Feyenoord-Twente: pas op de plaats

feyenoordFeyenoord heeft net als FC Twente nog niet gescoord in 2013

(Door Edward Swier)
ROTTERDAM (DPd) – De spanning in de kopgroep van de eredivisie heeft zijn weerslag op minstens twee van de topploegen. Feyenoord en FC Twente konden in 2013 nog niet scoren en dus ook niet winnen. Ze toonden gistermiddag in de onderlinge confrontratie onvoldoende durf en brille. Het gevolg is dat beide teams na de bloedeloze 0-0 in De Kuip pas op de plaats maken. FC Twente staat de koppositie af aan PSV, Feyenoord zag Vitesse passeren en zit als nummer vijf weer even in de wachtkamer.

Hoewel niets te raden valt in de knotsgekke competitie die eredivisie heet, heeft het er alle schijn van dat Feyenoord zich voorlopig maar niet al te rijk moet rekenen. Weliswaar heeft de club, nu het met Diergaarde Blijdorp op de shirts speelt, het olijke olifantje Olli geadopteerd, zelf stampt het team allerminst door.
Waar de fans alweer fluisteren over een herkansing in de (voorronde van de) Champions League, slagen de Rotterdammers er dit seizoen maar niet in een topduel te winnen. De confrontaties met PSV, FC Twente, Ajax en Vitesse leverden vier uitnederlagen en twee gelijkspelletjes (2-2 tegen Ajax en 0-0 gisteren) thuis op. PSV en Vitesse komen nog naar De Kuip.
Volgens Ronald Koeman is de magere conduitestaat tegen de topclubs paradoxaal genoeg een gevolg van het meer aanvallende spel van de Rotterdammers. ,,Ze houden meer rekening met ons. We spelen anders, veel aanvallender. Vorig jaar probeerden we bij balverlies van onze tegenstanders razendsnel om te schakelen, nu spelen we zelf verder van de goal. Dat betekent wel dat als je balverlies leidt, je meer ruimte dreigt weg te geven. Dat kan dodelijk zijn tegen teams als Twente en Ajax.” Omdat Fer en Tadic hun vizier gistermiddag niet scherp hadden staan, viel de schade uiteindelijk mee.
De thuisclub dicteerde het eerste uur, maar verzuimde te scoren. Immers kreeg de beste kans maar schoot tegen Mihaylov aan, Pele bleef – inclusief de oefenduels met AGOVV en Club Brugge – voor de vierde keer in 2013 doelpuntloos. Na een uur werd Feyenoord slordiger en raakte het de regie kwijt. Koeman kon uiteindelijk wel leven met de einduitslag. ,,Omdat er weer een team stond.”
Dat zijn verdediging op de been bleef was voor Feyenoord-trainer Koeman een hele opluchting. Daryl Janmaat en Joris Mathijsen brachten ditmaal hun ploeggenoten niet in de problemen; Mathijsen greep enkele malen goed in en Janmaat onderscheidde zich ook in aanvallend opzicht. Net als Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi zijn de twee opgenomen in de voorlopige selectie van bondscoach Louis van Gaal voor de oefeninterland van 6 februari tegen Italië.
Van Twente-zijde is slechts Leroy Fer door Van Gaal opgeroepen. De ex-Feyenoorder werd, net als Luc Castaignos, bepaald niet hartelijk ontvangen in De Kuip. De Twente-spelers moesten zich bovendien maar doof houden voor het onophoudelijke nabootsen van vuurwerkgeluid door de Feyenoord-fans.
Fer zag zijn inzet een kwartier voor tijd door Jordy Clasie van de doellijn gekopt. Vlak voor het eindsignaal schoot hij van dichtbij nog in het zijnet. Fer: ,,We hebben al met al te weinig lef getoond, te weinig echt gevoetbald. De trainer had dat in de rust ook gezegd. Hij vroeg zich af: wat is dit? Het laatste half uur toonden we meer durf, hadden we ook kansen, maar toch is een gelijkspelletje wel reëel.”
McClaren noemde het spel van Twente in het laatste half uur ,,bemoedigend. We hadden alle geluk van de wereld dat het bij de rust nog 0-0 stond. We voetbalden simpelweg niet. Na een uur werden we beter en beter. Uiteindelijk ben ik zelfs een klein beetje teleurgesteld, omdat we in de slotfase de beste kansen kregen.”

Dit verhaal staat in de kranten van De Persdienst op maandag 28 januari 2013.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Voetbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s