Zie je wel, zegt de wielerwereld

Trouw70(Door Edward Swier)

AMSTERDAM/MADRID (Trouw) – Zie je wel. Dokter Eufemiano Fuentes erkende, op de tweede dag van de rechtszaak tegen hem en een viertal mede-verdachten in Madrid, dat hij ook voetballers en tennissers tot zijn klantenkring rekende. Zie je wel, klonk het uit de wielerwereld. Toch waren het feitelijk nietszeggende woorden van een arts die door de Spaanse justitie, vanwege het toedienen van niet gecertificeerde bloedtransfusies, louter wordt verdacht van het toebrengen van fysieke schade aan zijn cliënten.
Fuentes deed in mei 2006 de sportwereld sidderen nadat bij invallen in zijn laboratoria honderden bloedzakken waren aangetroffen. Fuentes erkende gisteren dat het niet alleen bloed van wielrenners was. ,,Ik heb ook gewerkt met andere sporters, ik adviseerde individuele atleten, voetballers, tennissers, een bokser.” Het is enigszins een opluchting voor de wielerwereld, die zich ernstig tekort voelt gedaan door de Spaanse overheid omdat er van de 200 vermeende klanten slechts een veertigtal is geïdentificeerd. Inderdaad, louter wielrenners. ,,Zie je wel”, twitterde de wielergemeenschap.
Over doping repte Fuentes, natuurlijk, niet. De goede verstaander had echter maar een half woord nodig. Fuentes staat slechts terecht omdat hij de gezondheid van anderen in gevaar zou hebben gebracht. In 2006 kende Spanje nog geen dopingwetgeving en hoeft zich dan ook niet te verantwoorden omdat hij verboden stoffen zou hebben verstrekt. Volgens Fuentes dienden de transfusies om de gezondheid van de sporters te waarborgen. ,,Het zwaarste is vaak niet de wedstrijd zelf, maar de training in de aanloop ernaartoe. De meeste sporters hadden bloedarmoede door de zware trainingen. Daarom dienden we vers bloed toe.” Dat er in zijn lab epo was gevonden, kon Fuentes makkelijk toegeven. ,,Want dat was voor mijn dochter die kanker heeft.”
Namen van nu nog onbekende klanten noemde Fuentes niet. Voor de aanklagers was het bovendien een flinke tegenvaller dat rechter Julia Patricia Santamaria gisteren besloot dat Fuentes’ computer niet mag worden geopend. De gegevens blijven geheim, het zou een te grote inbreuk op de privacy van de betrokken sporters en arts zijn.
TrouwEnkele getuigen zullen de komende dagen wel proberen voetballers en tennissers bij de zaak te betrekken. Aan dat lijstje werd gisteren ook Tyler Hamilton toegevoegd. Hij was van 2002 tot 2004 klant van Fuentes. De spijtoptant deed afgelopen zomer uit de doeken hoe hij de kluit belazerde.
Met zijn getuigenis hielp hij zowel Usada, de Amerikaanse dopingautoriteit, als het overkoepelende Wada. 
Wada zag graag dat Hamilton getuigde en diende daartoe maandag een verzoekschrift in. Op een ander verzoek heeft Wada nog geen antwoord. Het anti-dopingbureau wil de ruim 200 bloedzakken die bij Operación Puerto werden gevonden nader onderzoeken. Ze zijn in handen van de Spaanse overheid, maar nooit geanalyseerd. De rechtbank heeft Wada drie dagen de tijd gegeven om aan te tonen waarom dat alsnog zou moeten gebeuren. De kans lijkt groot dat het verzoek, ook vanwege privacyredenen, wordt afgewezen.

Dit verhaal verscheen in Trouw van woensdag 30 januari 2013

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Wielrennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s