Je kan de trein ook voorbij laten rijden

feyenoordMahers keuze voor eredivisie belangrijk voorbeeld Feyenoord-talenten

(Door Edward Swier)
ROTTERDAM/ALKMAAR (DPd) – Voor Adam Maher was het al langer duidelijk. Om het voetbalgeluk te vinden, hoef je niet per se meteen naar het buitenland. Na zijn AZ-jaren hoopt hij vanaf komende zomer zijn carrière voort te kunnen zetten bij Ajax of PSV. De eredivisie is, voor een jonge speler, zo slecht nog niet. Eenmaal gerijpt kan je altijd nog het vliegtuig pakken.

Het is een geluid dat, aan de vooravond van Feyenoord-AZ, ook in Rotterdam wordt gehoord. ,,Al heb ik niet de illusie dat ik ons elftal voor vele jaren bijeen zal kunnen houden”, zegt Martin van Geel. De technisch directeur van Feyenoord keek woensdag vol trots naar Nederland-Italië, met liefst vier van zijn jonge spelers in de basis. ,,Het aloude argument dat je naar het buitenland moet om in het Nederlands elftal te komen, is met deze bondscoach gelukkig ook van tafel.”
Het voorzetje dat Adam Maher onlangs gaf, kopt Van Geel graag in. Hij adviseert, en niet alleen vanwege Rotterdams belang, talenten als Jean-Paul Boëtius, Tonny Vilhena, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Anass Achahbar en Jordy Clasie langer te rijpen in de eredivisie. ,,We proberen spelers met voorbeelden aan te tonen dat wie de keus om naar het buitenland te maken te snel maakt, daar vaak in het verdere verloop van zijn carrière last van krijgt.”
Allicht dat Van Geel in die gesprekken de voorbeelden aanhaalt van de ex-Feyenoorders Royston Drenthe en Luc Castaignos. Drenthe koos in 2007, met amper ervaring in de eredivisie, voor Real Madrid. Daar liep het anders dan Drenthe voor ogen had, inmiddels zit hij bij het Russische Alania Vladikavkaz. Tsja. Luc Castaignos liet zich in 2011, op achttienjarige leeftijd, het hoofd op hol brengen door Inter Milaan. Ook dat bracht, behalve een flink salaris, weinig vreugde.
Dat Maher nu juist zegt te willen rijpen in Nederland heeft veel impact onder leeftijdgenoten. Zij spraken elkaar onder meer afgelopen week bij Oranje. Van Geel merkt sowieso dat de jonge spelers van nu wel willen luisteren naar zijn haast vaderlijke adviezen. ,,Maar uiteindelijk beslissen ze zelf.” Het is precies dat wat Paul Nortan, ex-speler van Feyenoord én AZ, zegt. Nortan is voetbalmanager, werkzaam bij het Pro Athlete, het bureau van Sigi Lens dat ook de zaken van Maher doet. Nortan: ,,Wij en de spelers hebben een gezamenlijk doel, en de weg daarnaartoe hebben we samen uitgestippeld. Maar ik heb vooral een adviserende rol. Dat advies kan niet dwingend zijn, de speler maakt de keuzes. Daarbij is de inbreng van familie vaak belangrijk.”
Pro Athlete hanteert al jaren het standpunt ,,dat het verstandig is je te ontwikkelen in eigen land. Het is beter de opleiding bij je eigen club te doorlopen en af te ronden. Veel spelers die dat niet doen, en al jong voor het buitenland kiezen, redden het uiteindelijk niet en moeten hier of daar toch weer een herstart maken.” Drenthe, een ex-cliënt van Pro Athlete, is er één van. ,,Achteraf is het makkelijk te erkennen dat het niet gewerkt heeft.”
Dat nog geregeld spelers te vroeg vertrekken heeft ook te maken met de insteek van andere agenten. Die vertellen hun cliënten dat ze, als er een trein voorbij komt, maar beter direct in kunnen stappen. Van Geel waarschuwt spelers voor dergelijke overhaaste stappen. ,,Als ze eenmaal vaste international zijn, op een natuurlijk manier toe zijn aan een volgende stap, dan gun ik ze dat van harte. Vertrek je als gearriveerde speler, dan kom je bij je nieuwe club op een veel betere manier binnen. Dan word je voor vol aangezien.” Het geld dat spelers op jonge leeftijd denken te zijn misgelopen, verdienen ze dan alsnog. En vaak nog veel meer.
Het uitzicht voor spelers uit de Feyenoord-opleiding is in de loop der tijd flink verbeterd. Van Geel: ,,Ik hoorde Rajiv van La Parra onlangs nog zeggen dat hij destijds naar Caen vertrokken was omdat hij bij Feyenoord geen kans kreeg. Die tijd is wel voorbij. Ik moet toegeven dat dat in eerste instantie uit nood geboren is, Feyenoord had het geld niet voor aankopen, maar inmiddels is het beleid. We hebben in Ronald Koeman ook een trainer die oog voor de jeugd heeft. Als jonge speler elke veertien dagen in een volle Kuip acteren is natuurlijk geen straf.” Het zou zelfs prijzen kunnen opleveren. Koeman spiegelde zijn selectie deze week in Voetbal International voor dat er binnen twee jaar geoogst kan worden.
Van Geel: ,,Bovendien kan je dus gewoon de basis van Oranje halen.” Bondscoach Louis van Gaal geeft de voorkeur aan voetballers die spelen, ook al is dat in de eredivisie. Nortan: ,,Wij houden sowieso vast aan onze visie, ook als er straks weer een nieuwe bondscoach met andere ideeën is. Voor jonge jongens, die in het hier en nu leven, is het knap lastig er een lange-termijnplanning op na te houden. Toch proberen we die voor ze uit te stippelen. Want als het ergens in het buitenland met zo’n jongen misgaat, komt dat weer op ons bordje terecht.”

Verhaal geschreven voor de kranten van De Persdienst op donderdag 7 februari 2013

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Feyenoord, Voetbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s