‘Baanfietsen doe je er niet even bij’

Op sportpark Sloten in Amsterdam gaat vanavond het Velodrome,  de totaal opgeknapte oude wielerbaan, open met een feestelijk openingsprogramma waarbij vele nationale en internationale weg- en baanrenners acte de présence geven. Ook Leontien van Moorsel is van de partij. Zij rijdt een revanchewedstrijd tegen de Australische wereldkampioene achtervolging Lucy Tyler. Bondscoach Geserick: ,,Het is een heel belangrijke stap voorwaarts. Nu kunnen we ook ’s winters op een houten baan trainen”.

(Door Edward Swier)

HILVERSUM (GPD) – Het is hectisch bij Eric Geserick op de bank. Zoon Oko vraagt aandacht, maar de meeste bijgeluiden komen van buiten. Een explosie bij de Knorr-fabriek doet ambulances, motorpolitie en brandweerwagens in alle soorten en maten voorbijtrekken. Het onophoudelijke gehuil van sirenes kan er nog wel bij; het waren toch al bewogen maanden voor de coach van de baanwielrenners.

Mede daarom twijfelt de trainer of hij straks, als hij met de bond, de KNWU, de afgelopen maanden evalueert, zijn contract zal verlengen. Maar in zijn hart is Geserick er eigenlijk al uit. Vol verve praat hij over de route die hij met zijn selectie, medaillekandidate Leontien van Moorsel voorop, tot Sydney 2000 wil uitstippelen.

,,En dan is het echt over. Ik heb een vrouw, jonge kinderen, kan het nog twee jaar opbrengen om van begin april tot eind augustus bijna voortdurend onderweg te zijn. Je kunt het niet maken je familie iedere zomer te zeggen dat je er niet bent. Bovendien, ik wil straks weer les gaan geven”.

Voorlopig heeft Geserick een ander ‘liefje’: een selectie. Vorige week was hij nog met een groepje actief op het WK-baan in Bordeaux. Danny Stam en Robert Slippens werden negende in de koppelkoers. Ze waren daarmee het eerste amateurkoppel, achter louter profs. Leontien van Moorsel pakte zilver op de achtervolging, was bovendien nog vijfde in de puntenkoers. De grootste winst boekte Geserick echter ‘in de nabeschouwing’. Daarin gaf Van Moorsel aan zich ook in de toekomst op de baan te richten, in Sydney Olympisch eremetaal op de achtervolging na te streven.

,,Het is een logisch vervolg van haar carrière, maar ik ben blij dat ze het zo nadrukkelijk heeft uitgesproken. Ze heeft jarenlang aan de wereldtop op de weg gestaan. Maar weet dat ze, om daar weer mee te spelen, nog verder zal moeten afvallen. Die stresssituatie is te zwaar voor haar. Op de baan speelt dat allemaal niet. Dan zijn zaken als inhoud en reserve juist van het grootste belang. En routine vanzelfsprekend. Daaraan gaan we nu werken”.

,,Met name technisch valt er nog veel winst te halen. Leontien heeft een klein beetje angst, durft niet dicht langs de blokjes, te rijden. Ze rijdt hoger. Ik heb niet exact gemeten hoeveel ze dan per rit meer aflegt, maar het is veel. We zullen nog heel wat moeten trainen voor we daar overheen zijn”.

Geserick is met name zo blij met Van Moorsels stellingname omdat nog altijd het vooroordeel bij renners bestaat dat zij na een overstap van de weg naar de baan meteen de eerste viool zullen spelen. ,,Ook Leon van Bon en Servais Knaven, jongens die vroeger bij mij in de selectie zaten, komen te kort als ze van de een op de andere dag een WK op de baan zouden rijden. Sterker, dan word je echt weggereden. Het vraagt voor dergelijke toppers een minimale aanpassing van zes weken, dagelijkse oefening op een snelle baan. Een elite-amateur heeft op de achtervolging misschien wel een jaar of twee nodig om te acclimatiseren”.

,,De baan doe je er echt niet even bij. Dat hebben testen van bondsarts Tjeerd de Vries wel uitgewezen. Een baanrenner leert ‘in de verzuring’ te rijden, zit constant tegen het maximum aan. Wegrennen is veel meer een duursport, kent veel kleinere pieken waar het de verzuring betreft”.

Geserick heeft een drukke periode achter de rug. ,,Niet in de laatste plaats omdat in mijn taakomschrijving heel duidelijk gesteld was dat ik moest werken aan de breedte sport. Het verbreden van de top is een belangrijk tweede punt, maar dat kan niet lukken zonder het eerste. We zijn druk bezig geweest. In drie, vier jaar is er geen nieuw bloed doorgestroomd. Tegelijk stopten toppers als Dirk-Jan van Hameren en Ingrid Haringa. We zullen, wil Nederland als baannatie meetellen, moeten blijven investeren in de jeugd”.

Dit najaar gaat Geserick al kijken aan de andere kant van de wereld. ,,NOCNSF heeft geld beschikbaar gesteld om alvast in Australië te gaan kijken. We kunnen er gaan trainen, kijken naar de klimatologische omstandigheden, de reisomstandigheden. Alvast kwartier maken. Zodat we, als de Spelen eenmaal daar zijn, geen energie aan onvoorziene zaken verspillen”.

Voor De Gooi-en Eemlander (en andere GPD-bladen), 4 september 1998

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Baanwielrennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s