het hebben van
ambities voor de langere termijn”.  Momenteel worden door meerdere instanties onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van de kandidatuur van de hoofdstad óf havenstad. Het IOC wil in 2016 één naam horen, zelf zal de council van Olympisch Vuur in samenspraak met het NOC*NSF-bestuur in de loop van 2012 zijn keuze bepalen. Olympisch Vuur is momenteel drukdoende te voorkomen dat de ‘verliezer’ gaat zitten mokken en eventueel de plannen gaat tegenwerken. Aboutaleb en Van der Laan gaven gisteren, verbaal althans, blijk van verregaande coöperatie.

Toch zal er een moment komen dat de wegen van Rotterdam en Amsterdam wijken, en dat de verliezende partij er minder hard aan zal gaan trekken. Het is ook maar de vraag of de Rotterdamse havenarbeider, in aanloop naar een Nederlandse kandidatuur net zo enthousiast is als ‘020’ wordt verkozen boven ‘010’. Of dat de toch al cynische Amsterdammer nog warm te krijgen is als blijkt dat de beoogde openingsceremonie van de Spelen van 2028 in de havenstad gepland staat. En dat terwijl het draagvlak in Nederland momenteel toch al niet zo groot is.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Londen 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s