In opperbeste stemming

depersdienst

Feyenoord kan zelfs weer, bescheiden, investeren

(Door Edward Swier)

ROTTERDAM (DPD) – De afgelopen jaren investeerde Feyenoord nauwelijks in nieuwe spelers. De jeugd kreeg en greep zijn kans, een spits werd gehuurd. Transfergelden konden niet betaald worden, de financiële situatie was simpelweg te precair. Nu het de club, juist dankzij dat zuinige beleid, sportief echter weer voor de wind gaat, kan de knip ook wat verder open. Eric Gudde, algemeen directeur van Feyenoord, kondigde gisteren op de Nieuwjaarsreceptie aan dat, eventueel zelfs nog deze winterstop, ,,bescheiden investeringen” mogelijk zijn.

 Het doet de hoop bij Het Legioen toenemen dat Graziano Pellè, de van Parma gehuurde spits die naar verluidt tussen de drie en vijf miljoen euro moet kosten, wordt losgeweekt van zijn Italiaanse broodheer. Gudde: ,,Zuinig beleid blijft troef bij Feyenoord. Maar een eigen spits heeft, dat is geen geheim, natuurlijk altijd de voorkeur boven een gehuurde spits. Of Pellè’s komst haalbaar is, wordt nu onderzocht.”  De club hoopt in de winterstop – Feyenoord vertrekt 7 januari voor een week op trainingskamp naar Marbella – op dat terrein al succes te boeken.

Slechts zelden smaakte de champagne op de Nieuwjaarsreceptie van Feyenoord overigens zo zoet. ,,We zijn in opperbeste stemming”, klonk het niet alleen van directiewege. Tevreden blikten jonge en oude Rotterdammers terug op het voetbaljaar 2012, in De Kuip wordt al gehunkerd naar de hervatting van de competitie, op 20 januari uit bij Ajax.

Vraag het de trainer en de spelers, leg het oudgedienden en directie voor, en allen zijn het er over eens. Niet vaak zagen ze zulke vrolijke gezichten bij de eerste toost op het nieuwe jaar. ,,Het is nu wel erg makkelijk iets leuks te zeggen”, glimlacht Koeman, die in zijn debuutjaar tweede werd met Feyenoord en nu derde staat met zijn jonge spelersgroep. ,,Ik had ook zo’n zin om weer naar De Kuip te rijden en weer te gaan trainen.”

Gudde, die de afgelopen jaren toch geregeld onder vuur lag, heeft hetzelfde gevoel. Dat er ,,zonder inmenging van sjeiks en oliedollars” grote successen geboekt zijn in financieel opzicht – en er afgelopen jaar voor het eerst sinds tijden geen rode cijfers werden geschreven –, stemt tevreden. ,,Ik vond dat ik dat de mensen hier, trouwe werknemers en supporters van onze club, ook wel even mocht laten blijken. Zelf ben ik een type dat eigenlijk nooit tevreden is, maar de kans was er nu om een positief verhaal te vertellen. Dat verdienen de mensen ook. We hebben op deze plek al zo vaak vervelende dingen moeten vertellen.”

Hoofdtrainer Ronald Koeman en algemeen directeur Eric Gudde houden een ieder echter bij de les. ,,Tuurlijk mogen we tevreden terugkijken. Maar tevredenheid past niet bij ambities. Vandaag kijken we alweer verder”, zegt Gudde. Koeman weet als geen ander dat ,,tevredenheid vaak stilstand betekent.”

Daarom ook werd, hoe verlokkelijk het is stil te staan bij de recente gloriedagen, door Gudde in zijn speech vooral in de glazen bol gekeken. Hij heeft de toekomst van Feyenoord helder voor ogen. Aan het begin van het tweede kwartaal hoopt de club een nieuwe hoofdsponsor te presenteren. ,,Daarvoor schaken we momenteel op vier, vijf borden tegelijk.”

Gudde’s aandacht gaat in 2013 echter vooral uit naar Het Nieuwe Stadion. ,,Ik weet hoe gevoelig het onderwerp nog steeds is”, keek Gudde voorzichtig rond door de stampvolle ontvangstzaal in het Maasgebouw. De directeur is zich bewust dat de vreugde na een zege op Ajax misschien wel nooit ,,mooier en extatischer wordt dan in De Kuip. Maar krijg je een dag na zo’n wedstrijd de financiële rapportages op je bureau, dan weet je dat we niet kunnen blijven hangen in het sentiment. We zijn sportief terug in de rijen der topploegen. Dat is fantastisch. Maar willen we niet afglijden naar de grauwe middelmaat, dan is een nieuw stadion noodzaak.” Met enige jaloezie wordt gekeken naar de omzet van Ajax, PSV en FC Twente, die ligt door het beter uitnutten van het stadion vele miljoenen hoger. ,,De stand van zaken? Negentig procent van de businesscase is af. Maar die laatste tien procent zijn allesbehalve appeltje-eitje.”

Dit is mijn eerste bijdrage voor De Persdienst, op 3 januari 2013 

 

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Feyenoord, Voetbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s