Aan haar stand verplicht

Yvonne Hijgenaar mist concurrentie op NK

(Door Edward Swier)
APELDOORN (GPD) – Ze vindt er eigenlijk niet zoveel aan. Tuurlijk, Yvonne Hijgenaar kan deze week op het NK baanwielrennen drie rood-wit-blauwe truien en evenzoveel gouden plakken aan haar prijzenkast toevoegen, maar de baanwielrenster zegt Willy Kanis, haar concurrente van weleer, te missen. ,,Ik had Willy altijd om me heen, was daar zo gewend aan geraakt.”

Willy was doorgaans sterker, maar Yvonne had haar er – zeker op een NK – graag bij. Bovendien vormden de twee een duo op de teamsprint. Ze trainden gezamenlijk, vaak zonder veel woorden te wisselen. Het leverde internationale ereplaatsen op, maar op de beslissende momenten net geen eremetaal. Voor Kanis, al voormalig wereldkampioene op de BMX, was het een reden het baanwielrennen de rug toe te keren en voor een nieuwe loopbaan in de bobslee te kiezen.
Hijgenaar bleef de baansport trouw. ,,Ik heb mijn carrièreswitch al gemaakt”, aldus de ex-schaatsster. Ze mist Kanis. ,,We motiveerden elkaar. Willy was altijd net een stapje beter dan ik, sterker ook. Het zorgde ervoor dat ik uitgedaagd werd, met de krachttraining, op de fiets.” Vorig jaar resulteerde het in een nationale titel voor Hijgenaar op de sprint én een flinke boost voor haar zelfvertrouwen.
Dit jaar mist Hijgenaar, 32 inmiddels, concurrentie. Weliswaar was ze een week voor het NK geveld door buikgriep, en leverde ze wat kracht in, de naar Apeldoorn verhuisde sprintster was op de 500 meter en sprint oppermachtig. De jeugd dient zich echter wel aan, in de persoon van Elis Ligtlee (18) en Shanne Braspennincx (21). ,,Anders bokste ik op het NK tegen Willy op, nu rijden ze allemaal tegen mij.” Het is een apart gevoel. Ze weet dat de jeugd de kloof probeert te dichten, maar dat ze nog altijd wel sterker is. ,,Ik neem de rest in de trainingen mee, zag ze de laatste tijd duidelijk dichterbij komen.” Als ze deze week in Apeldoorn echter niet alle drie de nationale titels – op de 500 meter, de sprint en keirin – wint, zal ze flink teleurgesteld zijn. ,,Ik ben het aan mijn stand verplicht, toch?”
Om op het WK te kunnen rijden heeft Hijgenaar echter haar jongere landgenotes nodig. Immers, net als met Kanis geeft ook nu de teamsprint de meeste kans op succes. Al zal dat betekenen dat Hijgenaar nu niet langer als ‘aanhangwagentje’ fungeert, maar juist alleen de eerste ronde voor haar rekening neemt. ,,Met Willy was ik altijd degene die de volle tweede ronde reed, ik ben nu eenmaal geen echte starter. Maar ik start wel sneller dan die jonge meiden. Als ik niet de eerste ronde doe, heeft het sowieso geen zin om internationaal mee te doen, dan verliezen we al veel te veel tijd. Dat is dus een hele uitdaging.”
Voor haar toekomstplannen is deelname aan het WK, eind februari in Minsk, wel van enig belang. Daar immers kan Hijgenaar haar A-status verlengen. Raakt ze de toelage kwijt, dan is ze verplicht een baan te gaan zoeken. Lachend: ,,Of word ik misschien wel moeder. Ik ga in ieder geval niet door zonder een salarisje, dat kan ik me niet permitteren. Ik ben geen twintig meer. Dan laat ik het die jonge meiden uitzoeken.”
Dat NOC*NSF begin december de toelage voor het baanwielrennen van acht ton tot 350.000 euro terugschroefde, verbaasde Hijgenaar amper. ,,Ik had wel iets dergelijks verwacht. We kunnen er immers niet omheen dat we het de laatste jaren niet goed hebben gedaan. Dan weet je dat je gekort kunt worden. Dankzij de bronzen medaille van Teun Mulder hebben we in ieder geval nog wat.”
,,Jammer is het natuurlijk wel. Aan, de andere kant, toen ik in 2003 op de baan begon, hadden we ook nauwelijks budget. Die jonge grietjes kunnen nu ook leren hoe het is om ergens voor te strijden. Uitstapjes naar Amerika en Australië zijn niet meer vanzelfsprekend. Dat vind ik wel goed. Je kan hier ook sterker van worden.”

Geschreven voor de GPD-kranten op vrijdag 28 december 2012

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Baanwielrennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s