Feyenoord voelt zich niks minder

feyenoordRonald Koeman noemt duel met FC Twente niet cruciaal

(Door Edward Swier)
ROTTERDAM (DPd) – Ronald Koeman weigert de thuiswedstrijd tegen FC Twente als cruciaal te bestempelen. Na de nederlaag tegen Ajax van afgelopen zondag zou een tweede verliespartij op rij de club terugwerpen in de strijd om de landstitel. ,,Maar, de competitie is nog zo lang, er zijn nog zoveel punten te verdelen. Ik zie ook niet dat de andere clubs alles even makkelijk gaan winnen.”

Heeft Feyenoord een slechte conduitestaat in uitwedstrijden tegen de overige clubs uit de topvijf – nul uit vier, met een negatief doelsaldo van 10-0 –, thuis is dat anders. Slechts Ajax kwam op bezoek (2-2), met FC Twente komt pas de tweede concurrent naar De Kuip. PSV (24 februari) en Vitesse (21 april) volgen later.
Waar trainers doorgaans zeggen dat de eerstvolgende wedstrijd de belangrijkste is, had Ronald Koeman na Ajax-Feyenoord toch het nodige na te bespreken. ,,In ieder geval tot woensdag hebben we het er over gehad.” Nadere bestudering van de beelden gaf de trainer een bevestiging van wat hij zondag in de Arena al had gevoeld. ,,We hebben daar van onszelf verloren.” Wat Koeman betreft was dat niet louter een kwestie van slecht verdedigen. ,,De belangrijkste les is dat je als team moet voetballen en als team druk moet zetten. Te vaak hinkten we op twee gedachten. We hebben bovendien de goals veel te gemakkelijk weggegeven. Maar als er zes, zeven jongens onder hun niveau spelen, kun je nooit winnen.” Dat Ajax met ruime cijfers (3-0) won, nam bij Koeman het gevoel niet weg ,,dat we niet minder waren.”
Na de wedstrijd in Amsterdam kreeg Joris Mathijsen nadrukkelijk de schuld van de nederlaag. Koeman omschreef de massale kritiek op zijn verdediger als ,,wat overdreven. Maar dat is het voetbal, dat is het leven. Als Pellè vijf wedstrijden niet scoort, staan de mensen die altijd negatief ook weer op. Als speler moet je de mensen niks geven waar ze je mee kunnen slaan. Maar helemaal eerlijk was het niet. Ik denk niet dat alleen Joris niet goed was, niet één verdediger was goed.” Koeman heeft er dan ook niet lang bij stilgestaan met Mathijsen. ,,Joris is oud en wijs genoeg om daar mee om te gaan. Ik ben iemand die spelers veel vertrouwen geeft. Ben geen trainer die op basis van een uitslag of een fout zijn opstelling gaat veranderen.”
De Feyenoord-trainer erkende wel dat het hem verrast had dat de routiniers de mindere waren tegen Ajax. ,,Normaal gesproken zou je in een topwedstrijd de sterkhouders verwachten. Dat was niet zo. Maar dat kan een momentopname zijn”, sprak Koeman de hoop uit dat dat morgen tegen FC Twente anders is. ,,Het wordt sowieso een pittige wedstrijd. Twente zet doorgaans vroeg druk. Ze variëren soms aan de rechterkant, maar met Tadic achter de spitsen is het wel bekend wat ze brengen.”
Koeman heeft wel ingegrepen waar het de penalty’s betreft. Lex Immers miste zondag tegen Ajax, alweer voor de derde keer dit seizoen. Hij wil zelf niet meer. Op de training staken Pellè en Tonny Vilhena hun vinger op. Pellè nam eind 2012 in de bekerwedstrijd tegen SC Heerenveen een strafschop à la Panenka. De Italiaanse spits zei toen slechts de ‘Pellènka’ in huis te hebben. Nu zijn status – in de winterstop tekende Pellè een jarenlange verbintenis – veranderd is, voelt hij zich waarschijnlijk verplicht de verantwoordelijke taak op zich te nemen.
Pellè verliet gistermorgen overigens voortijdig de training, nadat hij met zijn knie tegen de knie van ploeggenoot Kaj Ramsteijn kwam. Donderdag haakte Jean-Paul Boëtius eerder af, maar aan zijn inzetbaarheid wordt niet getwijfeld. Ruben Schaken herstelde na zijn liesoperaties wonderbaarlijk snel, maar heeft nu een kleine terugslag. Koeman beslist vandaag of hij het risico met Schaken aandurft. John Goossens, Wesley Verhoek en Sekou Cissé trainden weer met de groep mee, maar moeten van Koeman eerst speelminuten in Jong Feyenoord maken voor hij ze weer in de hoofdmacht in wil zetten.

Geschreven voor de kranten van De Persdienst op vrijdag 25 januari 2013

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Feyenoord, Voetbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s