Hockeybond wil wereld verenigen

LOGoWK(Door Edward Swier)
DEN HAAG (DPd) – Het veld wordt weer (donker)groen, maar dat is zo’n beetje ook de enige stap terug in de tijd. Verder moet het WK hockey van 2014 het meest vooruitstrevende sportevenement worden dat Nederland ooit kende. Wie de wereldtitelstrijd in Den Haag een dagje bezocht heeft, zal misschien wel nooit meer ruzie maken. ,,Dit moet meer zijn dan een hockeytoernooi, we willen de hele wereld verenigen, culturen en continenten verbinden.”

Voor het WK van 1998, dat in de Utrechtse Galgenwaard werd gehouden, had de hockeybond een duidelijk doel. ,,De sport moest minder elitair worden, alleen dan konden we een groei realiseren”, weet KNHB-directeur Johan Wakkie nog. Van 128.000 leden toen groeide de bond naar 238.000 vorig jaar. Nu in eigen land genoeg zendingswerk is verricht, moet de wereld eraan geloven. Wakkie verkondigde gisteren op de WK-presentatie dat het toernooi ,,iedereen moet verenigen. We willen dat heel de wereld zich welkom voelt.” Daarom zal tijdens het evenement (van 31 mei tot 15 juni 2014) oog zijn voor ‘de verscheidenheid aan culturen.’ De gemeente Den Haag hoopt de hele stad te betrekken. Vandaar ook dat er een demonstratieveld wordt neergelegd naast de Tweede Kamer, dat er een WK veteranen wordt georganiseerd, er een schooltoernooi komt en ambassadepersoneel wordt uitgenodigd om tegen elkaar te spelen. Ook rolstoelhockey en beachhockey zitten in de planning. Op een congres zal de internationale hockeywereld geholpen worden met kennisoverdracht en -ontwikkeling.
Lex Donia was ook in 1998 betrokken bij het WK. Dat evenement was destijds één groot feest. ,,De enige wanklank was het moment dat er nota bene twee man van de beveiliging met elkaar op de vuist gingen.” De hockeybond rekent anno nu op een eender resultaat. Vandaar ook de slogan ‘Let’s Celebrate Hockey’. Er worden 76 duels gespeeld, het merendeel in het ADO-stadion. Elke dag speelt Oranje; de ene dag de vrouwenploeg, de volgende het mannenteam. Al met al wordt gerekend op 200.000 bezoekers. Het duurste passepartout kost 1000 euro, maar er zijn voor kinderen al kaartjes vanaf 3,50 euro. Men werkt met een begroting van 12,5 miljoen euro.
Bondscoach Paul van Ass weet echter wel dat de titelstrijd slechts een succes wordt als hij er met het Nederlands mannenteam meedoet om de titel. ,,We kunnen dit emotioneel, of zakelijk bekijken, maar één ding staat vast: u wilt dat we dit winnen”, provoceerde de coach voor een gehoor waar hij in de loop der jaren een haat-liefdeverhouding mee opbouwde. ,,Het gaat nu om de laatste stap, van good naar great. Van zilver naar goud. We zullen moeten proberen onze grenzen nog verder te verleggen.” Wat Robert van der Horst betreft kan de coach op hem rekenen. ,,Ik was er in 1998 als veertienjarig joch bij, zat eerste rang met mijn vader. Dat WK heeft mij geïnspireerd, had een enorme impact. Het zou mooi zijn als mijn inbreng straks eenzelfde effect op de jeugd van nu heeft.”

Geschreven voor de kranten van De Persdienst op donderdag 24 januari 2013

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Hockey

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s