‘We moeten hoge heren aanpakken’

IMG_0243Egon van Kessel wil liever bekentenissen van hogere instanties dan van coureurs

(Door Edward Swier)

AMSTERDAM (Trouw) – Dat in navolging van Lance Armstrong nu ook Nederlandse renners hun dopingzonden opbiechten, doet Egon van Kessel weinig. Wat de voormalig bondscoach betreft houden de ex-coureurs hun mond. Of ze moeten met bewijzen komen waardoor ‘de hoge heren’ vallen. ,,Wat moet ik anders met getuigenissen van individuen, jongens die zich hebben laten slachtofferen door het systeem.”
Van Kessel wil dat het kwaad bij de wortels wordt aangepakt. ,,We nagelen nu renners aan het kruis, maar het gaat om de instanties die dit alles mogelijk maakten. Degenen die echt verantwoordelijk waren, moeten gedwongen worden om écht te gaan praten.”
Van Kessel pleit ervoor dat het USADA-rapport, waarin dé bewijzen tegen Armstrong stonden, beter gelezen wordt. ,,Want, als je het echt goed leest, is er veel meer gaande. Oké, er is een kopstuk van zijn sokkel gevallen, maar het voelt ongemakkelijk om nu te zeggen ‘that’s it’.”
,,Er is een beweging gaande die de theorie aanhangt dat als iedere renner maar bekent, het vanzelf goed komt. Maar zo simpel is het niet. Als ik nu zie hoe KNWU-voorzitter Marcel Wintels met zijn werkgroepje te werk gaat, en renners die hun dopingverleden van voor 2008 openbaar maken voor zes maanden straft… Dan denk ik: man, had in het verleden toch meer geld in controles gestoken. Ze deden testen van lik-me-vestje, waarvan ze wisten dat ze geen effect hadden.”
,,Renners voelen zich nu haast gedwongen om te bekennen. Thomas Dekker, Danny Nelissen en Marc Lotz. Straks misschien ook Michael Boogerd. Maar het lost niets op. Het zijn individuen, jongens die hopen dat ze hun baantje niet kwijt raken. Maar het gaat om het systeem. Dat bepaalde wat voor renner je werd.”
De ploegleider van de Nederlandse semi-profformatie De Rijke-Shanks erkent dat je ergens moet beginnen. ,,Je hebt klokkenluiders nodig, jongens die het lef hebben om door te zetten. Maar het heeft dan geen zin om alleen op te biechten wat je zelf hebt misdaan. Dan beschadig je jezelf en de sport. We moeten de hogere instanties aanpakken.”
TrouwVan Kessel heeft het niet alleen over teammanagers. De criticaster van de Rabobank-ploeg heeft niet eens zo heel veel aan te merken op Jan Raas, de stichter van die formatie. ,,Ik ben er van overtuigd dat hij één van de nettere heren was. Jan is stukken eerlijker geweest dan menigeen die nu nog in de wielersport rondloopt.”
Hij baalt van het ‘ons-kent-ons’ in het wielrennen. ,,Renners worden van de een op de andere dag ploegleider, zonder opleiding. Welkom in de wereld van de vriendjes! Renners weten wat van hun vroegere kamergenoten die nu ploegleider zijn. Dat werkt een omerta in de hand. Toen ik in 2005 zei dat het een incestueus wereldje is, viel iedereen over me heen. Maar het is zo.”
Bovenal richt Van Kessel zich op de sportautoriteiten. ,,Het is tijd voor een revolutie.” Hij wil van de internationale wielrenunie UCI horen dat ze halverwege de jaren negentig ,,een vrijbrief gaf” voor epo-gebruik. ,,Men wist ervan, maar kon het niet opsporen. En kwam toen met die maximale hematrocietwaarde van 50. Ik zou graag van de UCI horen dat dit een fout was. Het was misschien goed bedoeld, maar het pakte ongelukkig uit.”
Dat UCI-preses Hein Verbruggen deze week in Vrij Nederland toegeeft dat renners werden gewaarschuwd als hun bloedwaarden verdacht waren, is wat Van Kessel betreft een begin. ,,We moeten van de UCI exact weten hoe renners als Armstrong zo makkelijk konden wegkomen. Daar kunnen we van leren.” Hulp van Armstrong is daarbij onontbeerlijk. ,,Het moet nu echt van hem komen, Lance zal alles op tafel moeten gooien.”

Dit verhaal stond woensdag 23 januari in dagblad Trouw. Diezelfde dag schreef Edward Swier Media ook een nieuwsverhaal over de bekentenis van Hein Verbruggen voor deze krant.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Wielrennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s