Niet als ‘Eddie the Eagle’

 (Door Edward Swier)

HILVERSUM (GPD) – Rust zou hem, vooral geestelijk, goed doen, bekent Michiel de Ruiter. De week voorafgaande aan de Olympische Spelen staat dan ook al maanden in zijn agenda aangekruist. Niet omdat het er dan om gaat spannen, of omdat hij zijn koffer ruim op tijd moet inpakken, nee, de freestyle-springer zal komende week nuttig besteden. Tuurlijk, drie tot vier uur ‘droogtrainen’ op de trampoline en er tussendoor wat rek- en strekoefeningen staan ook op het programma. Maar, de ideale voorbereiding voor de Bussumse ski-acrobaat bestaat toch vooral uit genieten van het leven van alle dag. Op stap met zijn vrouw, ex-hockeyster Margriet Zegers en de drie kids. ,,Winkelen in het dorp. Of gewoon lekker thuis, wat bijkletsen met de benen op de bank”. Want, daar kwam het de voorbije, hectische maanden nooit van.

De 29-jarige Bussumer is juist terug uit de ijzige kou van het Canadese Le Relais, waar hij middels de zevende plek in de aldaar gehouden wereldbekerwedstrijd, olympische kwalificatie afdwong. Op het nippertje. Het is al maandagnacht, maar De Ruiter – inmiddels 36 uur klaarwakker, terwijl hij de nacht ervoor vanwege de spanning ook al deels heeft doorwaakt – maakt nog wel tijd voor een interview. Ruimschoots zelfs. De volgende dag reist hij, in de vroege morgen, alweer af naar het Franse ski-oord La Clusaz. Daar vindt vrijdag zijn laatste serieuze test voor Lillehammer plaats. Volgende week neemt De Ruiter, na acht maanden ‘jagen’, eindelijk eventjes gas terug, om vervolgens in Noorwegen aan zijn laatste klus te beginnen.

,,Margriet (die overigens in 1984 met goud terugkwam uit Los Angeles, red.) had me gewaarschuwd. Ik vond het soms zo stil. Stond, buiten mijn gezin gerekend, alleen in mijn streven om de Spelen te halen. Tenminste, dat dacht ik weleens. Nu het ticket eenmaal daar is, merk je pas hoe iedereen meeleeft. Er komt nogal wat op je af. Neem alleen de pers. Radio, tv, kranten, iedereen en alles duikt erop. Echt, een gekkenhuis. Heel leuk, maar ik verheug me nu al op volgende week”.

En de week daarop. Want, wanneer in Lillehammer het olympisch vuur wordt ontstoken, zal De Ruiter – die zich half december nog ernstig blesseerde en zijn droom daardoor bijna zag vervliegen – er toch bij zijn. Net als in 1992, in Albertville, waar hij twaalfde werd. Toen was freestyle-springen slechts een demonstratiesport. ,,Ik voel het verschil. Het moment dat ik me kwalificeerde…de beleving, zoveel mooier, intenser. Echt, iets waanzinnigs. Ik sta er bovendien veel beter voor dan in ’92. Toen kwam ik ook terug van een blessure, sprong ik met een kniebrace. Maar nu heb ik stukken harder getraind, zijn mijn sprongen veel beter. Ik ben er negen maanden full-time mee bezig geweest. Als mijn bekken, dat nu voor 98 procent hersteld is, zich ook goed houdt, moet het mogelijk zijn daar te vlammen”.

Zijn wilskracht, zo zegt hij zelf, bracht hem zover. ,,En, de hulp van bondsarts Peter Vergouwen en fysiotherapeut Jules Alberga”. Een zware val in de training, vlak voor wedstrijden in Piancavallo, bracht dat tweetal ongewild in beeld. ,,Ik ben, na die smak, nog even in ItaliÈe gebleven. Dacht dat het wel over zou gaan. Vergouwen, een geweldige vent trouwens, was echt woest, toen ik hem een week later toch maar opzocht. Mijn bekken is van elkaar geweest, bleek daardoor heel instabiel. Bovendien waren mijn buikspieren ernstig beschadigd. Normaal gesproken duurt herstel een jaar. Maar, ik moest en zou naar de Spelen gaan. De limiet halen. In mei had ik mijn blik al op oneindig gezet, mijn verstand bij wijze van spreken op nul. Ik wilde niet van mijn koers afwijken”, aldus De Ruiter, die zichzelf kan bedruipen door ’s zomers in heel Europa demonstraties op een waterschans te geven en bovendien ’s winters financiële steun krijgt van NOC*NSF en het Volvo Olympic Fund van de Nederlandse Ski Vereniging.

De Ruiter miste noodgedwongen drie wereldbekerwedstrijden. Bracht dagenlang in behandelkamers op Papendal door. ,,Twijfel? Ja die was er wel. Maar, ik heb van dag tot dag geleefd. En, iedere dag ging het beter, dus dat gaf absoluut moed en vertrouwen. Toen ik eenmaal weer voorzichtig op de trampoline kon springen, was ik al zielsgelukkig”, glimlacht de Bussumer, die voor hij in 1984 met freestyle-springen begon overigens al vijfvoudig Nederlands kampioen trampolinespringen was.

De Ruiter wilde echter te vlug te veel. ,,In Breckenridge, half januari, was ik er weer bij. Maar, alleen in de training. Ik miste de kracht. Bovendien kreeg mijn bekken daar in Amerika weer een fikse tik. Stom. Eigen schuld ook. Een week later, in Lake Placid, ging ik er voor, maar zat er niet meer in dan de negentiende plaats”. Wat De Ruiter restte was een tweetal kansen om te voldoen aan de olympische eis: een plek bij de eerste acht in een wereldbekerwedstrijd. ,,Ik maak me nu niet meer druk om die eis. Maar, eigenlijk was het zot. De bobbers mochten op het EK bij de eerste twintig eindigen. Dat is wel wat anders. Ik moest me bewijzen in een veld van 58 springers uit 21 landen, waarbij de verschillen minimaal zijn”.

Dat bleek in Le Relais. Met acht puntjes meer, het verschil tussen een ‘prima’ en een ‘goede’ landing, was De Ruiter tweede geweest. Dat geeft hoop voor Lillehammer, waar de wind (hoogstwaarschijnlijk) het springen van drievoudige salto’s met een dito aantal schroeven zal bemoeilijken. ,,Ik ben er zelf nog niet eerder geweest, maar van andere springers die er zijn wezen kijken, hoor ik dat het er altijd waait. Een venijnig windje. Maar, ik zal er niet neerstorten als een ‘Eddie the Eagle’. Ik sta echt mijn mannetje in Lillehammer”.

Voor De Gooi-en Eemlander, 3 februari 1994

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Skisport

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s