Rugbybond haalt realist binnen

(Door Edward Swier)

HILVERSUM (GPD) – In oktober 1982 had hij het al voorzien. ,,Misschien dat ik ooit zelf nog eens bondstrainer word”, klonk het toen voorspellend uit zijn mond. Nu, ruim tien jaar later, is het inderdaad zover. John van Altena, met zijn 107 interlands nog altijd wereldrecordhouder, wordt rugbybondscoach.

Direct na het toernooi om de Sevens-wereldbeker – van 16 tot 18 april in het Schotse Edinburgh -, neemt de 45-jarige Hilversummer het roer over van de in de laatste maanden veelvuldig bekritiseerde Ben Manshanden.

Van Altena, die als zeventienjarige jongen zijn debuut in Oranje maakte en twintig jaar later afscheid nam, was al enkele malen eerder voor de functie gevraagd. Telkens had hij de boot afgehouden. Eerst omdat zijn andere hobby, het zeilen, hem bezighield, later omdat hij de job in combinatie met zijn werk (hij is eigenaar van een garagebedrijf) niet zag zitten.

,,Ik heb er nu ook toch wel eventjes over na moeten denken. Maar, de bond ging akkoord met mijn eisenpakket (waarin niet zo zeer financiële, als wel organisatorische punten stonden, red.), dus ik kon toen bijna geen nee meer zeggen”, aldus Van Altena, die als speler te boek stond als ‘keihard’. Voor zichzelf en voor anderen.

Met Van Altena heeft de rugbybond, waar het de laatste maanden ook bestuurlijk behoorlijk rommelde (,,Ik weet echt niet wat sommige mensen mankeert”), een realist in huis gehaald. ,,De rugbybond heeft eigenlijk geen enkele reden tot klagen. Waar andere unies vaak met een fors ledenverlies kampen, schommelt de rugbybond al 25 jaar tussen de vijf- en zesduizend leden. Dat neemt natuurlijk niet weg, dat Nederland een kleine rugbynatie is. Ik weet wat er internationaal te koop is. We moeten niet te hoog van de toren blazen, zitten tegen de Europese sub-top aan en mogen blij zijn als we eens een keer van zo’n land uit de sub-top winnen’. Van Altena’s eerste kans om zijn kwaliteiten als coach te tonen, krijgt hij op 2 mei. Tijdens de nationale rugbydag treedt Oranje aan tegen Polen.

Met een vernieuwde selectie. Want, één ding is zeker: Van Altena houdt er heel andere denkbeelden op na dan Manshanden. ,,Ik selecteer de jongens die in vorm zijn. Dus niet op naam of club. In de weken voorafgaand aan een interland zal vier keer per week gezamenlijk getraind worden”.

Manshanden stond de laatste tijd bloot aan forse kritiek. Iets wat de trainer van Castricum overigens over zichzelf had afgeroepen. In zijn selectie zaten opvallend veel jongens van zijn eigen club en bovendien liet de coach zijn gezicht slechts sporadisch elders zien. ,,Ach, iedere trainer heeft zijn eigen bril op. Ik kom van Hilversum. Daar lopen bijvoorbeeld twee jongens die nooit zijn gebruikt voor het Nederlands team, maar daar naar mijn mening zeker in thuishoren. Maar nogmaals, ik selecteer bovenal spelers die in vorm zijn”.

Van Altena is inderdaad een rasechte RCH’er. Nooit waagde hij een overstap naar een andere club, met Hilversum werd hij zowel als speler als (assistent-)trainer meermalen Nederlands kampioen. Laatstelijk maakte Van Altena zich verdienstelijk als trainer van het district Midden.

,,We rolden de andere districtsploegen allemaal op”, vertelt hij met trots. Bovendien was Van Altena op papier een ‘hulpje’ van Manshanden. Net als een handvol anderen, was hem gevraagd te helpen bij het selecteren van potentiële Oranje-klanten.

,,Daar kwam echter niets van terecht. Manshanden heeft weinig van onze diensten gebruik gemaakt. Hij ging zijn eigen weg. Er zijn in het afgelopen jaar dan ook verscheidene ‘selectors’ teleurgesteld afgehaakt”, aldus Van Altena. ,,Ik werd afgelopen week al door enkelen van hen gebeld. Die hadden gehoord dat ik op de nominatie stond en wilden mij hun steun betuigen. Als ik bondscoach zou worden, wilden ze wel weer selector worden”. Datzelfde geldt voor een aantal spelers, die zich uit onvrede met het door Manshanden gevoerde beleid niet verkiesbaar stelde voor de nationale ploeg, maar onder Van Altena wel genegen zijn het Oranje te dragen.

Manshanden zal tijdens het wereldbekertoernooi in Edinburgh overigens nog wel de eindverantwoording dragen. ,,Hij heeft de hele voorbereiding met die ploeg gedaan. Het zou niet eerlijk zijn, als ze hem nog voor dat toernooi op een zijspoor zouden zetten. Bovendien, de selectie voor het vijftienmans-rugbyteam wilde niet met Manshanden door, maar de Sevens-ploeg heeft minder problemen met hem”, weet Van Altena, die overigens wel meegaat naar Schotland. ,,Op 2 mei is de eerste interland al. Ik moet dus vlug aan de slag, mag geen tijd verspillen”.

 Voor De Gooi-en Eemlander, 6 april 1993

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Rugby

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s