‘Uit de hand gelopen toneelstukje’

Vrienden van Anton Geesink zullen altijd voor hem klaar blijven staan

(Door Edward Swier)

HILVERSUM (GPD) – Heel de wereld sprak er de afgelopen weken schande van. Het IOC was verrot, corrupt, vergeven van boeven en ander gespuis. Anton Geesink speelde het spel ook niet helemaal eerlijk en de kroonprins moest zich maar niet inlaten met een dergelijk gezelschap. En wat zegt Frank van den Wall Bake, directeur van het Hilversumse sportmarketingbureau Trefpunt? ‘Het is een uit de hand gelopen toneelstukje’.

De 54-jarige Blaricummer, veelvuldig in het nieuws vanwege zijn bemoeienissen met de Stichting Vrienden van Anton Geesink, weet zeker dat in Lausanne sprake was van een vooropgezet plan. ,,Marc Hodler, IOC-vice-voorzitter, doet niets zonder de instemming van Samaranch. Ik weiger te geloven dat hij zomaar iets geroepen heeft. Binnen het IOC heeft men bedacht dat voortaan niet meer alle leden moeten beslissen over de locaties van de volgende Spelen. Dat zou voorbehouden moeten zijn aan een select gezelschap van een man of vijf, zes. Dat was de insteek van Hodlers opmerkingen, die boodschap wilde hij brengen. De boel is uit de hand gelopen. De pers is er te veel ingedoken. Het gevolg was paniek, er moest zelfs een pr-bureau worden ingehuurd”.

De lijst met verdachten bestond al. ,,En daar stond, heb ik inmiddels uit zeer betrouwbare bron vernomen, Anton Geesink niet op”. De judoreus is pas sinds 21 december, toen Der Spiegel verscheen, aan het rijtje ‘foute IOC’ers’ toegevoegd. ,,Toen moest men hem wel onder de loep nemen, men betrachtte immers openheid. Hoe Der Spiegel aan zijn naam is gekomen? Dat blijft speculeren. Er zijn twee namen genoemd (oud NOC*NSF-topman Huibregtsen en zijn rechterhand Meijer, red.) maar die neem ik niet in de mond. Die suggestie heeft me aan het denken gezet”.

WARNING

Dat Geesink als enige een ‘warning’ heeft gekregen, onderschrijft die theorie, volgens Van den Wall Bake. ,,Waar ik me trouwens afgelopen week groen en geel aan heb zitten ergeren, is de interpretatie van dat woord ‘warning’ in de media. Ik heb alle woordenboeken erop nageslagen, vindt nergens iets anders dan ‘waarschuwing’. Dat is het ook. Het is dus geen zware berisping. Als het IOC Geesink fel had willen bekritiseren, was dat wel in andere bewoordingen gedaan”.

En dus kan Geesink vrolijk voort? ,,Wat mij betreft wel”. En de Stichting Vrienden van Anton Geesink? Van den Wall Bake wil niets liever dan zijn eigen geesteskind opblazen. ,,Ik zou willen dat de Stichting overbodig was. Maar we hebben te maken met een omissie in het systeem van NOC*NSF. Van der Reijden heeft wel gezegd dat hij zo snel mogelijk met Anton om de tafel wil gaan zitten, en daarmee de Stichting overbodig maken, maar hij is maar interim-voorzitter. Ik moet nog zien dat alles zo gaat als hij geroepen heeft”.

,,We hebben als Stichting nooit de behoefte gehad om naar buiten te treden, louter omdat ons bestaan eigenlijk te zot voor woorden was. Het zou toch niet zo moeten zijn dat je een IOC-lid, met name in natura, moet helpen om hem te kunnen laten functioneren. Dat wij de laatste tijd betiteld zijn als een duister gezelschap, dat stiekem achter de schermen aan allerlei touwtjes trok, vind ik op zijn zachtst gezegd vervelend. Geregistreerde accountants lopen onze boeken na, we werken zo open als wat”.

FOUT

De Stichting zelf maakte echter ‚‚n fout. ,,Dreigt er een crisis dan moet je zo snel mogelijk openheid van zaken geven. Eerlijkheid duurt immers het langst. Het had echter allemaal beter kunnen uitpakken. Maar dat die 5000 dollar voor de Mobiele Academie al eerder was overgemaakt, en teruggestuurd, dat wist ik niet. Dat werd me pas duidelijk toen de boeken helemaal open gingen. Noem het een schoonheidsfoutje, een onhandigheidje”.

Van den Wall Bake zegt Geesink hoe dan ook te blijven steunen. Ook wanneer NOC*NSF al diens kosten zou gaan vergoeden. ,,Daarvoor zijn we vrienden”. Bovendien speelt er altijd nog zoiets als een commercieel belang. ,,Philips is ook lid van de stichting, geeft jaarlijks, meen ik, 25.000 gulden. Wat denk je? De lichtdivisie gaat graag met Anton op pad. Wil jij in Japan een stadion van licht voorzien, dan is er toch niets beters dan met Mister Geesink binnen te lopen. Of dat moet kunnen? Misschien zou je je er als IOC-lid niet voor moeten lenen. Maar ik heb er wel begrip voor, de situatie heeft Anton ertoe gedwongen zich zo op te stellen”. Zelf profiteerde Van den Wall Bake ook mee. ,,Wij ‘sponsoren’ Anton met een secretaresse. Zitten zo dicht bij het IOC-lid, dichtbij Lausanne, hebben veel informatie uit de eerste hand. Kunnen makkelijker in de olympische keuken rondneuzen. Dat loont”.

Nu Geesink mag blijven zet Van den Wall Bake niet in op een status aparte voor het IOC-lid, maar pleit hij juist voor een veel innigere relatie met NOC*NSF. ,,Vonhoff en Huibregtsen, de vorige voorzitters, hebben Geesink altijd met een zekere minachting behandeld. Dat was fout. Tuurlijk is Anton best wel eens nukkig, rechtlijnig, na‹ef. Maar als je hem in zijn waarde laat, heb je een wereld gozer aan hem”.

KAARTEN

Wil Nederland in het IOC ook nog enig gewicht in de schaal leggen, dan moet volgens Van den Wall Bake ingezet worden op een tweetal kaarten: Geesink en de kroonprins. ,,Samaranch vertrouwt zijn leden blindelings, zodat ook hij van hun kant op een blindelings vertrouwen kan rekenen. Dus, wil je als NOC*NSF iets regelen in Lausanne, dan moet dat via Geesink. Doe je iets achter zijn rug om, dan weet hij het nog voor je de deur uit bent. Denk dus niet dat je het zonder hem af kan. Win hem voor je en zorg dat hij letterlijk en figuurlijk zijn gewicht voor je in de strijd gooit”.

,,We worden al te vaak gezien als een stel dominees, eigenwijs en met een kruideniersmentaliteit. Kunnen ons ook niet permitteren de kroonprins uit het IOC te weren. In Den Haag moet men niet lang aarzelen maar prins Willem-Alexander gewoon toe laten treden. We moeten onze IOC-leden nu niet opeens massaal terugtrekken. Dan zijn we het domste jongetje van de klas”.

Voor De Gooi-en Eemlander (en andere GPD-bladen), 29 januari 1999

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Olympische Spelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s