Frustraties, niets anders

(Door Edward Swier)

HILVERSUM (GPD) – De een noemt ze Jut en Jul, de ander spreekt liever van de lamme en de blinde. Arie Kauffman en Bert Paauw. Respectievelijk algemeen – en technisch directeur van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. De laatste jaren was het behoorlijk saai bij de KNAU, maar plots is de bond een poel van verderf en onrust. Bij vele betrokkenen borrelt deze weken wel iets onaardigs op. Met als rode draad: een gebrek aan beleving, visie, bezieling en kennis op het bondsbureau. En vooral bij Jut en Jul.

DE CRITICASTERS

De criticasters namen de afgelopen maanden geen blad voor de mond. Zoals Henk Kraaijenhof en Erik de Bruin. Ze waren door de KNAU aangesteld als adviseur, performance consultant, zeg maar vraagbaak. Maar er werd ze eigenlijk nooit iets gevraagd. De Bruin was het voor de Olympische Spelen al zat. En concludeerde dat de KNAU toch echt de verkeerde mensen op de belangrijke plaatsen heeft zitten.

,,De grote fout kun je in één adem noemen: Arie Kauffman. Die verzamelt alleen ja-knikkers om zich heen, mensen die vooral niet lastig zijn. Het perfecte voorbeeld is Bert Paauw. Atleten zeggen tegen mij dat ze hem een sukkeltje vinden, maar dat niet hardop kunnen zeggen omdat ze afhankelijk zijn van zijn steun”, zei De Bruin onlangs in het blad Runner’s World.

Kraaijenhof signaleerde louter dat de bond het spoor bijster is. Hij hield zich de afgelopen weken relatief rustig. Al moet ook hij wanhopig zijn. Dat kan niet anders als je het schier onmogelijke – het fysiek op de huppel helpen van het Argentijnse enfant terrible Maradona – verkiest boven een klusje bij de KNAU.

En dan Harry Dost. Voormalig bondstrainer. Werkzaam met de mannelijke meerkampers en als jeugdcoördinator. Hij sloeg vorige week de KNAU-deur heel hard achter zich dicht. Niet zozeer omdat niet hij, maar een ander (Charles van Commenée) is benoemd tot meerkampcoach (voor vrouwen én mannen), maar vooral omdat hij niet eens gekend was in die ommezwaai. Dost spreekt van ‘feodale toestanden’. ,,Er zijn beslissingen genomen zonder overleg met direct betrokkenen”.

Van Commenée heeft een baan, maar geen werk. Zijn pupil Sharon Jaklofsky lijkt door een blessure voor lange tijd uit de running en de talentvolle meerkampers Marcel Dost en Jack Rosendaal zijn niet van zins te gaan samenwerken met Van Commenée. Ze mijden de centrale trainingen, gaan met hun eigen trainers aan de slag.

Gerard Nijboer denkt dat ze hem bij de KNAU te dynamisch vinden, dat het daarom nooit verder gekomen is dan een enkel gesprekje. ,,Kauffman en Paauw prediken vooral rust in de tent. Zoveel rust dat we er bijna van in slaap vallen”. De Drent zegt niets te snappen van het beleid van de atletiekunie. ,,Het is zwalken. Nu komt Bob Boverman weer terug als wegcoach (voor de lange afstand, red.). Dat begrijp ik niet. Hij heeft zijn kansen gehad. Er zitten verkeerde mensen op de verkeerde plaatsen”.

Frans Thuys zit op de lijn van Nijboer. Dat hij na het afscheid van Ellen van Langen geen bedankje van de KNAU kreeg, verbaasde hem niets. Hij weet dat ze hem, die vervelende, arrogante kwast, liever kwijt dan rijk zijn. ,,Paauw en Kauffman”, signaleerde Thuys in Het Parool, ,,bestendigen het beleid dat wordt gepredikt: veiligheid, soberheid, geen topsport. De KNAU is een gezelligheidsclubje. Het gaat ze om concessies en compromissen. Ze snappen niet dat topsport geen concessies doet en compromisloos is. Daarvoor heb je visie en durf nodig en in de KNAU zit niemand met visie en durf. Ze weten niet eens dat ze in gebreke blijven; ze denken echt dat ze hun werk goed doen”.

