Kopen, kopen, kopen, blijft het credo

verhaaltransfersRecordaantal buitenlanders in Europese competities, zelf opgeleid talent krijgt amper kans

(Door Edward Swier)
NIJMEGEN/NEÛCHATEL (DPd) – Europese clubs blijven, en liefst ver buiten de eigen landsgrenzen, kopen. Er spelen deze voetbaljaargang meer buitenlanders dan ooit tevoren in de 31 nationale competities in Europa. En de Nederlandse clubs zijn eigenlijk geen haar beter dan verenigingen in andere landen.

Liefst 36,1 procent van de spelers die Europese clubs onder contract hebben, is niet afkomstig uit het land waar ze spelen. Dit percentage is opnieuw gestegen, en was nog nooit zo hoog. Hand in hand hiermee gaat het alsmaar dalende percentage van zelf opgeleide spelers. Het aantal spelers dat tussen zijn 15e en 21e minimaal drie jaar voor de club speelde waar men nu nog onder contract staat, is historisch laag: 21,1 procent. Met andere woorden, slechts 1 op de 5 spelers kreeg zijn opleiding bij de club waarvan hij nu het shirt draagt.
Wie denkt dat Nederland daarin een positieve uitzondering vormt, heeft het verkeerd. Hoewel Nederland al jaren geroemd wordt om het sterke contingent aanvallers, is van de voorhoedespelers in de Nederlandse competitie liefst 41 procent van buitenlandse makelij. Weliswaar is het aantal buitenlanders in de Nederlandse competitie vorig jaar iets gedaald (van 34,9 naar 33,6 procent), dat zegt niets over de kansen die spelers krijgen bij de club die hen opleidde.
Met 21,8 procent wijken we amper af van het Europese gemiddelde. Ten opzichte van Italië, waar maar 7,8 procent (dat is dus 1 op de 13 spelers) zelf opgeleid is, doet Nederland het nog niet zo slecht, verontrustend is wel dat het percentage bij hun club opgegroeide spelers bij Nederlandse teams snel daalt. In 2011 was het nog 26,3 procent, en nu dus 21,8 procent. Met andere woorden: we krijgen als we Feyenoord en Ajax dit seizoen zien voetballen weliswaar een andere indruk, maar eigen talent krijgt in Nederland absoluut geen voorrang. En, is dat wel het geval, dan wordt het snel daarna al weggekocht.
Raffaele Poli is zelf ook wel een beetje verbaasd over deze cijfers. Maar zijn jaarlijkse Demografische Studie liegt niet. Met zijn Zwitserse bureau CIES Football Observatory voerde Poli honderden gegevens in de computer, zoals hij en zijn collega’s in Neûchatel al sinds 2005 doen.
De studie van Poli – overigens al afgesloten voor het sluiten van het transferwindow van afgelopen maand – levert meer opmerkelijke feitjes op. Zo contracteerden de Nederlandse clubs de laatste jaren, hoewel we met z’n allen de indruk hebben dat dat door de economische tegenslag anders is, steeds meer spelers. Van 6,8 selectiespelers per jaar in 2009 tot 8,8 gemiddeld per eredivisieclub in de eerste negen maanden van 2012. Formeer zo, ieder jaar opnieuw, maar eens een hecht team. De clubs roeren zich flink. Poli: ,,Aangezien het aantal buitenlandse werknemers in Nederland iets terugloopt, is er dus met name een veel grotere activiteit op de nationale transfermarkt.”
Met name voetbalclubs in Oost-Europa blijven maar kopen, het aantal buitenlandse aankopen steeg er met liefst drie procent. Volgens Poli zegt dat niets over de economische situatie. ,,Ten eerste is de opleiding er in de loop der jaren minder goed geworden. En in Bulgarije, Roemenië en Rusland bijvoorbeeld doet zich het bijzondere geval voor dat spelers uit eigen land duurder zijn dan buitenlandse aankopen. Je zou kunnen zeggen dat economische teruggang en een internationalisering van de arbeidsmarkt dus heel goed samen kunnen gaan.”
depersdienst
In Zuid-Europa is het aantal ‘buitenlanders’ in de competitie nog altijd het grootst. Daar heeft bijna de helft van de selectie een andere nationaliteit dan de achterban op de tribune. Cyprus spant de kroon. Op dat eiland is het een hele klus voor de fans om zich met de spelers van hun favoriete club te identificeren. Daar is liefst 74,2 procent van de spelers niet-Cyprioot. Niet eerder werd een dergelijk hoog percentage gemeten in een van de 31 hoogste divisies in Europa. In Engeland en Italië komt ook meer dan de helft van de spelers niet uit eigen land. Slechts in Griekenland is sprake van een gigantische daling, daar heeft de economische crisis dus zelfs in het voetbal zijn sporen achtergelaten. Weliswaar is nog altijd 1 op de drie voetballers niet-Griek, tot vorig jaar was dat 1 op de 2.
Er spelen liefst 515 Brazilianen in Europa. Dat zijn meer spelers dan er een contract in de eredivisie hebben. In Nederland hebben de achttien clubs samen 426 spelers onder contract. Frankrijk staat tweede, met 269 spelers die buiten de eigen landsgrenzen hun brood verdienen. Het aantal Spanjaarden (148) en Portugezen (liefst 171) dat elders werkzaam is, groeit snel. Volgens Poli komt dat juist wel door de economische recessie. Spaanse en Portugese clubs kunnen de salarissen van talentvolle landgenoten niet meer opbrengen. Overigens spelen er 104 Nederlanders in de ons omringende competities.

Dit verhaal verscheen vrijdag 1 februari 2013 in de kranten van De Persdienst

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Voetbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s