Zelf bepalen wat je eet

(Door Edward Swier)

HILVERSUM (GPD) – De deurbel gaat. Het blijkt de pizzakoerier. Marcel Huybens heeft, na een dag denkwerk op kantoor én een inspannende basketbaltraining bij landskampioen Den Bosch, zin in een rijkelijk belegde Italiaanse deegbodem. En dus eet de Hilversummer deze avond pizza. ,,Want, je zou er toch niet aan moeten denken dat een ander voor je bepaalt hoe laat je eet, wat je dan eet en wat je er bij drinkt”.

Huybens, die algemeen erkend wordt als de beste basketballer die momenteel op de Nederlandse velden rondloopt (en zaterdag in Amsterdam dan ook als zodanig werd gehuldigd), kent de verhalen van zijn collega-internationals. Zoals Mike Nahar en Geert Hammink, die in de Griekse competitie spelen. ,,Je vangt er een hoop knaken, dat is waar. Maar het is er heus niet het walhalla. Als je een keer met vrienden tot na twaalven uit eten gaat, krijg je prompt een boete van vierduizend dollar. En bellen ze je de weken daarop iedere dag steevast om tien voor twaalf ’s avonds of je wel thuis bent. Er zijn zelfs voorzitters die je menu samenstellen. Bovendien nemen ze het er niet zo nauw met het overboeken van de salarissen. Je moet echt niet gek opkijken als je in februari je geld van december krijgt”, aldus de mede-directeur van de automatiseringstak van ACS All Office.

Huybens stapt ’s ochtends om kwart voor zeven in zijn auto om, voor de file uit, naar zijn werk te rijden. Terwijl zijn maatjes in Griekenland nog op één oor liggen. ,,Daar moet je bijna wel de godganse dag in je nest liggen, anders trek je het niet. Ik zou het in ieder geval niet ambiëren om alleen maar te basketballen. Ik ben nu druk bezig mijn maatschappelijke carrière op te bouwen, haal uit mijn werk juist die motivatie waardoor ik het basketbal zo leuk vind”.

Toch, geeft de 29-jarige Huybens toe, bestaat de kans dat hij een aanbieding krijgt die hij niet kan laten glippen. ,,Maar dan hebben we het wel over bedragen van een half miljoen of meer”. Vorig jaar liet hij een toch vorstelijk aanbod van AEK Athene – vierhonderdduizend dollar voor twee seizoenen – lopen. Dat hij nog druk bezig is met de verbouwing van zijn huis in Hilversum, en dat zijn vrouw Vanessa lesgeeft op een lokale school, maakt van zijn keus bij Den Bosch te blijven, in zijn ogen vooralsnog een logische.

In zijn zesde seizoen voor Den Bosch maakt Huybens momenteel hoogtijdagen door. Zowel in de competitie, tijdens de Haarlem Basketball Week, in de Europacup als in Oranje trachtte Huybens zo vaak mogelijk de kar te trekken. Hetgeen zeer geregeld lukte. Met de huidige landskampioen is hij opnieuw titelfavoriet, al geven Amsterdam en Donar de nodige tegengas. Huybens spreekt daarom van ”de meest interessante competitie sinds jaren”. Anderen roepen dat er bloedarmoede heerst, vinden het een gemis dat tien spelers – na het opengaan van de Europese grenzen – richting zuiderburen vertrokken. En snappen er niets van dat een zeker honderddertig kilo zware Amerikaan als Riley Smith zich bij Den Bosch zo sterk kan manifesteren. Dat zegt, zo willen de criticasters doen geloven, hoe slecht het gesteld is met de nationale competitie.

Huybens: ,,Ik geef het je te doen, Riley verdedigen. Dat kun je mooi op je buik schrijven. Ik geef toe dat hij nu, na een lange blessureperiode, behoorlijk aan de maat is. Maar hij heeft in het verleden toch maar mooi een jaartje een NBA-salaris gevangen. En zo iemand loopt hier dan toch gewoon rond. Weet je wat ik echt slecht vind aan de eredivisie? Dat clubs toestemming hebben om drie Amerikanen op te stellen. Daar zit volgens mij niemand op te wachten. Ik vind het in ieder geval teveel van het goede. Daarvoor in de plaats had ik liever twee yanks en een extra Nederlander gezien”.

Met Oranje beleefde Huybens de nodige ups, maar vooral downs. Het keurkorps van Toon van Helfteren wist zich niet te plaatsen voor het EK. ,,We hadden gewoon (na het nodige geharrewar over verzekeringspremies, red.) te laat in de cyclus de beschikking over Mike en Geert. Anders hadden we het zeker gered”.

En was er minder kritiek geweest op Van Helfteren. ,,Ik denk dat hij momenteel de beste persoon voor de job is. Heus. Misschien is hij niet de allerbeste coach, maar hij is tenminste niet clubgebonden. En ik kan me geen coach herinneren die in de afgelopen tijd zoveel competitieduels heeft bezocht als Toon. En dan zeker wel iemand als Ton Boot aanstellen die zegt dat hij geen geld in het huidige nationale team zou steken, dat hij alleen met de jeugd wil werken. Nee, dank je”.

Maar, er zijn toch, na wat conflictjes met Van Helfteren, enkele jongens opgestapt? ,,Er werd op het laatst ook wel om de meest makkelijke redenen afgezegd. Er waren gasten die afhaakten vanwege een sollicitatiegesprek. Nou, ze moeten er nu nog heen. Wie missen we van al die knapen nou echt? Rolf Franke is eigenlijk de enige aderlating”.

Met Franke was Huybens mede-oprichter van de Dutch Players Association (DPA), een belangenvereniging voor de spelers. De club is, aldus Huybens, ,,nu een beetje in ruste. Ik heb er twee jaar lang al mijn energie ingestoken. Het was heel leerzaam, nuttig ook. Want we hebben als DPA heus wel het een en ander bereikt. Maar, ik heb eigenlijk nu mijn buik wel vol van die bondsbestuurders. Zolang dat stelletje daar maar zit, en na een interland of ander evenement vooral zijn best doet om een vette bek te scoren bij het buffet, dan hoeft het voor mij niet meer. Ik heb al zo vaak om de tafel gezeten met ze, en geconcludeerd dat het meestal gewoon verloren tijd is. Soms dacht ik dat ze de indruk hadden dat ze met de een of andere Gekke Henkie van doen hadden”.

Hij vervolgt zonder schroom: ,,Je kan toch concluderen dat het al jarenlang gewoon slecht is wat uit hun handen komt. Wie er voor drie opeenvolgende thuisinterlands niet in slaagt de reclameruimte op het shirt te verkopen, levert gewoon slecht werk. Punt uit. Als je aanbiedt zelf eens te zoeken, bijvoorbeeld binnen de Businessclub van Den Bosch, dan wordt dat afgewezen. Omdat men ook wel weet dat men dan gezichtsverlies lijdt. Momenteel wordt gedacht aan verregaande professionalisering van het basketbal in Nederland, kijkt de bond welke rol ze daarin kan spelen. Maar, wat kunnen bondsbestuurders die onder curatele staan nu bereiken? Aan de ene kant de leden extra belasten voor een tekort van tweehonderdduizend gulden en aan de andere kant een ambitieus topsportplan opzetten, dat kan toch niet. Dan moet er een lampje bij je gaan branden”.

 Voor De Gooi-en Eemlander, 10 maart 1997

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Basketbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s