DE BEKLAAGDEN

De beklaagden dan. Het moet jeuken. Kauffman en Paauw kunnen  dit toch niet zomaar over hun kant laten gaan. Maar toch, een interview, daar voelt Paauw weinig voor. Als voormalig journalist is hij bekend met de wetten in medialand. Zich verdedigen heeft op dit moment, nu de storm op zijn hevigst is, nauwelijks zin. Nee, dan kan hij beter wachten tot de wind wat is gaan liggen. Mogelijk dat de donkere wolken zelfs – voor 24 oktober, de datum dat de KNAU haar plannen voor de komende vier jaar presenteert – overwaaien. Maar dat is onwaarschijnlijk.

Paauw, telefonisch tot een kort gesprek te verleiden: ,,Het zijn frustraties. Niets anders. Ik heb daarom ook niet zo’n behoefte te reageren. Ik wil geen gescheld over en weer.”

Maar hij voelt zich wel degelijk te kort gedaan. Paauw vindt de woorden van Thuys bijvoorbeeld ‘laag’. ,,Die man was graag zelf technisch directeur geworden. Hij solliciteerde, maar werd het niet. Wat is dan makkelijker dan degene die de baan wel heeft gekregen, neer te sabelen. Af te schilderen als incapabel.”

,,De feitjes zoals meneer Thuys die iedereen wil doen geloven, liggen wel even anders. Was hij het ook niet die na de gouden plak van Ellen van Langen in Barcelona tijdens een receptie in een gloedvolle rede zonder enig sarcasme de KNAU bedankte voor alle steun. Daar konden andere bonden nog een voorbeeld aan nemen, zei Thuys toen zelfs”.

Er zijn inmiddels vier jaren voorbijgegaan. Magere jaren vooral. Het EK in Helsinki (’94) verliep desastreus en tijdens de Spelen in Atlanta liep alleen Marko Koers niet voor spek en bonen mee. Paauw: ,,Er zijn heel wat plannen. In 1994 hebben we de zaak behoorlijk aangescherpt. Dat is nu geëvalueerd, en daar zijn conclusies uit getrokken. Ik kan je verzekeren dat we het spoor niet bijster zijn. Er is een heel rechte lijn richting Sydney uitgestippeld. Natuurlijk zal het plan niet vol verrassingen staan, zoveel geheimen kent de atletiek niet meer. Maar we denken dat dit in ieder geval een betere weg naar de Spelen is”.

De atletiekunie ‘profiteerde’ in het nabije verleden van enig gebrek aan cohesie tussen de diverse trainers. Iedereen verdedigde zijn eigen winkeltje, tegen kwalijke invloeden van buitenaf. Daar behoorde niet alleen de bond toe, maar vooral ook collega-trainers. Inmiddels richten oefenmeesters en atleten hun pijlen gezamelijk, en nagenoeg eensgezind, op de KNAU.

Het kan niet lang duren voordat Kauffman en Paauw worden geraakt. Bondsvoorzitter Piet van der Molen zegt het duo te steunen. Hij vindt het ‘goede kerels’. Maar erg overtuigend klinkt het niet. ,,Ik deel vooralsnog niet de mening dat hier de verkeerde mensen op de verkeerde plaatsen zitten,” zei Van der Molen onlangs. ,,Als zou blijken dat het wel zo is, doe ik er iets aan. Dat weten ze. Mijn respect hebben ze tot dusver”.

Tot dusver….

Voor De Gooi-en Eemlander (en andere GPD-bladen), 10 oktober 1996

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Atletiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s