Hard bewijs van bezuinigingen

Slippens gelooft nog in toekomst baansport

(Door Edward Swier)
APELDOORN (GPD) – Het vertrek van bondscoach Robert Slippens bij de baanselectie van de KNWU betekent geenszins de doodsteek voor de baansport. Slippens zelf: ,,Gelukkig niet. Anders had ik het niet over mijn hart kunnen krijgen.”

Niettemin komt zijn vertrek hard aan. Het afscheid van het boegbeeld Slippens, die dertien jaar prof was en daarna drie jaar als bondscoach functioneerde, is het tastbare bewijs dat de bezuinigingen van de KNWU op het baanwielrennen grote gevolgen hebben.
De specifieke tak van de wielersport, die al menig dal kende, lijkt mindere tijden tegemoet te gaan. Waar de concurrentie steeds meer geld in de sport pompt, is in Nederland het tegenovergestelde het geval. Sportkoepel NOC*NSF maakte begin december bekend dat de bijdrage in het budget van de baanselectie van ruim acht ton terugloopt tot 350.000 euro. ,,Het maakt dat iedereen weer creatiever moet worden”, zegt Slippens, die geen boosheid richting NOC*NSF koestert. ,,We zijn nog aan het overdenken waarom we nu precies minder subsidie krijgen, of we misschien te laat met de fulltime programma’s zijn begonnen. Maar feit is dat we met ons nieuwe talentenplan niet hebben kunnen overtuigen.”
Slippens werkte sinds de Olympische Spelen van Londen als teammanager. Hij was weliswaar nog betrokken bij de coaching van de duurrenners, maar nam bovenal speciale projecten voor zijn rekening. In het talentplan 2013-2016 dat de KNWU had gemaakt was voor Slippens vooral een coördinerende functie voorzien. Slippens blijft tot en met het WK, dat eind februari in Minsk wordt verreden. Daarna dreigen, door zijn vertrek en het ontbreken van geld, veel nieuwe initiatieven weer stil te vallen.
,,We hebben daardoor sowieso alle franje moeten schrappen, het is nu een heel kaal programma geworden”, aldus een ,,toch wel erg teleurgestelde” technisch directeur Thorwald Veneberg. Sprintcoach René Wolff zal nu ook verantwoordelijk worden voor de duurrenners. Steve McEwen zal de jongste sprinttalenten trainen, Frank Pennings en Peter Zijerveld gaan aan de slag met een groep talentvolle duurrenners die zowel op de baan- als op de weg uit de voeten kunnen.
Mede door de bezuinigingen heeft de KNWU de selectie-eisen voor belangrijke internationale evenementen aangescherpt. Er is simpelweg geen budget meer om talenten ervaring op te laten doen tijdens een WK. Veneberg: ,,Door een nieuwe opzet van de wereldbekerwedstrijden moeten renners zich sowieso eerst via continentale evenementen zien te plaatsen. Wat ons betreft zijn die kansen er alleen voor coureurs die in onze plannen richting de Spelen van Rio de Janeiro passen. En ik vind het niet erg om met een kleinere groep naar een WK te gaan. Alleen maar meedoen om het meedoen vind ik niet belangrijk, ik ben aangesteld als technisch directeur om medailles te halen,”
Dat wordt in Rio echter nog een hele klus. Werd er op de laatste zes Zomerspelen telkens een medaille gehaald door de baanselectie, nu durft Veneberg daar zijn hand niet meer voor in het vuur te steken. ,,Je mag vinden van de bezuinigingen wat je wilt, maar feit is dat ik een medaille nu niet meer kan garanderen.”
Slippens ziet de toekomst van de baansport echter niet somber in. ,,Als de structuur die we nu hebben neergezet toch kunnen handhaven, en zorgen dat de opleiding goed gehandhaafd wordt, dan is er beslist toekomst.” Over zichzelf maakt hij zich sowieso geen zorgen. ,,Ik heb geleerd: als er een deur dichtgaat, gaan er andere weer open.”

Geschreven voor de GPD-kranten op donderdag 27 december 2012

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Baanwielrennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s