Terug naar waar men niet thuishoort

(Door Edward Swier)

HILVERSUM (GPD) – Spitsuur op het horecaplein, de thermometer in de rood-witte feesttent geeft sauna-waarden aan. Het stikt van de Van Binsbergens. De ene ‘stropdas’, met zweetplekken (of waren het alcoholvlekken?) tot op zijn enkels, bralt tegen de andere. ,,Hé lullo, goed hè. Da’s goed.” Het was een felicitatie, en een extra metertje bier, waard. De Nederlandse rugbyploeg is namelijk, na 25 jaar, terug op het niveau waar ze niet thuishoort; de FIRA A-poule. Het was de erg ruime beloning voor de zeer gelukkige 6-5-zege op Duitsland.

Ze waren er maar wat trots op in rugbykringen; de officiële erkenning, door de International Rugby Football Board, als ontwikkelingsland. Akkoord, het tekent het realisme dat bij de Nederlandse Rugby Bond en haar voorzitter Joop Roozeboom leeft. En de status levert nog geld en – naar men hoopt – op termijn kwaliteitsverbetering op ook. Maar, liever zouden de bondsbestuurders zich bekommeren om de wel heel nabije toekomst. En niet alleen vertrouwen op internationale hulp, maar zelf de handen per direct uit de mouwen steken.

Want, het vijftiental van bondscoach John van Altena dreigt volgend jaar, wanneer men daadwerkelijk de strijd aangaat met de A-landen, weer linea recta uit de hoogste landencompetitie van het Europese vasteland te donderen. Zeker als de formatie zelf blijft steken op het niveau dat ze gisteren op het Hilversumse sportpark Berestein haalde.

 Van Altena, garagehouder in dezelfde plaats, was zo realistisch dat direct na afloop – zijn hartslag nog rond de 150 na een hectische slotfase – te erkennen. ,,We hebben vandaag alle geluk gehad. Dat dienen we te beseffen. Maar, het is nu de uitdaging onze grenzen te verleggen. Realisme is daarbij wel op zijn plaats. We gaan nu niet direct van Roemenië, Frankrijk en Italië winnen, dat niveau kunnen we nog niet aan. Het moet echter altijd je streven zijn in de hoogst mogelijk poule uit te komen.” Ook als je daar dus eigenlijk niets te zoeken hebt.

Natuurlijk, de rugbysport is, van hoog tot laag en in al haar geledingen, in beweging. Tijdens de Nationale Rugby Dag was er bijvoorbeeld zowaar een heuse persmap – de eerste uit de geschiedenis -, en zaten de tribunes toch behoorlijk vol. De meesten hadden echter vooral oog voor een eerlijke verdeling van de biervoorraad, en raakten – naarmate de middag vorderde – meer en meer vervreemd van hetgeen zich op de zandvlakte afspeelde.

Een heldere blik op het plan ‘Rugby in 2000’, dat als ondertitel ‘Beleidsplan voor Topsport en breedtesport’ draagt, konden zij dan ook niet geven. Het zou ze ook niet kunnen schelen. Onverschilligheid is troef bij velen. Een scorebord derhalve ook overbodig. Want, een stand van 3-5 of 18-11, het is ze eigenlijk om het even. Als er maar niemand van hun biertje slurpt.

Temidden van zijn achterban trachtte bondspreses Roozeboom de rugbysport te verkopen. De Haarlemmer repte, nog vol van de ontmoeting met staatssecretaris Erica Terpstra, over het imago van rugby. ,,Dat past steeds beter bij onze huidige samenleving.” De opgeroepen vraagtekens wil hij direct verklaren. ,,Er is respect. Voor medespelers, voor tegenstanders. We zijn één grote familie, spreken allemaal dezelfde taal, zeker op een dag als deze.” Hij noemde rugby een olympische sport, nog zonder een dergelijke status.

De familie telt, volgens de laatste cijfers, zo’n negenduizend zielen. ,,Dat is, tegen de tendens dat teamsporten niet trekken in, een verdubbeling in amper zes jaar.” Een twaalf minuten durende documentaire, die als werktitel Rugby Force meekreeg en vertoond zal worden op middelbare en lagere scholen, moet nog meer zieltjes winnen.

Het Nationaal Rugby Centrum, waarvan de bouw in Amsterdam inmiddels is gestart, komt er, na een lange speurtocht naar financiën. Ook uit internationale hoek (IRFB) komt, na de erkenning als ‘ontwikkelingsland’, geld richting NRB. ,,We streven verbreding van de rugbysport in Nederland na. Vandaar ook het beleidsplan, dat bij de IRFB goed ontvangen is. Men is daar ervan overtuigd dat wij de organisatorische know-how hebben, onze plannen bovendien zakelijk en sportief goed onderbouwen. Daarnaast denkt men dat wij het potentieel hebben, dat we qua lichaamsbouw in staat moeten worden geacht om de sprong naar de top te maken.” Buitenlandse coaches zullen hun Nederlandse collega’s de komende jaren bijscholen, terwijl ook andere technische steun in het verschiet ligt.

Die lijkt, afgaande op de partij van gistermiddag, broodnodig. Na een strafkick van Maarten van Kolck (3-0) namen de Duitsers namelijk het initiatief. Het wegvallen van forwardscaptain Marcel van Loon maakte het toch al nerveuze Oranje nog onrustiger, een try van de Duitser Alexander Weidlich was het gevolg: 3-5. Tot twee keer toe lieten de oosterburen vervolgens een kans op groter succes glippen. Na de speelhelftwisseling herstelde Oranje zich. Perry Noordermeer bracht de A-poule dichterbij: 6-5. Mark Kuhlmann had in de laatste vier minuten alle Nederlandse hosannaverhalen kunnen en moeten doen verstommen. Hij miste echter liefst twee strafschoppen.

Tot opluchting van onder andere Castricummer Mats Marcker. ,,Zo, nu kunnen we wat gaan leren. Dat is, als je ons vandaag ziet, hard nodig. En al zullen we straks in de A-poule veel gaan verliezen, daar valt wel iets te leren voor ons.” De meest ervaren international is wel blij met de promotie, maar weet dus dat er nog een hoop moet gebeuren. ,,De bond rept over de toekomst, maar loopt volgens mij veel te hard van stapel. De animo bij de clubs is namelijk maar matig, daar lopen ze juist niet zo hard.” Nogmaals, onverschilligheid is troef bij de Van Binsbergens.

 Voor De Gooi-en Eemlander (en andere GPD-bladen), 21 april 1996

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Rugby

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s