Welkom in Lob Angeles!

Chris Paul en Blake Griffin geven Clippers-fan weer wat eigenwaarde

Ze steggelden enkele maanden met hun bazen over salarissen, premies en de verdeling van inkomsten, maar met kerst gaat dan toch eindelijk de Amerikaanse profbasketbalcompetitie NBA van start. Met een verrassing. De LA Clippers, jarenlang het lachertje, moeten vanaf nu serieus worden genomen. Los Angeles wordt Lob Angeles, dankzij Chris Paul en Blake Griffin.

(Door Edward Swier)
DEN HAAG/LOS ANGELES (GPD) – Het gerucht ging al jaren dat de club amper echte fans had. Wie vindt het immers leuk zich zo te laten vernederen? Als het Staples Center zich voor wedstrijden van de Clippers redelijk vulde, kwam dat omdat er een aansprekende tegenstander op bezoek was. Of omdat de kaartjes voor de LA Lakers, de andere bespeler van de immense hal in Downtown Los Angeles, weer eens uitverkocht waren.
Wie zou ook fan van de Clippers willen zijn? Het was jarenlang je reinste zelfkastijding. Tuurlijk, je kunt je af willen zetten tegen de glitter en glamour die er rond het sterrengezelschap van de Lakers hangt, maar dan nog is het niet uit vrije wil als je voor de Clippers kiest. Het clublogo is van een ongelofelijke oubolligheid, het witte thuisshirt te smetteloos en smakeloos.

Bovendien was het ook basketbaltechnisch weinig verheffend wat de Clippers je voorschotelden.  In de afgelopen negentien seizoenen werd slechts één keer meer dan de helft van de wedstrijden gewonnen. Dertien van de veertien afgelopen jaren werden de play-offs niet gehaald. Nog nooit stond het team, dat in 1970 opgericht werd (als de Buffalo Braves overigens), in de NBA-finale. De vereniging staat de boek als één van de minst succesvolle in de Amerikaanse profsporten honkbal, basketbal, american football en ijshockey samen.

Het zijn cijfers om van te gruwen.

Zoals het basketbal van de Clippers vaak ook om van te gruwen was. Met de komst van Blake Griffin veranderde dat vorig jaar echter drastisch. Een jaar eerder al aangetrokken moest het publiek door een knieblessure van de grote belofte lang op spektakel wachten. Maar zijn entree mocht er, nu iets meer dan twaalf maanden terug, zijn. Zijn allereerste score was een spetterende dunk en hij lijkt daarmee nooit meer opgehouden. Griffin werd niet alleen ‘rookie of the year’, de beste jongere, hij is bovendien een kijkcijferkanon. Een filmpje met zijn beste dunks uit november 2010 werd bijvoorbeeld op internet al bijna 4 miljoen keer bekeken.

Met het aantrekken van Chris Paul zal het kijkgenot voor die zo getergde Clippers-fan alleen nog maar stijgen. De point guard, zeg maar de spelverdeler, staat al jaren bekend als de beste balopbrenger van de NBA. Bij de New Orleans Hornets zat hij echter op dood spoor. NBA-baas David Stern ruilde hem uiteindelijk voor een viertal spelers. Aan de westkust gaat Paul een slordige 16 miljoen dollar verdienen.

Maar daar heb je dan ook wat voor. Behalve dat Paul zelf altijd een aanzienlijk aandeel in de score heeft, van gemiddeld 20 punten, laat hij vooral anderen beter spelen. Jongeling DeAndre Jordan en veteraan Chauncey Billups (overgekomen van de NY Knicks) zullen van zijn aanwezigheid profiteren. De altijd al vrolijk ogende Griffin vernam het nieuws over Pauls transfer met een grote grijns op zijn gezicht. Griffin verwacht de bal geregeld, hoog in de lucht, op een presenteerblaadje te krijgen, voor een zogeheten alley-oop. ,,Het wordt hier Lob City”, verwees Griffin naar zijn geliefde boogballetjes. Los Angeles wordt, als het aan de Clippers ligt, Lob Angeles.
De eerste stappen zijn inmiddels gezet. Afgelopen maandag speelden de Clippers een oefenwedstrijd tegen de grote broer, die tot op heden alles beter wist en alles beter kon. Het was weliswaar een oefenpotje, maar de 114-95-zege van de Clippers op de Lakers mocht er niettemin zijn. Bill Dwyre van de LA Times had het gezien. ,,Voorheen was een wedstrijd tussen de Lakers en Clippers altijd een lachertje, maar nu hebben we er hier in LA een titanenstrijd bij.”

Voor de GPD-bladen, 22 december 2011

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Basketbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s