Verder, zolang het lichaam meewerkt

(Door Edward Swier)

DEN HAAG/MELBOURNE (GPD) – Er waren de nodige twijfels. Kim Clijsters had weliswaar begin 2011 de Australian Open gewonnen, maar blessureleed en magere prestaties in de rest van 2011 gaven reden tot serieuze vragen over haar toekomst. Toen ze zich onlangs in Brisbane geblesseerd terug moest trekken, werd de kwestie weer actueel. Kan Kim Clijsters’ lichaam het nog aan? Of zijn haar tennisdagen toch echt geteld?

Afgaande op haar tweederondepartij in Melbourne zijn alle speculaties onterecht. De Francaise Stephanie Foretz Gacon werd vannacht van de baan getimmerd: 6-0, 6-1. In amper 47 minuten was het gedaan. ,,Van het begin tot het einde deed ik wat ik moest doen”, wist de Vlaamse, die het in de derde ronde op moet nemen tegen een heel wat lastigere opponent, Daniela Hantuchova.

De Slovaakse is vel over been, iets wat van Clijsters (28) bepaald niet gezegd kan worden. De Belgische is redelijk fors gebouwd en dat heeft zijn weerslag op de fysieke gesteldheid. Weliswaar oogt Clijsters fit in Australië, toch moet ze, sinds haar terugkeer op de tennisbaan in 2009, uiterst voorzichtig zijn. Haar lichaam lijkt wel van glas. Begin vorig jaar maakte ze – de Australian Open had ze net gewonnen en ook het vervolg was hoopgevend – een ondoordacht dansje tijdens het huwelijksfeest van haar neef, waarbij ze een zware enkelblessure opliep. Het hinderde haar in haar voorbereiding op Roland Garros, waar ze verrassend van Arantxa Rus verloor. In Rosmalen ging ze andermaal door het enkelgewricht, waarna ze af moest zeggen voor Wimbledon. Tot overmaat van ramp verrekte ze bij haar rentree, begin augustus in Toronto, een buikspier. Eerder hadden haar pols en schouder al tegengewerkt.

Begin 2012 verliep al niet veel vrolijker. In Brisbane moest de Belgische in de halve finales opgeven, uitgerekend tegen Hantuchova. Haar heup ging vastzitten. ,,Ik voelde alles verstijven. Als ik had doorgespeeld, zou de blessure verergeren. Met Melbourne in mijn achterhoofd was opgeven de beste beslissing.”

Het maakte wel dat Clijsters, na haar afzegging voor Wimbledon en de US Open, andermaal met twijfels aan een grandslam begon. Tot op heden groeit het vertrouwen echter. ,,Maar hetgeen ik vandaag goed heb gedaan, zal ik in de derde ronde nog beter moeten doen. Na de eerste ronde stapte ik niet met een goed gevoel van de baan, er waren een aantal zaken die me niet bevielen, nu zat het wel goed”, aldus Clijsters, die ook na de partij het publiek andermaal voor zich won.

Clijsters heeft, en dat gaat al ver terug in de tijd, een zeer goede verstandhouding met de Australische fans. In haar jonge jaren had de Belgische een relatie met Lleyton Hewitt. Daarmee werd ze zelf bijna automatisch gepromoveerd tot Aussie. De sportgekke natie omarmde Clijsters en liet haar, ook nadat de verkering uitging, nooit meer los. Nog altijd kan ze veel maken bij het publiek. Vannacht spoorde ze de volle Rod Laver Arena aan om ‘Happy Birthday’ voor haar jarige zus Elke te zingen.

Clijsters is overigens één van de negen grandslamwinnaressen die in Melbourne aan het hoofdtoernooi begon. Twee ervan zijn reeds uitgeschakeld. Nadat dinsdag thuisfavoriete Samantha Stosur sneuvelde, ging het vannacht mis voor de Italiaanse Francesca Schiavone. De winnares van Roland Garros 2010 moest buigen voor haar landgenote Rmina Oprandi: 6-4, 6-3. Na Li, in 2011 de beste in Parijs, deed het een stuk beter. De Chinese gaf Olivia Rogowska geen kans: 6-2, 6-2. Een andere eindlaureaat van Roland Garros, Ana Ivanovic, neemt het komende nacht op tegen Michaëlla Krajicek. De partij is de eerste van de dag in de Hisense Arena, het tweede stadion op Melbourne Park.

Voor de GPD-bladen, 18 januari 2012

 

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Tennis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s