Shaq liep al paar jaar niet meer zo hard

Imposante basketballer Shaquille O’Neal zet punt achter NBA-carrière

(Door Edward Swier)

PARIJS (GPD) – Zakenman, rapper, acteur, clown, levend reclamebord, filantroop. En, o ja, basketballer. Shaquille O’Neal zet een punt achter zijn sportieve loopbaan. Het zal echter niet voor het laatst zijn dat Amerika een glimp opvangt van de 2,16 meter lange O’Neal.

Wie hem, met bijna vier miljoen anderen, op Twitter volgt, weet hoe druk de man al jaren is, buiten het basketbalveld dan. Shaquille O’Neal, die in de sporthal al een paar jaar niet meer zo hard liep, was niet in één hokje te vangen. Daarvoor zijn hokjes simpelweg te klein.

Met zijn ruim 150 kilo was O’Neal bij zijn entree in de NBA direct al een bezienswaardigheid. In 1992-1993, zijn eerste jaar bij de Orlando Magic werd hij tot rookie van het jaar, beste jongere, gekozen. En hoewel centers altijd al groot en sterk waren, was O’Neal toch een blok beton uit de extra categorie. Hij bleek bovendien extreem mediageniek, hetgeen zowel zijn werkgevers, de NBA als O’Neal zelf tot in extremis uitbuitten. De extra large teddybeer had een uitzonderlijk gevoel voor humor en zelfspot. Dat hij tegen een extreem laag percentage vrije worpen schoot, deed hem nauwelijks kwaad. Hij werd er alleen nog maar populairder door.

O’Neal, inmiddels 39, was overigens lang niet altijd een makkelijke jongen. Bij de club waar hij het meeste succes boekte, de Los Angeles Lakers, had hij ook de meeste heibel. Er werd een bepaald onfrisse strijd uitgevochten met Kobe Bryant, waarbij het beschuldigingen over en weer regende. Omdat Bryant ook besefte dat hij een stevige center als O’Neal onder de borden nodig had, was lange tijd sprake van een gewapende vrede.

Uiteindelijk staan op O’Neals erelijst een viertal NBA-titels, in 2000, 2001 en 2002 met de Lakers en in 2006 met de Miami Heat. Bovendien werd O’Neal in 1996 olympisch kampioen en twee jaar daarvoor al wereldkampioen met de Verenigde Staten. Met 28.596 punten staat hij vijfde op de topscorerslijst aller tijden van de NBA.

De laatste jaren van zijn carrière was de dominante speler van weleer, bij wie je altijd voor instortingsgevaar van de hal vreesde als hij weer eens ongenadig hard dunkte, overigens geen schim meer van de O’Neal van vroeger. Negentien jaren op het hoogste niveau hadden hun tol geëist. O’Neal kampte de afgelopen maanden bij de Boston Celtics met klachten aan de achillespees. Niet raar misschien ook als je weet dat O’Neal volgens de boekjes altijd zo rond de 150 kilo woog, maar er vaak nog wel twintig meer op de weegschaal bracht.

Woensdag maakte Shaq op Twitter zijn afscheid bekend. Met een filmpje. Het zal niet de laatste keer dat hij voor het voetlicht treedt. Al in zijn beste jaren als basketballer maakte hij rap-CD’s en speelde hij rollen in veelal matige B-films. Allicht dat hij die professies weer oppikt. ,,Ik heb altijd geprobeerd de mensen gelukkig te maken en daar zelf plezier uit te halen.”

Geschreven voor de GPD-kranten op 2 juni 2011

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Basketbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s