Dirk Nowitzki kan alles

Dallas Mavericks rekent in NBA Finals op veelzijdige Duitser

(Door Edward Swier)

DEN HAAG/DALLAS (GPD) – Ooit een mastodont van 2.13 meter als een ballerina pirouettes zien draaien? Of een kerel van die lengte dubbelgevouwen achter een piano gespot? Ook niet? Een dergelijke reus met een degen zien schermen, of op rolschaatsen getroffen? Evenmin waarschijnlijk. Toch bestaat hij. Dirk Nowitzki is de veelzijdigheid zelve. Unieke trainingsmethoden maakten van de Duitser één van de beste Europese basketballers ooit. Vanaf komende (dinsdag)nacht staat hij in de NBA Finals met de Dallas Mavericks.

Toen Dirk Nowitzki op zijn zestiende Holger Geschwindner ontmoette, was het gedaan met zijn fantasieloze jeugd. De voormalig captain van het Duitse olympische basketbalteam van 1972 leerde Nowitzki, een snel groeiende slungel uit de omgeving van Würzburg die lang twijfelde tussen handbal en basketbal, niets als raar te beschouwen. Niet alleen trainden de twee samen op het basketbalveld, maar ook buiten de sporthal werd hard gewerkt.Geschwinder leerde het jonge sporttalent dat alles mogelijk was. Wie wil leren schaken kan dat, saxofoon spelen ook. Pingelen op een gitaar, geen punt. Basketbal was zo’n beetje het makkelijkste. Nowitzki had daar, mede dankzij twee ouders met een sportieve achtergrond en zijn geweldige groeispurt, namelijk de meeste aanleg voor.

Nu nog werken de inmiddels 65-jarige Geschwindner en Nowitzki, die al in 1998 debuteerde  bij de Mavericks, samen. Vorige week raakte de tv-crew van ESPN, toevallig aanwezig op een ‘normale’ schottraining van Nowitzki, in opperste verbazing.  Ze zagen de Duitser in 50 minuten de meest bizarre oefeningen doen. Nowitzki (32) schoot uit alle hoeken en standen, met fantasie en vertrouwen. ,,Het was crazy, één van de meest bizarre dingen die ik ooit in het basketbal gezien heb”, zei ESPN’s Bob Salmi, zelf voormalig NBA-coach.

Zijn relatie met Geschwindner maakte van Nowitzki één van de meest veelzijdige basketballers in de NBA. Tuurlijk, hij heeft niet de souplesse van LeBron James, niet de hangtime van Kobe Bryant, maar schiet wel subliem – en vanuit alle posities in het veld. Zijn cijfers in de play-offs zijn duizelingwekkend; tegen hoge percentages vliegen de driepunters, vrije worpen en ‘fade-away jumpers’ erin. Het laatstgenoemde schot, waarbij de schutter achteruit springt om buiten bereik van zijn verdediger te blijven, is het moeilijkste dat bestaat. Nowitzki heeft het als zijn handelsmerk.

De ‘Bomber uit Beieren’, zoals hij wel wordt genoemd, staat voor de tweede keer in zijn carrière in de finale van de sterkste basketbalcompetitie ter wereld, de NBA. Net als in 2006 is de Miami Heat de tegenstander in de eindstrijd. Destijds werd het 4-2 voor de ploeg uit Florida, die gedragen werd door Shaquille O’Neal. Maar inmiddels heeft Miami een gedaanteverwisseling ondergaan. Guard Dwyane Wade, in 2006 ook al bij de Heat, kan terugvallen op de assistentie van center Chris Bosh, een schrielkip vergeleken bij Nowitzki, en LeBron James. De miljoenenploeg werd, tot ergernis van een groot deel van de Amerikaanse NBA-fans, afgelopen jaar bij elkaar gekocht.

Niet dat ze in Dallas overigens vies zijn van wat investeringen zo nu en dan. De steenrijke, excentrieke en overenthousiaste clubeigenaar Mark Cuban verzamelde met Jason Terry, Jason Kidd, Peja Stojakovic en Shawn Marionook een aardig stel spelers. Geen van allen is echter zo constant en veelzijdig als Dirk Nowitzki. Dankzij Holger Geschwindner.

De NBA Finals beginnen dinsdagnacht Nederlandse tijd in Miami. Er wordt ook gespeeld op 2, 5 en 7 juni en indien nodig op 9, 12 en 14 juni.

Geschreven voor de GPD-kranten op 30 mei 2011

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Basketbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s