Zonder wrijving geen glans

Directeur Eric Eijkelberg is niet bang dat Olympisch Vuur dooft

(Door Edward Swier)

DEN HAAG (GPD) – Het is de vraag wat tegenwind met een vuurtje doet. Doven de vlammen erdoor? Of spoort de wind het smeulende hout eronder juist aan feller op te laaien. Olympisch Vuur, de organisatie die eerst ons land en daarna de wereld enthousiast moet maken voor het houden van de Olympisch Spelen van 2028 in Nederland, kreeg de afgelopen maanden menig tegenslag te verwerken. Het optimisme bij de directeur blijft echter groot. ,,Zonder wrijving geen glans.”

Het zijn economisch slechte tijden en een wisseling aan de top van de organisatie in 2011 zorgde ook voor vertragingen. In sportbestuurlijke kringen wordt bovendien verschillend gedacht over de aanpak voor de komende jaren. Wil een groep beleidsmakers nu al volledig inzetten op het binnenhalen van de olympische kandidatuur, anderen kiezen voor de geleidelijkheid en willen Nederland voorzichtiger wakker schudden. Recent onderzoek wees bovendien uit dat het animo onder de Nederlandse bevolking terugloopt. Sceptici zeggen dat er onder de nieuwe voorzitter Camiel Eurlings maar weinig vooruitgang wordt geboekt.

Eric Eijkelberg, directeur van Olympisch Vuur, erkent dat het niet op alle fronten meezit. ,,Maar we hebben alle meningen nodig om ons plan beter te maken.” De directeur wil niet meegaan met de pessimisten die zeggen dat Nederland zijn ambities om honderd jaar na 1928 opnieuw de Spelen te organiseren beter maar weer kan opgeven. Voor zo’n 650 geïnteresseerden zal hij vandaag tijdens het Jaarcongres op Papendal nog eens laten blijken dat Olympisch Vuur ,,olympische ambitie heeft”, maar dat hij, ,,als iedere topsporter zijn race goed wil opbouwen. Je moet niet te vroeg pieken.” In 2016 moet de politiek besluiten of Nederland zich definitief kandidaat stelt, er is in Eijkelbergs ogen dus nog wel even.

Dat het draagvlak het afgelopen jaar van 41 procent daalde tot 30 procent – met andere woorden: minder dan 1 op de 3 Nederlanders omarmt nu de plannen – maakt Eijkelberg niet aan het schrikken. En dat terwijl het Internationaal Olympisch Comité (IOC) toch vraagt om een commitment van zo’n zeventig procent van de bevolking. ,,Het IOC zal een dergelijk onderzoek pas in 2020 uitvoeren, een jaar voordat besloten wordt waar de Spelen in 2028 worden gehouden. Het is dan ook absoluut niet ons doel om nu al die 70% te halen.”

Eijkelberg heeft de in opdracht van minister Edith Schippers uitgevoerde studie wel met aandacht gelezen. ,,Wat ons nu vooral interesseert zijn de punten waar mensen zich zorgen om maken. Daar kunnen we in de toekomst een antwoord voor vinden, een oplossing voor zoeken.” Dat het economische klimaat momenteel bepaald niet meezit, is een van de belemmerende factoren. Vooralsnog willen maar weinig geënquêteerden een financiële bijdrage leveren. ,,Daar hoef je natuurlijk geen hogere wiskunde voor te hebben gestudeerd.” De angst dat sportcomplexen na de Spelen leeg zullen staan, in ongebruik raken, kan Eijkelberg wel alvast wegnemen. ,,Een multifunctioneel ontwerp zal in een dichtbevolkt land als het onze beslist zijn bestemming krijgen.” En, voegt hij toe, ,,we zullen de Nederlander in de toekomst ook voorrekenen wat voor positieve economische impact een evenement als de Spelen kan hebben op een exportland als het onze.”

Eijkelberg wil Nederland de komende tijd vooral kennis laten maken met Olympisch Vuur. ,,We zitten in de opbouwfase, moeten onze ambities nog voelbaar maken. Het Olympisch Plan is nog niet bij iedereen bekend, niet gek dat mensen er dan niet direct een gevoel bij hebben.” Dat moet snel gaan veranderen. ,,We moeten Nederland ervan gaan overtuigen dat we dankzij de magie van de Spelen sterker en beter worden, dat we een topland kunnen zijn.” De directeur spreekt over ,,een verbindende kracht”, wil ,,een oranjegevoel, zoals we dat kennen van de Elfstedentocht en een WK voetbal, kweken.” Dat moet niet alleen door zichtbaar te zijn tijdens evenementen als het WK wielrennen, september dit jaar in 2012. Ook op scholen en sportclubs zal men het vuurtje op gaan stoken.

,,Het gaat bij de Spelen vaak over de nalatenschap, wat het evenement de bevolking nadien oplevert, maar wij willen het nu vooral over de voorlatenschap hebben.” Vandaar ook dat het Olympisch Vuur, bijvoorbeeld door middel van clinics door topsporters, ook wil bijdragen aan het terugdringen van het toenemende overgewicht bij jongeren. ,,Het gemiddelde BMI neemt trendmatig toe, de helft van de jeugd haalt de beweegnorm niet. Het is zaak dat ook zij de kracht van sport leren kennen, dat we een vitale samenleving krijgen.”

Maar, geeft Eijkelberg toe, eerst en vooral is Olympisch Vuur opgericht om de Spelen naar Nederland te halen. ,,Daar wil ik ook niet omheen draaien. We hebben die ambitie, met de focus op 2028. En kan dat niet, dan een ander jaar. Maar we gaan er, zonder reserve voor. Als we nu met een nepambitie op pad zouden gaan, prikken anderen daar zo doorheen. Dat is niks. Maar, we zitten nog niet in de bidfase, hoeven nog niet te lobbyen bij het IOC. We zijn nu bezig een goed fundament te leggen. In 1985, toen we ons kandideerden voor de Spelen van 1992, ontbrak dat, liep het meteen mis. Zoals een verspringer willen ook wij een goede aanloop nemen.”

Voor de GPD-bladen, 7 maart 2012

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Londen 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s